Μήνυμα στις Αλβανικές αρχές να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με γραπτή απάντηση στην Βουλή σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.
- Του Αντώνη Ι. Αντωνιάδη
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισημαίνει χαρακτηριστικά πως “Από πλευράς μας, έχουμε καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά ότι οι σχετικές έρευνες πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα και να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό, χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές, εμπεριστατωμένο πόρισμα, που να ρίχνει φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης και να οδηγεί στην απόδοση δικαιοσύνης για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας στην ΕΕΜ, για τις διμερείς σχέσεις και, εν τέλει, για την εικόνα της Αλβανίας ως προς την ευρωπαϊκή απαίτηση για κράτος δικαίου”.
Προσθέτει μάλιστα με έμφαση ότι “Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο χειρισμό της σημαντικής υπόθεσης Κ. Κατσίφα. Ενημερώνει συστηματικά και ευαισθητοποιεί καταλλήλως διεθνείς εταίρους εν προκειμένω, όπως και για κάθε εξέλιξη, που επηρεάζει δυσμενώς τους ομογενείς μας στην Αλβανία.”
Ωστόσο ο κ. Δένδιας επισημαίνει την μεγάλη καθυστέρηση στην εισαγγελική έρευνα από τη Αλβανική Δικαιοσύνη υπογραμμίζοντας πως “ η ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση θανάτωσης του Κ. Κατσίφα έχει καθυστερήσει σημαντικά (υπενθυμίζεται ότι ο νέος Εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση τον παρελθόντα Μάρτιο ζήτησε και έλαβε, κατά τον αλβανικό Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, 3μηνη παράταση για την ολοκλήρωση του πορίσματος).
Στην παρούσα φάση όπως αποκαλύπτει ο κ. Δένδιας “αναμένεται η δημοσιοποίηση της Επίσημης Έκθεσης της Αλβανικής Γενικής Εισαγγελίας Σοβαρών Εγκλημάτων για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του το μέλος της ΕΕΜ και Έλληνας πολίτης”.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, καταλήγοντας στην γραπτή του απάντηση υπενθυμίζει με νόημα την πάγια ελληνική θέση ότι η “αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) άπτεται, όχι μόνον των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Αλβανίας αλλά και, κατεξοχήν, της ευρωπαϊκής προοπτικής των Τιράνων, καθώς μάλιστα το ζήτημα εμπίπτει στις 5 Κύριες Προτεραιότητες, που η Αλβανία οφείλει να εκπληρώσει, προκειμένου να ανοίξουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον προσεχή Οκτώβριο”.