Τρίτη 27/7/2021

Μικρό… «καλάθι» για Σκαραμαγκά – Από τους επτά, τελικά δύο οι «μνηστήρες»

Σήμερα υποβάλλονται οι προσφορές για τα Ναυπηγεία

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς θα υποβληθούν οι προσφορές των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εφτά εταιρίες. Ωστόσο, όπως λένε, δεν θα υπάρξουν περισσότερες από δύο προσφορές.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων που έχουν επίσημα εκδηλώσει τη συμμετοχή τους είναι η Pyletech Shipyards, συμφερόντων ομίλου North Star του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου. Άλλωστε και στον προηγούμενο διαγωνισμό, που κηρύχθηκε άγονος, μόνο η Pyletech είχε καταθέσει έγκυρη προσφορά.

Σε αντιδιαστολή με τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως, αυτή τη φορά το νομικό πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα στην ειδική διαχείριση να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, εάν κριθεί ότι η προσφορά δεν είναι επαρκής.

Επισημαίνεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός, τον περασμένο Φεβρουάριο, με κατώτατη τιμή τα 55.000.000 ευρώ, κατέστη άγονος.

Αυτή τη φορά το τίμημα έχει πέσει στα 30.700.000 ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν με δόσεις. Παρ’ όλα αυτά ο διαγωνισμός έχει αδυναμίες, όπως η πρόβλεψη για απομάκρυνση του hot spot μεταναστών που έχει γίνει σε χώρο του ναυπηγείου.

Εάν δεν παραδοθούν όλα τα εδάφη μέσα σε τρία χρόνια, η συμφωνία χαλάει και η ΕΤΑΔ επιστρέφει τα κεφάλαια στον ανάδοχο.

Ο πρώτος διαγωνισμός (Δεξαμενή 5 και προβλήτες 3 – 4) αφορά την ιδιοκτησία της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά την ιδιοκτησία του Ειδικού Διαχειριστή (ΕΝΑΕ).

Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, με κοινή δήλωση των τομεαρχών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση, Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα και αναπληρωτών τομεαρχών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Σαρακιώτη, Εθνικής Άμυνας Γιώργου Τσίπρα, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγορεί την κυβέρνηση για «αδιαφάνεια και μεθοδεύσεις τριτοκοσμικού τύπου», τονίζοντας ότι «οι παλινωδίες μόνον με ευρωπαϊκό επενδυτικό περιβάλλον και με ελεύθερη αγορά δεν συνάδουν, ενώ ναρκοθετούν το μέλλον των ναυπηγείων.

Σε κάθε περίπτωση, με ποια λογική ο δεύτερος διαγωνισμός ήταν τόσο προκλητικά σύντομος όταν αναμενόταν τέτοιος ανταγωνισμός».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ