Μάνδρα: Αποζημίωση 270.000 ευρώ στην οικογένεια 29χρονου θύματος

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών καταλογίζει ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την ΕΛ.ΑΣ.

Must Read

Δικαστική δικαίωση για την οικογένεια 29χρονου θύματος της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση για αποζημίωση προς οικογένεια ενός από τους συνολικά 25 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε πως η Περιφέρεια Αττικής, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Ελληνική Αστυνομία φέρουν ευθύνες για τον θάνατο του 29χρονου και θα πρέπει να αποζημιώσουν την οικογένεια του για ψυχική οδύνη.

Στην υπ’ αριθμ. 6816/2021 απόφαση του το δικαστήριο τονίζει ότι η Περιφέρεια «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην Μάνδρα Αττικής».

Οι ευθύνες της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας

Επισημαίνει δε ότι αν και η Περιφέρεια Αττικής είχε προβεί από το 2014 στην έγκριση μελέτης για την εκτροπή των ρεμάτων Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην περιοχή της Μάνδρας και για την εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Επίσης, από το 2016 είχαν εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση οι αναγκαίες πιστώσεις για την εκτέλεση των περισσότερων έργων, αλλά «αδικαιολογήτως δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες… για την άμεση εκτέλεση του ανωτέρου έργου».

Ως προς τις ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι δικαστές αναφέρουν πως «είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα.

(…) Δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών».

Όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση, εάν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε «προβεί στην τακτική και συνεχή ενημέρωση των πολιτών» τότε ο άτυχος 29χρονος θα είχε το δικαίωμα επιλογής και θα μπορούσε «να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση».

Οι ευθύνες της Αστυνομίας

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της Αστυνομίας επικεντρώνονται:

  • Στην απουσία εκπόνησης ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.
  • Δεν διενήργησαν προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
  • Παράνομη παράλειψη των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων αφ’ ενός να διατάξουν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών ήδη από 6:50 πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο, αφ’ ετέρου να εκδώσουν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσης βράχων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This