Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022

Γκάλοπ: Ποιος εποπτεύει αυτούς που μας μετράνε; 

Εξωφρενικά μακριά από το στατιστικό λάθος τα δημοσκοπικά αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου από εκείνα των ελληνικών εταιριών

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον και σημασία, σε αυτό το τελευταίο μέρος της έρευνάς μας, να δούμε προσεκτικά όχι απλά τα δημοσκοπικά αποτελέσματα για την Ελλάδα που έδωσε το Ευρωβαρόμετρο για τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο, αλλά μερικά από τα αποτελέσματα που έδωσαν οι ελληνικές εταιρίες δημοσκοπήσεων το ίδιο διάστημα σε ένα ερώτημα.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου – Συνεργασία: Εμμανουέλα Τσουδερού

Έρευνα, μέρος 4ο (τελευταίο)

Προσπαθήσαμε να διαλέξουμε ένα συναφές ερώτημα, καθώς, όπως έχουμε επισημάνει, οι διατυπώσεις στις ερωτήσεις που κάνουν στο δείγμα οι ελληνικές εταιρίες είναι διαφορετικές από αυτές του Ευρωβαρόμετρου.

Για παράδειγμα:
Στο ερώτημα πώς αξιολογούν οι Έλληνες την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δημοσιεύτηκαν τα εξής αποτελέσματα:

  • ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: 39% (ικανοποιημένοι) / 61% (όχι ικανοποιημένοι)
  • OPINION POLL: 53% κρίνει θετικά (Φεβρουάριος)
  • PULSE: 47% κρίνει θετικά (Μάρτιος)
  • KAPA RESEARCH: 46% κρίνει θετικά (Μάρτιος)
  • MRB: 44,8 κρίνει θετικά (Μάρτιος)
  • ALCO: 44% κρίνει θετικά (Φεβρουάριος)
  • ALCO: 43% κρίνει θετικά (Μάρτιος)

Οι διαφορές, όπως όλοι μπορούμε να συμπεράνουμε, στις περισσότερες περιπτώσεις κινούνται πολύ πιο μακριά από το στατιστικό λάθος.

Φυσικά, αξίζει να επισημάνουμε ακόμη μία φορά πως, ενώ στο Ευρωβαρόμετρο το 71% των Ελλήνων δήλωσε δυσαρεστημένο με την ελληνική κυβέρνηση, το ίδιο διάστημα οι ελληνικές εταιρίες κατέγραφαν διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που κυμαινόταν από 10 έως 14 μονάδες.

Για παράδειγμα,
η ALCO τον Φεβρουάριο κατέγραφε πως το 41% των Ελλήνων εξέφραζε την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τον Μάρτιο πως το 48% των πολιτών δήλωνε πως έχει θετική γνώμη για το έργο και τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικά τον μήνα Μάρτιο, μάλιστα, η MARC ανέβαζε το ποσοστό αυτό ακόμη περισσότερο, καταγράφοντας πως το 52,7% των Ελλήνων κρίνει θετικά την εικόνα της κυβέρνησης από τις εκλογές μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Πώς ξέφυγε η Δώρα Παντέλη από την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση

Οι διαφορές ξεφεύγουν και πάλι εξωφρενικά από τα όρια του στατιστικού λάθους.

Αλήθεια, ποιος εποπτεύει και πώς αυτούς που μας μετράνε;

Ρωτήσαμε τον Σύλλογο Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) τι ακριβώς ελέγχει σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις. Εάν, δηλαδή, ελέγχει πώς προκύπτουν τα αποτελέσματα ή ελέγχει μόνο τα ερωτηματολόγια των δημοσκοπήσεων που θα διενεργηθούν. Ο ΣΕΔΕΑ υποστήριξε πως ελέγχει τα πάντα. «Δείγματα, μορφή ερωτηματολογίου/ερωτήσεις, αριθμός συμπληρωμένων ερωτηματολογίων, μεθοδολογία δειγματοληψίας, σταθμίσεις, παρουσιάσεις, επιστημονική κατάρτιση/επάρκεια της ελεγχόμενης εταιρίας κ.λπ.».

Παραδέχτηκε, όμως, μέσα από μία αντίφαση, πως τελικά έλεγχος στο σύνολο της έρευνας πραγματοποιείται από την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μόνο εάν υπάρξει αίτημα ελέγχου, «την οποία στελεχώνουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και στην οποία μπορεί να προσφύγει όποιος έχει έννομο συμφέρον να ελεγχθεί μία δημοσκόπηση».

Η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, από την άλλη, είναι μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία, η πλήρης επωνυμία της οποίας είναι: ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ETAΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η «διοίκηση, διαχείριση και εκπροσώπηση της εταιρίας ανατίθεται στον εκάστοτε πρόεδρο του ΣΕΔΕΑ, ο οποίος αντικαθίσταται σε περίπτωση κωλύματος από τον εκάστοτε αντιπρόεδρο του ΣΕΔΕΑ». Επομένως, η μετάφραση είναι πως ο έλεγχος μίας έρευνας στο σύνολό της ελέγχεται από τον ΣΕΔΕΑ, τον οποίο στελεχώνουν οι εταιρίες που πραγματοποιούν τις δημοσκοπήσεις, τελικά μόνο κατόπιν αιτήματος. 

Ο ΣΕΔΕΑ υποστήριξε, ακόμη, πως «ελέγχει κατ’ αρχήν μέσω του ΠΕΣΣ την οργάνωση των διαδικασιών του τμήματος field, την καταλληλότητα των απασχολούμενων στο field ερευνητών, τη διαδικασία υλοποίησης των ερευνών, την αξιοπιστία των συλλεχθέντων στοιχείων».

Ο ΠΕΣΣ είναι ένας κανονισμός που έχει σχεδιαστεί από τον ΣΕΔΕΑ «ως ένα σύστημα αυτορύθμισης και πιστοποίησης, αλλά και ως ένα σύστημα πιστοποίησης συγκεκριμένων ερευνών που διενεργούνται τόσο από μέλη όσο και από μη μέλη του ΠΕΣΣ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη διαδικτυακή σελίδα του ΣΕΔΕΑ. Είναι δηλαδή και πάλι οι κανόνες που έχουν βάλει οι ίδιες οι εταιρίες που πραγματοποιούν τις δημοσκοπήσεις. Κάπως σαν Γιάννης κερνάει… Γιάννης πίνει… 

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Μεγάλη... επιτυχία: Πρώτη σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους κορωνοϊού η Ελλάδα!

Θα ήταν, ωστόσο, παράλειψή μας να μην καταγράψουμε τη δήλωση του ΣΕΔΕΑ πως «χαίρει της εκτίμησης της διεθνούς κοινότητας (ήτοι της ESOMAR) λόγω της συμβολής του στον σχεδιασμό των Διεθνών Κωδίκων Δεοντολογίας». Αλλά και πως θεωρεί ότι οι αστοχίες παρατηρούνται «από εταιρίες που βρίσκονται εκτός πλαισίου (ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ) και συνεπώς δεν υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους για την τήρηση των βασικών ερευνητικών προδιαγραφών».

Σοβαρό πρόβλημα μεθοδολογίας

Τελικά, έχουν οι ελληνικές δημοσκοπικές εταιρίες πρόβλημα μεθοδολογίας;
Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα εκ μέρους όσων διεξάγουν τις δημοσκοπήσεις;
Γίνεται στη χώρα μας κατάχρηση ή και κακή χρήση του εργαλείου των δημοσκοπήσεων προκειμένου οι δημοσκοπήσεις να επηρεάσουν, τελικά, την κοινή γνώμη και όχι απλά να την καταγράψουν;

Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που είχαμε θέσει στην αρχή της έρευνάς μας. Και η απάντηση ήταν σε όλα, σε ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, θετική. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα μεθοδολογίας και μάλιστα σοβαρό και αυτό είναι ένα γεγονός που παραδέχονται οι μεγάλοι ερευνητικοί οργανισμοί διεθνούς κύρους.

Προφανώς και γίνεται κατάχρηση ενός σημαντικού εργαλείου από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και το πολιτικό σύστημα. Αλλά, προφανώς, δεν φταίει μόνο η κατάχρηση. Οι διενεργούντες τις δημοσκοπήσεις εξυπηρετούν κι αυτοί, όπως φαίνεται, κάποιες σκοπιμότητες. Δεν βρίσκουμε άλλο λόγο για να αποδώσουμε ακόμη και την άρνησή τους να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας για τη μεθοδολογία που ακολουθούν.

Ειδικά για το τελευταίο πρόβλημα, των σκοπιμοτήτων, αξίζει να επαναλάβουμε την πρότασή μας στις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Ας δημοσιεύει κάθε διενεργών δημοσκόπηση, εκτός από τις εκτιμήσεις του και τις αστάθμητες βάσεις, δημογραφικές και πολιτικές, βάσει των οποίων κάνει αυτές τις εκτιμήσεις. Αντί δηλαδή να δημοσιεύει την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, η οποία είναι ελληνική ανακάλυψη, ας δημοσιεύει την ίδια την πρόθεση ψήφου αστάθμητη και σταθμισμένη. Ας μας δώσουν την ευκαιρία να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Και για την άποψη των πολιτών αυτής της χώρας, αλλά και για τους ίδιους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλη… επιτυχία: Πρώτη σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους κορωνοϊού η Ελλάδα!

Μπορεί όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας η κυβέρνηση να διαφημίζει το πόσο πέτυχε...

Κλειδώθηκε στο μπάνιο και έστελνε sms για να τη σώσουν από τους ληστές!

Νύχτα τρόμου για μια κοπέλα στο Γέρακα, όταν δύο ληστές εισέβαλαν στη μονοκατοικία όπου...

Ραγίζει καρδιές η μάνα του 28χρονου Αρχισμηνία: «Σχίστηκε ο ουρανός σήμερα κι αγκάλιασε το...

«Ήταν ένα καθαρό παιδί, σπαθένιο, φιλότιμο... Ένας άγγελος»

Αντίστροφη μέτρηση: Έρευνες για υδρογονάνθρακες και νότια της Κρήτης

Ακόμα και αύριο Σάββατο αναμένεται να βγει η νέα NAVTEX από την Ελλάδα, για...

Πώς ξέφυγε η Δώρα Παντέλη από την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση

Μια εξομολόγηση ψυχής έκανε στο 1st GWomen Sports Summit η Δώρα Παντέλη, πρώην μπασκετμπολίστρια...

Κιβωτός: «Θα πέσετε από τα σύννεφα με ό,τι βγει στο “φως”» -Έτοιμος να επιστρατεύσει...

Αν και «άφαντος», ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος μέσω εκπροσώπων του έχει δηλώσει πως...

Μακάβριο εύρημα: Κυνηγοί βρήκαν πτώμα στο δάσος

Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκαν κυνηγοί, που εντόπισαν πτώμα άντρα στο δάσος, έξω...

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Διεθνές Συνέδριο για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

Σε στενή και ουσιαστική συνεργασία με την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα και ενώνοντας...

Παραιτήθηκαν τα μέλη της δομής ΑμεΑ μετά τις φρικιαστικές αποκαλύψεις για απόκρυψη θανάτων παιδιών

Την παραίτησή τους υπέβαλλαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη,...

«Με κρατούσαν με αλυσίδες στην Κιβωτό του Κόσμου» – Το όπλο στο συρτάρι, τα...

Ελεύθερη η υπεύθυνη της δομής Καλαμάτας που συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων

Γρονθοκόπησε τη σύζυγό του, όταν παρενέβη επειδή χτυπούσε την 8χρονη κόρη τους!

Σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η...

Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου»

Έλεγχοι της αστυνομίας σε όλες τις δομές της χώρας

Aπάνθρωπο! Έβαλαν σκύλο μέσα σε σακούλα και τον πέταξαν δίπλα στα σκουπίδια

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι εθελοντές του Dog's Voice όταν βρήκαν ένα γερμανικό...

Απίστευτο: Μονάδα φροντίδας παιδιών με αναπηρία απέκρυψε δύο θανάτους περιθαλπόμενων!

Έντονο προβληματισμό προκαλεί μια νέα περίπτωση περίεργων συμπεριφορών που αφορούν σε μονάδα φροντίδας παιδιών...

Κολωνός: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 60χρονος που είχε βίντεο και φωτογραφίεςτης 12χρονης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, της υποχρέωσης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τρεις...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σπαρακτικά μηνύματα για τον 28χρονο αρχισμηνία: «Όχι αγόρι μου όμορφο, δεν μπορεί»

Θρήνο έχει προκαλέσει ο χαμός του 28χρονου αρχισμηνία που...

Έχει χρέος 407.866 ευρώ σε κάρτες

Προνομιούχοι και «πλέμπα». Αυτή είναι η διάκριση που υπάρχει...

Ιδού ο Πασχάλης – Ο Αρχιτιμωρός της «Κιβωτού του Κόσμου»

Για ξυλοδαρμούς έχει κατηγορηθεί και ο Αναστάσης

Σπάραξε στο κλάμα η Κατερίνα Καινούργιου: «Νιώθω πολύ μόνη, μόνο αυτός μου στάθηκε»

Με μελαγχολική διάθεση γιόρτασε την ονομαστική της εορτή η...

«Εμπλοκή» στην υπόθεση της γονικής μέριμνας της μικρής Λυδίας

Και «ξαφνικά», η υπόθεση της γονικής μέριμνα της μικρής...

NEWSROOM