Σε απόγνωση οι πυρόπληκτοι στο Σχίνο: «Τι να μας κάνουν τα 600 ευρώ; Ας έρθει κάποιος παλικαράς εδώ να μας αντικρίσει» (video)

«Η φωτιά ήταν σκόπιμη. Έκαψαν την Κινέτα, και μετά έπρεπε να κάψουν και τη βορεινή πλευρά»

Must Read

Σιγήν ιχθύος επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την καταστροφική φωτιά στο Σχίνο που κατέκαψε τις πάνω από 71.000 στρέμματα παρθένου δάσους και μαζί τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς προκαλούν θλίψη και οργή. Παρθένες δασικές εκτάσεις στα Γεράνεια Όρη κάηκαν ολοσχερώς, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 40 χρόνια για να αποκασταθούν οι ζημιές.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παραδέχτηκε ότι οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις ήταν ανεπαρκείς, ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρούς. Η καταστροφή στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής είναι ανυπολόγιστη, ενώ την ίδια στιγμή οι κάτοικοι μιλούν της περιοχής που είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να τυλίγονται στις φλόγες, κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Μιλώντας στο ethnos.gr που πραγματοποίησε οδοιπορικό στις πυρόπληκτες περιοχές, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για παντελή απουσία της κυβέρνησης.

Με βουρκωμένα μάτια ο κύριος Κώστας δείχνει το σημείο που είχε τη στάνη του του στον Πευκενέα Μεγάρων: «Εδώ είχα τα πρόβατα, κοιμόντουσαν στη δροσιά τους. Ερχονταν τα παιδάκια και παίζανε. Ηταν παράδεισος, μία ομορφιά. Τώρα είναι ένα τίποτα. Ποιος είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη; Με τι αποζημίωση; Με 600 Ευρώ; Πως θα ζήσω τρία παιδιά; Είναι μία μεγάλη καταστροφή. Παντού βλέπεις μία καταστροφή. Ότι είχε απομείνει για τον τόπο και για τα Μέγαρα κάηκε. Δεν υπάρχει πλέον μέλλον. Έληξαν όλα την Πέμπτη το μεσημέρι 20 Μαΐου 2021. Είμαι σε απόγνωση. Με πνίγει το δίκιο. Κλαίω τέσσερις μέρες τώρα. Δεν ξέρω τι θα γίνουμε. Πάει το δάσος, πάει η περιουσία μας, πάνε και τα κτήματα του κόσμου. Ποιος είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη; Ας έρθει εδώ κάποιος παλικαράς να μας αντικρίσει».

Ο 75χρονος κ. Χρήστος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή περιγράφει: «Εδώ είμαστε γύρω στα 1.200 μέτρα υψόμετρο. Το κακό ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Κοιμόμουν και μόλις είδα τον καπνό πήρα τα γίδια και έτρεχα για την Κινέτα. Μετά γύρισα και βρήκα το σπίτι καμένο. Τα παιδιά μου ήρθα και έριξαν λίγο νερό αλλά που να σβήσει η φωτιά. Πυροσβεστικό δεν ήρθε εδώ. Κάηκε όλο το δάσος. Τελείωσε. Τώρα μας είπαν θα δώσουν 600 Ευρώ. Τι να μου κάνουν 600 Ευρώ; Ποιος θα μου φτιάξει το σπίτι που κάηκε; Εδώ έχω 75 χρόνια. Εχω 100 ζωντανά και με μεγάλο ρίσκο και φόβο τα έσωσα. Πήρα τα γίδια και τα πρόβατα και έτρεχα μέσα στο δάσος προς την Κινέτα. Δεν ήρθε κανείς εδώ πάνω. Δεν είχαμε καμία βοήθεια. Ακόμα καπνίζουν οι φωτιές. Που είναι τα πυροσβεστικά και ο Δήμος; Δεν έχω με κανέναν τίποτα αλλά εδώ δεν ήρθε κανείς. Να τα πείτε αυτά παρακαλώ. Πιο πάνω στη στροφή είναι το μαντρί του γιου μου. Κάηκαν τα αυτοκίνητα του. Τους καλούσε στο τηλέφωνο και του έλεγαν να αφήσουμε τα ζώα και να φύγουμε. Και που να πάμε; Πως θα επιβιώσουμε;»

Για εμπρησμό κάνει λόγο και η κα. Ευγενία: «Τη νύχτα που ξέσπασε η φωτιά με πήραν αμέσως γιατί έχω αναπνευστικό πρόβλημα. Εχουμε 350 γίδια και κατσίκια. Δεν είχαμε που να πάμε. Το κομμάτι γύρω από το σπίτι μας σώθηκε αλλά τέσσερις ημέρες μετά ακόμα καπνίζει το δάσος. Μας ανησυχεί γιατί εάν γυρίσει ο αέρας θα καούμε. Αρχικά την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς την Πέμπτη δεν ήρθε κάποιο πυροσβεστικό. Τα παιδιά μου έδωσαν μάχη με τους κουβάδες και σταμάτησαν τη φωτιά να μην κάψει το σπίτι και τα γίδια. Τα παιδιά της πυροσβεστικής ήρθαν από την Παρασκευή το απόγευμα. Εχουν εγκατασταθεί εδώ και νιώθουμε ασφάλεια. Δουλειά πολύ έκαναν τα αεροπλάνα. Δε μπορούμε να φύγουμε. Που να πάμε; Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής είναι περίπου ένα χιλιόμετρο από εδώ. Ηρθαν και με πήραν οι καλόγεροι και με πήγαν στα Μέγαρα. Να ναι καλά οι άνθρωποι. Εδώ είμαστε παράδεισος αλλά δυστυχώς δεν τον αφήνουν να ζήσει. Η φωτιά ήταν σκόπιμη. Με τίποτα δεν ήταν τυχαία. Έκαψαν την Κινέτα, και μετά έπρεπε να κάψουν και τη βορεινή πλευρά και τώρα έβαλαν φωτιά και από εδώ. Είναι εμπρησμός 100%» περιγράφει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This