Πανεργατικός ξεσηκωμός για το νομοσχέδιο-«έκτρωμα» – Μικροί και μεγάλοι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ - Μαζική η συμμετοχή του κόσμου

Must Read

[Ενημέρωση 14:38] Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η μεγάλη συγκέντρωση κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου του Κωστή Χατζηδάκη, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν επεισόδια και παρατράγουδα.

Όλη η χώρα «ενώθηκε» για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο έρχεται προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα, και το οποίο αφενός καταπατά θεμελιώδη κεκτημένα και αφετέρου νομιμοποιεί τις συνθήκες ζούγκλας εις βάρος των εργαζομένων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε συνολικά 71 πόλεις με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, μέλη εργατικών συνδικάτων, κομμάτων και συλλογικοτήτων, άνεργοι, φοιτητές, νέοι και νέες, ξεχύθηκαν στους δρόμους τόσο της Αθήνας όσο και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, με σκοπό να βάλουν «φρένο» στον εργασιακό  Μεσαίωνα που φέρνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έξω από τη Βουλή η μεγάλη συγκέντρωση – Καπνογόνα, συνθήματα και «Bella Ciao»

Έξω από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πορεία κατά των αλλαγών στα εργασιακά που διοργανώνουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ.  Παρόντες ήταν Τσίπρας, Γεννηματά, Κουτσούμπας, Βαρουφάκης.

Τσίπρας: «Ο κόσμος της εργασίας θα δώσει ρεπό διαρκείας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη»

«Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών βάζει στο στόχαστρο τον κόσμο της εργασίας, νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Ο κόσμος της εργασίας όμως είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, στον κ. Μητσοτάκη και στους υπουργούς του. Μία προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού μεσαίωνα, να επαναφέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

«Το εν λόγω νομοσχέδιο μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λπ.».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

«Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις βρέθηκαν ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά με αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ.

Γεννηματά: «Είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση»

«Μαζί με τον κόσμο της εργασίας είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω στις ατομικές συμβάσεις, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό. Εμείς ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο, τον δρόμο της νέας αλλαγής, με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Κουτσούμπας: «Καταδικασμένο το εργασιακό νομοσχέδιο»

«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα», είπε με νόημα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαμός στους δρόμους από το πρωί

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν τα προβλήματα για τους οδηγούς λόγω της απεργίας σε Μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ και τρόλεϊ. Κίνηση και μποτιλιάρισμα σε αρκετούς δρόμους της Αττικής.

Μόνο τα λεωφορεία θα κινούνται 9:00-21:00

  • ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ
  • Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ
  • Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού

Στο λιμάνι του Πειραιά οι ναυτεργάτες

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά όταν μπροστά στους καταπέλτες των πλοίων βρέθηκαν οι περιφρουρήσεις από μέλη των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Θεσσαλονίκη: Με πυρσούς οι πορείες ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Εκατοντάδες διαδηλωτές κρατώντας πανό και πλακάτ ζητούσαν να μην εφαρμοστεί το νέο νομοσχέδιο εργασίας, κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση του οκταώρου και των εργασιακών δικαιωμάτων.

24ωρη απεργία και πορεία και στην Πάτρα

Και στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο στην οδό Κολοκοτρώνη.

Σε απεργιακό «πυρετό» και η Κρήτη

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλο το νησί, κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά. Δύο συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο, μία στην πλατεία Ελευθερίας και μία στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Στο Ρέθυμνο, σωματεία και εργαζόμενοι απηύθυναν κάλεσμα για δύο συγκεντρώσεις: στο Εργατικό Κέντρο και στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Στα Χανιά συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία δημοτικής αγοράς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This