Αδιανόητο! Γιατροί αρνούνται να εξετάσουν ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί

Η υπεροψία και η προκατάληψη ορισμένων επιστημόνων προσβάλει τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη

Must Read

Ο διχασμός των πολιτών αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού είναι πλέον γεγονός. Ποιος θα περίμενε όμως να διεισδύσει και στην ηθική των γιατρών και των επιστημόνων;

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αποτελούν αναμφίβολα «θαύμα» της επιστημονικής κοινότητας που κατάφερε να ετοιμάσει τα σκευάσματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν μπορούν να καταστούν υποχρεωτικά.

Ο λόγος είναι ότι τα εμβόλια στην Ε.Ε. έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας υπό όρους, με τις  εταιρίες να έχουν ήδη καταθέσει αίτημα προκειμένου να λάβουν επίσημη άδεια, κάτι το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Μέχρι να γίνει πράξη, οι πολίτες πρέπει να δίνουν την συγκατάθεσή τους για τον εμβολιασμό τους. Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που αρκετοί έχουν ενδοιασμούς και φοβούνται να εμβολιαστούν, ακούγοντας κατά καιρούς σπάνια παραδείγματα παρενεργειών. Το κυβερνητικό επιτελείο και η επιστημονική κοινότητα δεν έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητική επεξήγηση των δεδομένων και δεν έχουν καταφέρει να πείσουν αυτή τη μερίδα των πολιτών.

Είναι ο κοινωνικός ρατσισμός πιο επικίνδυνος από την ίδια την πανδημία;

Εξίσου ανησυχητικό με την δυσπιστία αυτού του ποσοστού ανθρώπων, είναι το γεγονός ότι βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα νέο είδος κοινωνικού ρατσισμού. Όσο και αν ακούγεται παράλογο σε κάποιους, δεν είναι λίγοι οι εμβολιασμένοι που αντιμετωπίζουν με φόβο αλλά κυρίως με υποτιμητικό ύφος εκείνους που δεν έχουν λάβει το περιβόητο Green Pass, το «εισιτήριο» όπως αναφέρουν για την ελευθερία. Πολλοί εμβολιασμένοι πολίτες θεωρούν ότι κινδυνεύουν να κολλήσουν κορωνοϊό από τους ανεμβολίαστους, ενώ στην πραγματικότητα εκείνοι που κινδυνεύουν είναι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Αυτομάτως λοιπόν, εκείνοι που δεν θα εμβολιαστούν είτε επειδή δεν θέλουν, είτε επειδή ο γιατρός τους συνέστησε κάτι διαφορετικό, είτε επειδή περιμένουν να λάβουν τα σκευάσματα την κανονική άδεια, κατατάσσονται σε μια υποδεέστερη κατηγορία συνανθρώπων. Και αυτό ενδεχομένως να είναι  μεγαλύτερη απειλή και από την ίδια την πανδημία.

Συγκλονιστική καταγγελία

Το φαινόμενο του κοινωνικού ρατσισμού που «γεννήθηκε» στην διαμάχη των απόψεων για τα εμβόλια, φαίνεται ότι πλέον έχει επεκταθεί και στα άτομα της επιστημονικής κοινότητας. Στο newsbreak.gr έφτασε πριν από μερικές μέρες μια συγκλονιστική καταγγελία. Μια ασθενής κάλεσε στο γραφείο ενός ρευματολόγου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Παναθηναϊκού Σταδίου (Καλλιμάρμαρο), προκειμένου να κλείσει ραντεβού για ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Η πρώτη ερώτηση που της υποβλήθηκε ήταν εάν έχει κάνει το εμβόλιο κατά του Covid-19. H γυναίκα απάντησε αρνητικά και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, την ενημέρωσαν ότι δεν δέχονται ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί και της έκλεισαν το τηλέφωνο κατάμουτρα. Η καταγγέλλουσα δεν μπορούσε να διανοηθεί τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισαν. Σε δεύτερη καταγγελία αναγνώστη αναφέρεται μια εξίσου απερίγραπτη συμπεριφορά από γιατρό γυναικολόγο στους Αμπελόκηπους, ο οποίος  άρχισε να ουρλιάζει και να μιλάει με υποτιμητικό ύφος στην ασθενή που του εξομολογήθηκε ότι έχει ενδοιασμούς να εμβολιαστεί. Όπως μας κατήγγειλε ο αναγνώστης, ο συγκεκριμένος γιατρός μετά από την ερώτηση που του υποβλήθηκε αναφορικά με το εμβόλιο, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει διαθέσιμα ραντεβού.

Πώς είναι δυνατόν ένας γιατρός που έχει ορκιστεί στον Ιπποκράτη «να κρατά το καλό του ασθενούς ως πρώτη προτεραιότητα», να αρνείται να τον εξετάσει επειδή δεν έχει εμβολιαστεί;

Σε επικοινωνία που είχε το newsbreak.gr με γιατρό παθολόγο, μας απάντησε ότι κάτι τέτοιο «παραβαίνει την δεοντολογία της ιατρικής» και ότι «οι γιατροί δεν μπορούν να αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς».

Τη στιγμή λοιπόν που η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, βρίσκεται ταυτοχρόνως αντιμέτωπη με έναν «εμφύλιο». Και θα μπορούσε κάποιος να δικαιολογήσει αυτή τη στάση σε ανθρώπους που κανείς δεν έχει φροντίσει να ενημερωθούν σωστά και επαρκώς. Πώς όμως είναι δυνατόν αυτό το μίγμα της υπεροψίας και του φόβου, της εχθρότητας και της προκατάληψης να βρίσκει έδαφος σε επιστήμονες που έχουν έχουν ορκιστεί να υπηρετούν την υγεία των πολιτών; Είναι άλλωστε οι ίδιοι που μας προτρέπουν να αποτάξουμε όλα τα παραπάνω και να στο μείζον θέμα των εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This