Τετάρτη 28/7/2021

Άρειος Πάγος προς Αστυνομία: Να δημεύονται τα ηχεία οχημάτων για ηχορύπανση

Ως εξαρτήματα ηχορύπανσης θεωρούνται το φορητό ραδιόφωνο με μεγάλα ηχεία και κόρνα χειρός.

Οι αστυνομικές αρχές μπορούν να δημεύουν τα ηχεία από «πειραγμένα» αυτοκίνητα που προκαλούν ηχορύπανση.

Αυτό γνωμοδότησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την ποινική αντιμετώπιση της διατάραξης της κοινής ησυχίας με θορύβους που προκαλούνται από οχήματα.

Στην γνωμοδότηση προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει πως είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας η δήμευση του φορητού εξαρτήματος του οχήματος που παράγει το θόρυβο. Ως τέτοια εξαρτήματα θεωρούνται το φορητό ραδιόφωνο με μεγάλα ηχεία και κόρνα χειρός.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρει σχετικά:

«Όταν ο υπερβολικός θόρυβος όχι με ενσωματωμένο στο όχημα ηχητικό σύστημα – συστατικό αυτού (πρβλ. άρθρο 953 ΑΚ) αλλά με φορητή συσκευή που συνιστά αυτοτελές πράγμα, μεταφερόμενο με το όχημα (όπως: φορητό ραδιόφωνο με μεγάλα ηχεία και δυνατότητα υψηλής έντασης ήχου κόρνα χειρός κ.ά) η επιβολή της παρεπόμενης ποινής της δήμευσης αυτού του αντικειμένου ως μέσου τέλεσης του ποινικού αδικήματος (instrumentum sceleris) θεωρείται απολύτως συμβατή με τη διάταξη του άρθρου 68 ΠΚ και εναρμονίζεται με την αρχή της αναλογικότητας».

Διαβάστε την γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημητρίου Παπαγεωργίου:

gnomodotisi-areios-pagos

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ