Δευτέρα 27/9/2021

«Οδηγός» για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ότι η άρση της ακινησίας οχήματος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά εντός του έτους

Νέο χρηστικό οδηγό για την άρση ακινησίας των οχημάτων εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία μέσω της πλατφόρμας «myCar».

Η εγκύκλιος ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ότι η άρση της ακινησίας μπορεί να γίνει μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όσοι καθυστερήσουν να θέσουν ξανά σε ακινησία τα οχήματά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου, που ανέρχεται στο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα:

1. Οι κάτοχοι μπορούν να άρουν την ακινησία αυτή άπαξ εντός του 2021, καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης αυτής.

2. Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός καταβάλλεται το 1/12 των
αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας δυο μηνών καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο
όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας κοκ.

3. Σε κάθε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιλέξει να θέσει το όχημά του σε ακινησία πριν από τη συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, λόγω άρσης της ακινησίας, δεν παρέχεται δυνατότητα εκ νέου χρήσης του μέτρου της μερικής άρσης.

4. Μόνη περίπτωση για την εκ νέου άρση της ακινησίας είναι εφόσον καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του ποσού των τελών που έχει αναλογικά ήδη καταβληθεί.

5. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μήνα λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με το 1/12 των τελών.

6. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος που έχει κάνει χρήση του δικαιώματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ηλεκτρονική ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και, εφόσον αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, η εν λόγω προθεσμία μετατίθεται έως την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

7. Για τα οχήματα των οποίων τα στοιχεία κυκλοφορίας είναι κατατεθειμένα στη ΔΟΥ
φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου, η άρση ακινησίας πραγματοποιείται στη ΔΟΥ, ενώ η εκ νέου θέση σε ακινησία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος.

8. Ειδικά στην περίπτωση που αποβιώσει ο ιδιοκτήτης του οχήματος, και μόνο εφόσον δεν
έχει επέλθει μεταβίβαση του οχήματος στους κληρονόμους, η θέση ή η άρση της ακινησίας πραγματοποιείται αποκλειστικά στη ΔΟΥ.

9. Εάν η λήξη της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος συμπίπτει με το τέλος του έτους
(2021) και έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους (2022),
δεν υφίσταται υποχρέωση για την εκ νέου θέση του οχήματος σε ακινησία. Στην περίπτωση όμως που δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 και ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος δεν θέσει το όχημα εμπρόθεσμα σε ακινησία, τότε για το 2021 επιβάλλεται το προβλεπόμενο αυτοτελές πρόστιμο μη θέσης σε ακινησία.

10. Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία, εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος
σε διαφορετικό σημείο από το αρχικώς δηλωθέν, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

11. Η εκπρόθεσμη θέση σε ακινησία ή η μη θέση σε ακινησία επισύρει αυτοτελές πρόστιμο που ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων αυτών.

Διευκρινίζεται ότι, εφόσον καταβληθεί το πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης θέσης ή μη
θέσης σε ακινησία για το έτος 2021, ο φορολογούμενος:
– Δεν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021.
– Δεν έχει υποχρέωση εκ νέου θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Άρση αναγκαστικής ακινησίας

Στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας για το 2021 καταβάλλονται αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους. Η καταβολή αυτή, για να είναι εμπρόθεσμη, πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που έλαβε χώρα η δήλωση ακινησίας του οχήματος. Για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή άρσης αυτής. Η εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας πέραν των 15 ημερών επισύρει βαρύ πρόστιμο, που ισούται με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Η υποχρέωση καταβολής των αναλογικών τελών κυκλοφορίας, στην περίπτωση άρσης
της αναγκαστικής ακινησίας, υφίσταται ανεξαρτήτως τού αν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος
στη συνέχεια επιλέξει να θέσει το όχημα σε ακινησία.

Τι ισχύει για μεταβίβαση ή διαγραφή οχήματος

Για να ισχύσει η μεταβίβαση της κυριότητας ενός οχήματος ακόμα και κατά τη διάρκεια
της άρσης ακινησίας θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση. Στην περίπτωση αυτή, κατά τον υπολογισμό των οφειλόμενων τελών έτους 2021 θα πρέπει να αφαιρείται το ποσό των τελών κυκλοφορίας που έχει ήδη καταβληθεί για τις ανάγκες της μερικής (προσωρινής) άρσης.

Για τη μεταβίβαση απαιτείται να καταβληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται, για τον χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του
μεταβιβάζοντος, μετά των προβλεπόμενων προστίμων. Το ίδιο ισχύει τόσο στην περίπτωση άρσης εκούσιας όσο και στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, με χρήση των
ευνοϊκών διατάξεων και καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας έτους 2021. Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που, ενώ έχει γίνει άρση της ακινησίας με την
καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας και εντός του χρονικού διαστήματος για το οποίο
έχουν αυτά καταβληθεί, ζητείται η διαγραφή του οχήματος λόγω εξαγωγής του.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ