Δευτέρα 2/8/2021

Εργατολόγος προεξοφλεί την απόρριψη των προσφυγών κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Τι λέει ο Γιάννης Καρούζος

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός και σε πολλές υπηρεσίες του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ενώ έδωσε και το στίγμα της αντιμετώπισης που θα έχουν όσοι προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της υποχρεωτικότητας.

«Για την ιστορία των προσφυγών, διαισθάνομαι ότι θα υπάρξει μια εξισορρόπηση μεταξύ της ανάγκης να προστατευτεί ο εργαζόμενος και αυτό είναι κάτι που εξασφαλίζει ο εμβολιασμός, συμφωνούμε ή όχι, αυτή είναι η άποψη των ειδικών, και της ανάγκης για προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε διαφορετική προοπτική στα δικαστήρια, ήδη στο Συμβούλιο της Επικράτειας για την υπόθεση της ΕΜΑΚ, διέκρινε κανείς την τάση για προστασία της δημόσιας υγείας», είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Όσο για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο κ. Καρούζος είπε: «Οι άνθρωποι στο δημόσιο που δεν θα κάνουν το εμβόλιο θα υποστούν την αποχή από τα καθήκοντά τους, την αναστολή της παροχής εργασίας τους στο δημόσιο και θα αποστερηθούν την ίδια περίοδο, του δικαιώματός τους να εξελιχθούν, να προαχθούν ακόμα και του δικαιώματος να λάβουν τις αποδοχές τους ή ακόμα και μιας μετάταξης σε κάποια άλλη υπηρεσία».

Και συνέχισε αναφερόμενος και στον ιδιωτικό τομέα: «Είναι ένα νεκρό χρονικό διάστημα έως ότου αποφασίσουν να κάνουν και την 2η δόση εμβολίου ή την μία δόση του μονοδοσικού και να επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες στην εργασία τους. Στον ιδιωτικό τομέα, ο εργοδότης, υποχρεούται να μην αποδεχτεί τις υπηρεσίες τους, αυτό σημαίνει ότι δεν προσφέρουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι με προσήκοντα τρόπο, εφαρμόζεται κατ’ ουσίαν η διάταξη του αστικού κώδικα, που δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να μην αποδέχεται μια εργασία που δεν παρέχεται προσηκόντως, εκ μέρους ενός εργαζόμενου και φυσικά δεν τους καταβάλλεται ο μισθός, μέχρι να αποφασίσουν να εμβολιαστούν, να περάσει ένα 14ήμερο και να επιστρέψουν στην εργασία τους».

Ο εργατολόγος δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση έκανε το πρώτο της βήμα σε κλάδους που μπορούν να προκαλέσουν και μια κοινωνική συναίνεση και ανοχή. Κανείς δεν μπορεί εύκολα να απορρίψει την ιδέα ότι ένας εργαζόμενος σε έναν τέτοιο φορέα πρέπει να εμβολιαστεί, οπότε αποκτά και το κοινωνικό consensus και από κει πέρα θα πάει πολύ πιο γρήγορα σε άλλες κατηγορίες».

Σχολιάζοντας την υπόθεση της ΕΜΑΚ, είπε: «Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα στην ΕΜΑΚ, εδώ θα απαλλάσσονται από τις υπηρεσίες τους, αλλά στην περίπτωση αυτή μεταφέρθηκαν αλλού και τουλάχιστον πληρώνονται».

Σχετικά με τις απολύσεις που είχαν προηγηθεί της θέσπισης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δομές και νοσοκομεία, ο κ. Καρούζος εκτίμησε ότι θα ακυρωθούν. «Ακόμα και στην χειρότερη εκδοχή που επέλεξε ο νομοθέτης, δηλαδή να αποστερείται ένας εργαζόμενος του μισθού του, δεν προηγήθηκε απόλυση, δεν υπάρχει πουθενά στην διάταξη η λέξη απόλυση, κι όμως, έχουν γίνει απολύσεις, τον Απρίλιο και τον Μάιο που θα είναι άκυρες».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ