Δευτέρα 2/8/2021

Ανοίγουν γυμναστήρια και υπαίθριες αθλοπαιδίες – «Απειλές» Χαρδαλιά με μέτρα σε ενδεχόμενη νέα αύξηση κρουσμάτων! (video)

Ξεκινά εκ νέου η λειτουργία γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε ερασιτεχνικό επίπεδο

Ένα βήμα πιο κοντά στη «νέα κανονικότητα», καθώς σήμερα ξεκινούν τα υπαίθρια θεάματα (συναυλίες, θέατρα, κλπ.), με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες, φυσικά, ενώ από τη Δευτέρα 31 Μαΐου παίρνουν σειρά τα γυμναστήρια, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό των «ανοιγμάτων».

O Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε αναλυτικά στις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως από τον Ιούνιο το υποχρεωτικό ποσοστό τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μειώνεται από το 50% στο 25%, ωστόσο, εκείνο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους παρευρισκόμενους και τους τηλεθεατές, ήταν το ξέσπασμά του σε ερώτηση διαπιστευμένης δημοσιογράφου, η οποία έκανε λόγο για «φαινόμενα αντάρτικου» από τους επαγγελματίες της εστίασης, τονίζοντας σε… έξαλλη κατάσταση πως, ναι μεν «με τη μουσική δεν κολλάς κορωνοϊό», αλλά σίγουρα, σύμφωνα και με διεθνείς έρευνες, όπως ισχυρίστηκε, η ύπαρξή της συμβάλει στον κίνδυνο διασποράς και μετάδοσής του, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα (δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου για περισσότερα).

Παράλληλα, ενώ για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος, λέγοντας πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα νομίζω ότι είναι πασιφανές πως συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση, καθώς τόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας σιγά σιγά μειώνεται», κάτι που από τη μία συμβάλλει στο να επιτραπεί το άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων και από την άλλη επιτρέπει να υπάρξει περεταίρω χαλάρωση των περιορισμών σε ήδη ανοιχτές δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο και ο εκκλησιασμός των πιστών, εντούτοις στα «μουλωχτά» φρόντισε να καταστήσει ξεκάθαρο τι μάς περιμένει αν δεν «συμμορφωθούμε», ανακοινώνοντας μια νέα «δέσμη μέτρων, τα οποία και θα λαμβάνονται σε περίπτωση σημαντικής αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού» (περισσότερα παρακάτω)!

Τα εξιτήρια περισσότερα από τις εισαγωγές

Τον λόγο στο πλαίσιο της ενημέρωσης πήρε πρώτος ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναλύοντας τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Για τη χώρα μας είπε πως ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ακόμη τόνισε πως τα εξιτήρια παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές. «Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας», συνέχισε.

Κατόπιν αναφέρθηκε και στα self tests, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε σε θέση ακόμα να επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα». Επιπλέον σημείωσε πως για μερικούς ακόμα μήνες θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, να προσέχουμε και να κάνουμε self tests, αλλά βεβαίως και να συνεχιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ο μαζικός εμβολιασμός.

Τέλος, επισήμανε πως ακόμη δεν είμαστε σίγουροι πότε θα επανέλθουμε σε πλήρη κανονικότητα, ωστόσο έχουμε δύο στοιχεία: α. δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και β. αν δεν πετύχουμε ικανή εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα μπορούμε να μιλάμε για άμεση επιστροφή στην κανονικότητα.

Νέο εργαλείο για την παρακολούθηση της πανδημίας

Παίρνοντας με τη σειρά του το λόγο, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δήλωσε ότι από τη Δευτέρα 31 Μαΐου ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και στις ιστοσελίδες της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί τους εξής τέσσερις κρίσιμους δείκτες αναφορικά με την πορεία της πανδημίας:

 • Τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται
 • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
 • Την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
 • Το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού ανά περιοχή, με τουλάχιστον μία δόση

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, τα οποία και θα λαμβάνονται σε περίπτωση σημαντικής αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, που είναι τα εξής:

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 24:00 μέχρι και τις 06:00
 • Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνον καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο με όλα τα προβλεπόμενα αυστηρά πρωτόκολλα που προβλέπονται βάσει ΕΟΔΥ για την εστίαση.
 • Μέγιστος αριθμός ατόμων τέσσερα (4) άτομα ανά τραπέζι, πλην οικογενειών που επιτρέπονται έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
 • Αναστολή κάθε είδους εκδηλώσεις (live party, πανηγύρεις, λιτανείες, συναυλίες)
 • Απαγόρευση της συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο, όσο και ιδιωτικό χώρο.
 • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
 • Αναστολή θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες με την παρουσία έως και εννιά ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς

Τι ανοίγει από Δευτέρα

Κατόπιν, αφού σχολίασε πως «με όπλο τον εμβολιασμό και τα πολλά τεστ, θα διαχειριστούμε με ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι», ανακοίνωσε ότι:

 • Ξεκινά ξανά η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
 • Αρχίζουν ξανά οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.
 • Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
 • Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Κατόπιν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν επιδημιολογική επιβάρυνση και «μας προβληματίζουν», οι οποίες είναι οι ακόλουθες: Ρόδος με αύξηση 43%, Μυτιλήνη με 36%, Σύρος με 50%, Χανιά με 26% αύξηση και Τροιζηνία με… υπερτριπλασιασμό κρουσμάτων κατά την τελευταία εβδομάδα.

 • Δείτε την αποψινή ενημέρωση με το… ξέσπασμα Χαρδαλιά:

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ