Απεργία για το εργασιακό: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Τετάρτη 16 Ιουνίου

Κόντρα κυβέρνησης - συνδικαλιστών με αφορμή τις πανελλαδικές

Must Read

Αλλαγές της «τελευταίας στιγμής» στις απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου, κατά κύριο λόγο, να μη διαταραχθεί η μετακίνηση των μαθητών που δίνουν πανελλήνιες, αλλά και των καθηγητών που συμμετέχουν στην διεξαγωγή τους.

Ειδικότερα, τα περισσότερα σωματεία στα ΜΜΜ αποφάσισαν να αναστείλουν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει χτες, μετατρέποντάς τη σε στάση εργασίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, καταγγέλλοντας, ωστόσο, την κυβέρνηση ότι «τους χρησιμοποιεί για να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν εξαγγελθεί έως τώρα:

  • Στις γραμμές 1, 2 και 3, δηλαδή στο δίκτυο του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και σε εκείνο του μετρό, δρομολόγια θα εκτελούνται μόνο έως τις 10 το πρωί αύριο, καθώς από την ώρα αυτή ξεκινά η στάση εργασίας, η οποία θα διαρκέσει έως και τη λήξη της βάρδιας, κάτι που ισχύει και για το τραμ.
  • Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12 το μεσημέρι έως τις 16.00, εξαιτίας της στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει για το ίδιο διάστημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, αλλά από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.
  • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

Επίθεση της ΝΔ στις συνδικαλιστικές ηγεσίες

Οι αλλαγές στο απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ήρθαν προς διευκόλυνση των μαθητών που δίνουν αυτές τις ημέρες πανελλαδικές, μετά την ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία επιτέθηκε στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες για τον προγραμματισμό απεργιών αυτήν την περίοδο, κατηγορώντας τους ότι «γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την αγωνία και τους κόπους των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις» και αδιαφορούν «για το κοινωνικό κόστος, ιδιαίτερα σε βάρος των νέων παιδιών που βρίσκονται την Τετάρτη μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ζωής».

Άμεση ήταν η αντίδραση των περισσότερων Σωματείων των εργαζομένων στον πρώην ηλεκτρικό, το τραμ και το μετρό. Με ανακοινώσεις τους ανέτρεψαν τις προηγούμενες αποφάσεις τους προχωρώντας σε στάσεις εργασίας μετά τις 10 το πρωί στο τραμ και τη Γραμμή 1 προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υποψήφιοι, επισημαίνοντας όμως ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της».

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «δήθεν ευαισθησία για τα παιδιά», αλλά «εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα».

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ σημειώνουν ότι «δε θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This