Μόνο οι εμβολιασμένοι θα μετακινούνται ελεύθερα στα νησιά – Τι θα ισχύει για ανεμβολίαστους και παιδιά

Υποχρεώνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν διαφορετικά θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Must Read

Η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει «μπλόκο» στις μετακινήσεις των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ανακοινώνοντας νέους περιορισμούς σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν εκτός νομού. Με νέες αποφάσεις ακυρώνουν την χρήση των πολυδιαφημισμένων self test τα οποία διαμήνυαν ότι είναι έγκυρα και αξιόπιστα και αναγκάζουν τώρα τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, τη στιγμή που μπαίνουμε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και την περίοδο που ξεκινούν οι άδειες των διακοπών.

Όπως έγινε γνωστό από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης , η Επιτροπή των Ειδικών εισηγήθηκε την υποχρεωτική προσκόμιση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού, είτε αρνητικό PCR/rapid test. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος για το μοριακό τεστ ξεκινάει από 40 ευρώ, ενώ για το rapid test κοστολογείται στα 20 ευρώ.

Τις ανακοινώσεις έκαναν από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς από  Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτείται :

  • Για τους ενήλικες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες
  • Για ανήλικους 12-17 ετών οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
  • Από την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
  • Αναφορικά με τις χερσαίες μετακινήσεις, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε η Μύκονος μεταφέρεται από το «κίτρινο» επίπεδο, στο «πορτοκαλί», λόγω αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, ενώ ενότητες Λάρισας, Ευβοίας, Δυτικής Αττικής, κατεβαίνουν κατηγορία και από το «πορτοκαλί» πηγαίνουν στο «κίτρινο».

Παπαευαγγέλου: «Σταθεροποίηση της πανδημίας»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν μια σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας. Φαίνεται σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες».

Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών είναι στα 442 νέα κρούσματα ανά ημέρα ενώ «το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έπεσε μόλις σε μια εβδομάδα κατά 5 χρόνια, δηλαδή βρίσκεται τώρα η διάμεση ηλικία στα 27 έτη» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους μας 18-24 ετών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This