Άρειος Πάγος προς Αστυνομία: Να δημεύονται τα ηχεία οχημάτων για ηχορύπανση

Ως εξαρτήματα ηχορύπανσης θεωρούνται το φορητό ραδιόφωνο με μεγάλα ηχεία και κόρνα χειρός.

Must Read

Οι αστυνομικές αρχές μπορούν να δημεύουν τα ηχεία από «πειραγμένα» αυτοκίνητα που προκαλούν ηχορύπανση.

Αυτό γνωμοδότησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την ποινική αντιμετώπιση της διατάραξης της κοινής ησυχίας με θορύβους που προκαλούνται από οχήματα.

Στην γνωμοδότηση προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει πως είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας η δήμευση του φορητού εξαρτήματος του οχήματος που παράγει το θόρυβο. Ως τέτοια εξαρτήματα θεωρούνται το φορητό ραδιόφωνο με μεγάλα ηχεία και κόρνα χειρός.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρει σχετικά:

«Όταν ο υπερβολικός θόρυβος όχι με ενσωματωμένο στο όχημα ηχητικό σύστημα – συστατικό αυτού (πρβλ. άρθρο 953 ΑΚ) αλλά με φορητή συσκευή που συνιστά αυτοτελές πράγμα, μεταφερόμενο με το όχημα (όπως: φορητό ραδιόφωνο με μεγάλα ηχεία και δυνατότητα υψηλής έντασης ήχου κόρνα χειρός κ.ά) η επιβολή της παρεπόμενης ποινής της δήμευσης αυτού του αντικειμένου ως μέσου τέλεσης του ποινικού αδικήματος (instrumentum sceleris) θεωρείται απολύτως συμβατή με τη διάταξη του άρθρου 68 ΠΚ και εναρμονίζεται με την αρχή της αναλογικότητας».

Διαβάστε την γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημητρίου Παπαγεωργίου:

gnomodotisi-areios-pagos

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This