Τετάρτη 4/8/2021

Η «Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» τιμά την μνήμη του Giovanni Falcone

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης έχει ορίσει την 23η Μαΐου η «Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» μέλος της MEDEL και με μία ανάρτησή της θέλησε να τιμήσει την μνήμη του Giovanni Falcone, συμπαριστάμενη στους δικαστές που υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πληρώνουν ακριβό τίμημα. Παράλληλα, τονίζει πως η ανεξαρτησία δεν είναι επιθετικός προσδιορισμός, αλλά συστατικό στοιχείο της έννοιας της Δικαιοσύνης.

«Κάθε 23 Μαΐου, η MEDEL τιμά τη μνήμη του Giovanni Falcone, του Ιταλού δικαστή που δολοφονήθηκε από τη μαφία αυτή την ημέρα, το 1992, έχοντας ορίσει αυτήν την ημερομηνία ως Ημέρα ευαισθητοποίησης για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν είναι μια κενή έννοια – είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας. Χωρίς ελεύθερη δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις θεμελιώδεις Ελευθερίες» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανάρτηση.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η «Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους συνέχισε να παρακολουθεί την κατάρρευση του κράτους δικαίου σε πολλές χώρες.

«Στην Ουγγαρία και την Πολωνία, οι επιθέσεις εναντίον γενναίων και ανεξάρτητων δικαστών και εισαγγελέων έχουν αυξηθεί σε αριθμό και ένταση, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις δείχνουν απόλυτη έλλειψη σεβασμού για τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην Τουρκία, ο Μουράτ Αρσλάν, ο Πρόεδρος της YARSAV (ένωση μέλους της MEDEL) παραμένει στη φυλακή εκτίοντας ποινή 10 ετών μετά από απόφαση που δεν πληροί κανένα κριτήριο νομικής διαδικασίας. Ακριβώς όπως θυμόμαστε τη μνήμη του Giovanni Falcone, που πλήρωσε το ανώτατο τίμημα, γιατί υπεραμύνθηκε την θεμελιώδη αξία μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης, αυτή τη μέρα η MEDEL θέλει να θυμάται τους δικαστές και εισαγγελείς από την Τουρκία που επίσης έδωσαν τη ζωή τους, αφού φυλακίστηκαν άδικα και των οποίων το μόνο το λάθος ήταν ότι στάθηκαν θαρραλέα στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του κράτος δικαίου» επισημαίνει.

Κλείνοντας, η «Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» γράφει στην ανάρτησή της: «Ενθυμούμενη τα ονόματά τους, η MEDEL τιμά τη μνήμη τους και θέλει να διαβεβαιώσει ότι το παράδειγμά τους θα συνεχιστεί. Η MEDEL τονίζει για άλλη μια φορά αυτό που είπε την ίδια μέρα το 2020: πρόκειται για σκοτεινές στιγμές για τη δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο, και ειδικά στην Ευρώπη. Είναι ακριβώς σε στιγμές σαν αυτές που πρέπει να υψώσουμε τις φωνές μας και να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες, στις οποίες πρέπει να οικοδομηθεί η Ευρώπη: σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, διαχωρισμός των εξουσιών και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό οφείλουμε στη μνήμη του Giovanni Falcone και όλων εκείνων που θυσιάστηκαν για τη δικαιοσύνη».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ