Kάθετα αντίθετος με τον εμβολιασμό των ανηλίκων ο Κούβελας: «Δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις» (video)

«10 φορές λιγότερο επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα» λέει ο καθηγητής Φαρμακολογίας

Must Read

Την άποψή του ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι 10 φορές λιγότερο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος του ιού εξέφρασε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας.

10 φορές λιγότερο επικίνδυνο το νέο στέλεχος

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Κούβελας μιλώντας στο zougla.gr, τα δεδομένα από χώρες από η Βρετανία και το Ισραήλ, δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα νέα κρούσματα, οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί: «Υπάρχουν πολλά δεδομένα από άλλες χώρες και κυρίως από τη Βρετανία και το Ισραήλ. Στις χώρες αυτές, ενώ βλέπουμε πως έχει αυξηθεί η καταγραφή νέων κρουσμάτων, έχουν μειωθεί και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και οι θάνατοι. Αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί λόγω καλύτερης εμβολιαστικής κάλυψης. Όμως συμβαίνει και στους εμβολιασμένους αλλά και στους μη εμβολιασμένους. Παρόλο, λοιπόν, που το στέλεχος αυτό είναι 40-50% πιο μεταδοτικό, στην ουσία είναι 10 φορές λιγότερο επικίνδυνο» δήλωσε και πρόσθεσε ότι συγκεκριμένα στο Ισραήλ, τα δεδομένα δείχνουν μικρή θνητότητα και στην κοινότητα των Παλαιστηνίων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί σε πολύ μικρό ποσοστό.

Αναφορικά με το στέλεχος Δέλτα+, ο κ. Κούβελας υποστηρίζει ότι είναι είναι υψηλής μεταδοτικότητας και χαμηλής νοσηρότητας: «Παρόλο που δεν ξέρουμε πολλά ακόμη, εμένα δεν με ανησυχεί. Φαίνεται πάντως να είναι υψηλής μεταδοτικότητας και χαμηλής νοσηρότητας. Τα εμβόλια όμως και τα φάρμακα πιάνουν όλα αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη απολύτως καλά».

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας υποστήριζε ότι το τέταρτο κύμα θα έχει χαμηλή θνησιμότητα αρκεί να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες: «Το τέταρτο κύμα, εφόσον μας προκύψει, θα είναι πολύ μικρότερης σφοδρότητας σε σχέση με το τρίτο κύμα. Δηλαδή δεν θα φτάσουμε τους 100 νεκρούς την ημέρα. Ευελπιστώ να μη φτάσουμε ούτε τους 50. Ειδικά εάν θωρακίσουμε με τον εμβολιασμό τις ευπαθείς ομάδες που πραγματικά το χρειάζονται» δήλωσε.

«Δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστούν οι νεότερες ηλικίες»

Σύμφωνα με όσα εξέφρασε ο κ. Κούβελας, δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και οι νέοι, αλλά οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο: «Το ποσοστό του εμβολιασμού είναι υπερβολικό. Πρέπει να εμβολιάζουμε μόνο τα άτομα που το χρειάζονται, όχι όλο τον πληθυσμό, δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστούν οι νεότερες ηλικίες. Πραγματική ανάγκη εμβολιασμού έχουν αυτοί που είναι πάνω από 70 ετών. Αυτοί που είναι πάνω από 60 είναι σε γκρίζα ζώνη, αλλά μάλλον χρειάζεται να εμβολιαστούν, δηλαδή η ανάλυση με βάζει μάλλον στους ωφελημένους από τον εμβολιασμό. Κάτω των 60 ετών αρχίζουν να μην έχουν ιδιαίτερους λόγους γιατί πραγματικά είναι ελάχιστοι αυτοί που πεθαίνουν. Και φυσικά κάτω από 50 ετών έχουμε λίγα περιστατικά. Επίσης οι γυναίκες κάτω των 50 ετών, λόγω των οιστρογόνων, δεν προσβάλλονται εύκολα από τον κορωνοϊό» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι παρενέργειες είναι βαρύτερες σε γυναίκες κάτω των 30: «Κάτω από τα 30 έτη οι παρενέργειες φαίνονται ότι είναι βαρύτερες απ’ ό,τι η νόσος, 30 με 50 είναι μια γκρίζα ζώνη όπου το συζητάμε, ενώ πάνω από τα 50 το εμβόλιο αρχίζει να φαίνεται σαφώς πλεονεκτικό» δήλωσε.

Η τρίτη δόση και ο εμβολιασμός ανηλίκων

Αναφορικά με την ενδεχόμενη τρίτη δόση που μπορεί να χρειαστεί όπως έχει ακουστεί, ο κ. Κούβελας σχολίασε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σχετικές μελέτες και ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν έρευνες.

Απατώντας στην ερώτηση για τον εμβολιασμό των ανηλίκων, ο οποίος ανακοινώθηκε στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό και από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 15-17, ο κ. Κούβελας εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος: «Είμαι κάθετα αντίθετος σε χορήγηση τόσο καινούργιων προϊόντων σε ανήλικους διότι δεν ξέρουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις».

Επιπλέον, ο καθηγητής Φαρμακολογίας χαρακτήρισε απαράδεκτο το δέλεαρ στους νέους με 150 ευρώ προκειμένου να εμβολιαστούν, ενώ τόνισε ότι ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε πολίτες «δύο ταχυτήτων» καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα: «Αυτή η ιστορία του διαχωρισμού άπτεται βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να χωρίσουμε τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει από τον εμβολιασμένο, γιατί ο εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει» σχολίασε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This