Σάββατο 24/7/2021

Ελληνικές φυλακές εν έτει 2021: Selfies, ναρκωτικά και rock ‘n’ roll πάρτι σε… live streaming!

Η «μάχη» για τα κινητά τηλέφωνα, οι κώδικες επικοινωνίας, οι ρίψεις δεμάτων και οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα

Βιντεοσυνομιλίες με μουτζαχεντίν στη Μέση Ανατολή, ζωντανές συνδέσεις στα κοινωνικά δίκτυα, «τηλεδιασκέψεις» μεταξύ κρατουμένων σε διαφορετικές φυλακές, επίδειξη δύναμης προς τις Αρχές, καλέσματα μέσω Facebook σε εξεγέρσεις… Σε δημοσιεύσεις κρατουμένων από τις ελληνικές φυλακές τα έχουμε δει όλα!

  • Του Μάνου Μεϊμαράκη

Όμως, έχουμε δει και τις ανθρώπινες στιγμές κρατουμένων που θέλουν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους, να βλέπουν και να μιλούν με τα παιδιά τους, μετρώντας τις μέρες μέχρι την αποφυλάκισή τους, τους γονείς τους, αλλά και τις εικόνες με τις πλάκες μεταξύ τους, διότι, είναι αλήθεια, η φυλακή χωρίς χαβαλέ δεν βγαίνει. Τα κινητά στις φυλακές είναι ίσως η μόνη διέξοδος των κρατουμένων προς τον έξω κόσμο, ώστε να μην κοπούν οι δεσμοί τους με την υπόλοιπη κοινωνία.

fylakes10
Χωρίς… χαβαλέ δεν βγαίνει η φυλακή!

Κορυφαίοι εκπρόσωποι του νόμου και της τάξης στην Ελλάδα δεν διαφωνούν με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους κρατουμένους στις ελληνικές φυλακές, αρκεί αυτά να εξυπηρετούν ανάγκες επικοινωνίας. Τα προβλήματα αρχίζουν από τη στιγμή που τα κινητά χρησιμοποιούνται ως μέσα με τα οποία θα τελεστούν νέα εγκλήματα ή όταν λειτουργούν ως εφαλτήρια στρατολόγησης νέων απέξω που κινούνται στο σύνορο της ανήλικης παραβατικότητας και στους οποίους η φυλακή παρουσιάζεται σχεδόν ως παραδεισένιος τόπος, γεμάτος πειρασμούς, όπως «εκπαίδευση», υποσχέσεις για εύκολο πλουτισμό, «ασυλία», ατιμωρησία, διασυνδέσεις, ευκαιρίες εξέλιξης

fylakes11

Ρίψεις μικροδεμάτων

Κινητά μαζί με ναρκωτικά θα επιχειρηθεί να περάσουν στη φυλακή με κάθε τρόπο. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι οι στοχευμένες ρίψεις μικρών δεμάτων εντός περιβάλλοντος φυλακών, σε προκαθορισμένες ώρες, δέματα τα οποία μπορεί να περιέχουν από ηρωίνη, κοκαΐνη και ζυγαριές ακριβείας μέχρι συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτες sim και όπλα. Έχει παρατηρηθεί να πετούν μέσα στις φυλακές μέχρι και νεκρά, ταριχευμένα μικρά ζώα, στα οποία εντός τους έχουν τοποθετήσει διάφορα αντικείμενα και ναρκωτικές ουσίες, προκειμένου να ξεγελάσουν τους φρουρούς ότι πρόκειται πράγματι για νεκρά ζώα.

Επίσης, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις στις οποίες έχει επιχειρηθεί να περάσουν στις φυλακές ναρκωτικές ουσίες μέσω του ταχυδρομείου των φυλακών ή μέσα σε ρούχα, τα οποία προορίζονται για κρατουμένους. Ρίψεις δεμάτων με drones δεν έχουν παρατηρηθεί.

Το φαινόμενο της ρίψης μικρών δεμάτων στις φυλακές τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί ίσως όσο ποτέ στο παρελθόν, με τρόπο που δείχνει «απελπισία», τονίζουν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: «Οι ρίψεις αυτές απευθύνονται σε όχι αδιάφορους κρατουμένους, αλλά είναι στοχευμένες».

fylakes9
Ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από ποινικό-μέλος ομάδας μπράβων

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν πυκνώσει οι ρίψεις δεμάτων τα οποία περιέχουν κινητά τηλέφωνα και άλλα εξαρτήματα, καθώς οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας δεν περνάνε πλέον τόσο εύκολα με τους «παραδοσιακούς» τρόπους. Έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι σε πρόσωπα στις εισόδους των σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά και στα αντικείμενα τα οποία περνούν από τις εισόδους αυτές. Σχετικά πρόσφατα, δε, απομακρύνθηκε οριστικά από την υπηρεσία του σωφρονιστικός υπάλληλος, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εισαγωγή κοκαΐνης στη φυλακή, αλλά παρέμενε στη θέση του.

Πάντως, οι πιο αυστηροί έλεγχοι και οι αποτροπές έχουν προκαλέσει πιο συχνές επισκέψεις συγκεκριμένων ανθρώπων στα επισκεπτήρια των φυλακών. Κι εκεί όμως επιχειρείται οι έλεγχοι είναι πιο επισταμένοι. Σε 17.000 ελέγχους στις φυλακές όλης της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βρεθεί σχεδόν τα πάντα, με κυριότερα ευρήματα ναρκωτικά, μαχαίρια, όπλα και κινητά.

Μικροί «Εσκομπάρ» και «συμβόλαια θανάτου» από το καρτοτηλέφωνο

Είναι σχεδόν τρομακτικό ένα μεγάλο ποσοστό ανηλίκων, με παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, να σαγηνεύονται, θεωρώντας τους εαυτούς «μικρούς» Εσκομπάρ, διακινώντας ναρκωτικά σε συνομηλίκους τους ή να συμμετέχουν σε ληστείες και να μη φοβούνται ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν στη φυλακή.

Στην ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται ότι οι έλεγχοι έχουν χαλάσει πολλές και μεγάλες δουλειές μέσα από τις φυλακές, όμως οι εντολές για εκτελέσεις δεν είναι απαραίτητο να δίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων. «Η εντολή για μια δολοφονία μπορεί να δοθεί και από το καρτοτηλέφωνο της φυλακής», σημειώνουν αστυνομικές πηγές.

fylakes1
«Τηλεδιασκέψεις» μεταξύ κρατουμένων διαφορετικών φυλακών

Ασφαλώς και ορισμένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όταν είναι… επείγον, έχουν «διαταχθεί» μέσα από τις φυλακές, αλλά δεν παύει να καθοδηγείται το οργανωμένο έγκλημα από μέσα, ενώ πολλές δουλειές κανονίζονται και στις άδειες των βαρυποινιτών, όπως ληστείες, συμβόλαια θανάτου, έλεγχος περιοχών, κ.ά.

Πάντως, τα ηλεκτρονικά επισκεπτήρια, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες σε όλες τις φυλακές της χώρας, από τις οποίες οι κρατούμενοι να μπορούν να επικοινωνούν με συγγενείς τους, λειτούργησαν πιλοτικά σε ικανοποιητικό βαθμό κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας της Covid και ίσως θεσμοθετηθούν.

Ωστόσο, στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού των φυλακών τα κινητά θα είναι πάντα άκρως απαραίτητα και θα λειτουργούν με κρυπτογραφημένες συνδέσεις, συνθηματικά, εφαρμογές επικοινωνίας έξω από τις εμπορικές πλατφόρμες και μέσα σε φαινομενικά αρχεία εικόνων ή εγγράφων μπορεί να κρύβουν μέχρι και σχέδια αποδράσεων.

Η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα δεν συναντώνται συχνά μέσα στις φυλακές, παρά μόνο όταν μια πλευρά προσφέρει κάτι για το οποίο η άλλη αξίζει να ρισκάρει για να το αποκτήσει. Μπορεί να μοιράζονται τις ίδιες πηγές σε όπλα, ταξιδιωτικά έγγραφα, χρήμα, ακόμα και δεξαμενές νέων μελών. Οι ποινικοί αποφεύγουν τους τρομοκράτες για να μην τραβήξουν επάνω τους την προσοχή ειδικών υπηρεσιών. Ωστόσο, ο χώρος της τρομοκρατίας προηγείται στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, με ορισμένες από τις «σατανικές» πατέντες να περνούν στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.

fylakes3
Στιγμιότυπα βιντεοσυνομιλίας κρατουμένου με Μουτζαχεντίν στη Μέση Ανατολή

fylakes2

Στα πιο αναβαθμισμένα τροποποιημένα κινητά δεν μπορεί να γίνει ταύτιση του χρήστη με τη sim. Ενώ ορισμένα κινητά προκειμένου να χαθούν τα ίχνη βασικών πρωταγωνιστών σε πολύ σοβαρές υποθέσεις, αλλά και για αποπροσανατολιστούν οι αστυνομικές έρευνες «ενοικιάζονται» σε άλλους κρατουμένους, με αποτέλεσμα να κάνουν τον γύρο της φυλακής. Όσο ανοίγει ο κύκλος των υπόπτων, και μέχρι να ελεγχθούν όλοι, τόσο οι έρευνες καθυστερούν σημαντικά. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός κρατουμένων δεν κρύβουν ότι κατέχουν κινητά τηλέφωνα. Όλες οι εικόνες προέρχονται από δημόσιες αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα. Μάλιστα, οι προκλητικότεροι όλων είναι όσοι έχουν φυλακιστεί για εμπόριο ναρκωτικών και ληστείες.

Οι 5 πιο επικίνδυνες «φυλές»

Γενικότερα, σε σύνολο περίπου 7.000 κρατουμένων στις φυλακές της χώρας ένα ποσοστό 10% έχει χαρακτηριστεί ως το πιο επικίνδυνο και έτοιμο να βγει μπροστά σε δολοφονίες, μαχαιρώματα, εξεγέρσεις, ταραχές, ξυλοδαρμούς, βιασμούς και εκβιασμούς άλλων κρατουμένων. Το 90% αυτών είναι Αλβανοί, Βούλγαροι, Αφγανοί, Σύροι και Πακιστανοί.

Επίσης, η ώσμωση αλλοδαπών κρατουμένων διαφορετικών φυλών μεταξύ τους είναι αρκετά έντονο φαινόμενο, το οποίο προβληματίζει σοβαρά τις Αρχές. Αρκετοί κρατούμενοι αυτών των κατηγοριών δεν δείχνουν καμία διάθεση να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να μην εμπλακούν εκ νέου με το έγκλημα όταν αποφυλακιστούν.

fylakes6 8
Ώσμωση Αλβανών και Πακιστανών κρατουμένων και επίδειξη χρηματικού ποσού μέσα από το κελί

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις «ορκίζονται» εκδίκηση για τη φυλάκισή τους. Αμετανόητοι εμφανίζονται όσοι έχουν ήδη εκτίσει ποινές μεγαλύτερες των πέντε ετών, καθώς και όσοι έχουν οργανωθεί σε εγκληματικές ομάδες συγκεκριμένων φυλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μικρότεροι σε ηλικία κρατούμενοι ριζοσπαστικοποιούνται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό να μισούν την Αστυνομία και την ελληνική κοινωνία και να περιμένουν με αγωνία την αποφυλάκισή τους για να αποδείξουν ότι γνωρίζουν καλά όσα έμαθαν στις φυλακές.

  • κεντρική φωτό: Αλβανοί κρατούμενοι σε ελληνικές φυλακές (Όλες οι εικόνες που δημοσιεύει η «δημοκρατία» προέρχονται από δημόσιες αναρτήσεις των κρατουμένων σε κοινωνικά δίκτυα)

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ