Τα νέα μέτρα μπλοκάρουν τον τουρισμό! Άδεια τα νησιά του Αργοσαρωνικού με εξαίρεση τα… Σαββατοκύριακα

Τι λένε οι επιχειρηματίες για τις ακυρώσεις αφίξεων λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων!

Must Read

«Βαρόμετρο» για τις διακοπές του μέσου Έλληνα αποτελούν τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ αναφορικά με τις μεταφορές προς τα νησιά, αφού το κόστος και η διαδικασία στην οποία οφείλουν να υποβληθούν οι επίδοξοι ταξιδιώτες τούς οδηγούν σε ακυρώσεις και σε αναζήτηση άλλου, φθηνότερου προορισμού.

  • Από την
    Ιωάννα Τσέφλιου

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αργοσαρωνικού, αφού με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, όπου η κινητικότητα είναι ενθαρρυντική, τις υπόλοιπες ημέρες οι κεντρικοί δρόμοι παραμένουν άδειοι, προβληματίζοντας τους επιχειρηματίες, που τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα και τους περιορισμούς. «Εχουμε αρκετές ακυρώσεις τις τελευταίες ημέρες, όχι λόγω φόβου αλλά κυρίως λόγω των περιορισμών. Ακυρώσεις θα υπήρχαν ούτως η άλλως για τον έναν ή τον άλλον λόγο, όπως κάθε χρόνο, γιατί είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα οι διακοπές, πόσο μάλλον τώρα που ο κόσμος πρέπει να υποβληθεί σε όλη αυτή τη διαδικασία, ενώ υποτίθεται ότι πάει κάπου για να χαλαρώσει» είπε στην «Espresso» η υπεύθυνη του «Oasis Beach Hotel» στο Αγκίστρι.

Όπως εξηγούν οι επιχειρηματίες του νησιού, οι Έλληνες θέλουν να πάνε διακοπές για να ξεκουραστούν και όχι για να αγχωθούν με τα μέτρα και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν ώσπου να επιβιβαστούν στο πλοίο. «Τα rapid tests, τα έγγραφα που πρέπει να εκτυπώσουν, οι δηλώσεις υγείας, όλα αυτά, είναι παράγοντες που κάνουν πολλούς να αναθεωρήσουν. Εχω μιλήσει με αρκετούς Αθηναίους και ενώ κάθε χρόνο έρχονταν στο νησί, επειδή είναι δυο βήματα από την πόλη, φέτος θα προτιμήσουν καταλύματα στην Αττική για να αποφύγουν όλη αυτή τη διαδικασία. Το Αγκίστρι είναι μόνο μία ώρα από την Αθήνα κι όμως αρκετοί θα προτιμήσουν να πάνε στο Πόρτο Ράφτη ή στην Ανάβυσσο, για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία» εξήγησε ο κ. Χρήστος, που διατηρεί μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στο Μεγαλοχώρι.

Ακυρώσεις υπάρχουν και από τουρίστες του εξωτερικού, σύμφωνα με εργαζόμενη σε ξενοδοχείο στη Σκάλα. «Οι περιορισμοί στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τα μέτρα που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ωθήσει αρκετούς τουρίστες να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους την τελευταία στιγμή» τόνισε η υπεύθυνη της ρεσεψιόν του «Kekrifalia Hotel».

Αλλά και ο υπεύθυνος του «Hotel Alexandra» επισημαίνει ότι τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει αρκετούς σε ακυρώσεις. «Οι απαγορεύσεις και ο νέος τρόπος με τον οποίον λειτουργούν τα καταστήματα ήταν οι λόγοι που έχουμε ακυρώσεις, ενώ έχουν μειωθεί αισθητά και οι νέες κρατήσεις» είπε.

Το κόστος

Η ιδιοκτήτρια του C-view Apartments and Maisonettes εξηγεί ότι το κόστος των rapid tests μπορεί να μην είναι εξωφρενικό, αλλά για ορισμένους ίσως αποβεί καθοριστικό.
«Ο κόσμος θα σκεφτεί τα χρήματα που πρέπει να διαθέσει για να κάνει το τεστ. Ακόμη και τα 40, 50, 60 ευρώ είναι πολλά για μία οικογένεια ή ένα ζευγάρι, τη στιγμή που πρέπει να διαθέτει ένα ποσό για ξενοδοχεία, ακτοπλοϊκά και ό,τι ξοδέψει στις διακοπές. Οταν με ρωτούν για τη διαδικασία που πρέπει να κάνουν προτού ταξιδέψουν, αντιλαμβάνομαι ότι δυσανασχετούν και τελικά ακυρώνουν» εξήγησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αίγινα, όπου οι ακυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη, παρόλο που βρίσκεται μια «ανάσα» από την Αθήνα. Εργαζόμενος στο Plaza Hotel, χαρακτήρισε την κατάσταση δύσκολη και το φετινό καλοκαίρι ως «χρονιά της αναμπουμπούλας». «Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα περίεργη τουριστική σεζόν. Υπάρχουν ακυρώσεις για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι τα rapid tests και η διαδικασία στην οποία πρέπει να υποβληθεί ο τουρίστας. Μια τετραμελής οικογένεια, που τα έχει υπολογίσει ίσα ίσα για να περάσει λίγες ημέρες εκτός Αθηνών, δεν μπορεί να διαθέσει τόσα χρήματα. Για τον λόγο αυτόν αρκετοί αποφασίζουν τελευταία στιγμή να μην έρθουν. Είναι και η τρίτη ηλικία, που φοβάται. Μπορεί να βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, αλλά αν οι ηλικιωμένοι ακούσουν για κρούσματα θορυβούνται και δεν έρχονται. Εχουμε και τους αναποφάσιστους, που ως τελευταία στιγμή δεν ξέρουν τι θα κάνουν, και τελικά καταλήγουν να βγάλουν από τα πλάνα τους τις διακοπές».

Στον αντίποδα, στο Ηράκλειο παρά την έξαρση των κρουσμάτων οι κρατήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Οπως εξήγησαν επιχειρηματίες, οι τουρίστες επιλέγουν την Κρήτη για διακοπές διαρκείας, οπότε έχουν υπολογίσει σε συγκεκριμένο budget. Επομένως, τους είναι πιο εύκολο να διαθέσουν χρήματα για τα rapid tests, ανεξάρτητα αν το θεωρούν ταλαιπωρία. «Εχουμε ελάχιστες ακυρώσεις τις τελευταίες ημέρες. Ο κόσμος φοβάται, αλλά φαίνεται πως έχει εξοικειωθεί με την ιδέα των περιορισμών. Βέβαια, μπορεί τελευταία στιγμή να νοσήσουν και έτσι να ακυρώσουν, αλλά γενικότερα υπάρχει αρκετά ενθαρρυντική κίνηση» είπε η κυρία Ρένα, εργαζόμενη στο ξενοδοχείο «Ρέα».

Με συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας για την πορεία του τουρισμού τη φετινή σεζόν εμφανίζεται και εργαζόμενος του «Iraklion Hotel».«Ο Ιούλιος πήγε πολύ καλά, τον Αύγουστο θα είμαστε γεμάτοι και ο Σεπτέμβριος μέχρι στιγμής δείχνει πολλά υποσχόμενος. Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, έχουμε εμβολιαστεί όλοι στην μονάδα, παρ’ όλα αυτά κάνουμε διαρκώς ελέγχους, είμαστε σε συνεννόηση με διαγνωστικά κέντρα και έτσι εξυπηρετούμε τους πελάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε συμπληρώνοντας ότι τα rapid tests δεν είναι εμπόδιο για όσους θέλουν να επισκεφθούν την Κρήτη.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κινητικότητα και σε προορισμούς όπως η Λευκάδα, που δεν απαιτείται πλοίο ή αεροπλάνο για τους ταξιδιώτες. Ιδιοκτήτρια γνωστού καταλύματος εξηγεί ότι το γεγονός ότι οι τουρίστες προσεγγίζουν το νησί με αυτοκίνητο αποτελεί έναν από τους λόγους που οι κρατήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. «Εχουμε αρκετό κόσμο μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα από Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Οι αδειούχοι προτιμούν να περάσουν λίγες ώρες στο τιμόνι, παρά να τρέχουν δύο μέρες προτού φύγουν για rapid test. Αρκετοί μου έχουν πει ότι με δική τους πρωτοβουλία κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο προτού ταξιδέψουν και θεωρούν υπέρτατη ταλαιπωρία να τρέχουν στα διαγνωστικά προτού φύγουν για διακοπές» είπε η κυρία Αγγελική.

Η υπεύθυνη κρατήσεων στο «Lefkas Hotel» εξήγησε ότι βασικός παράγοντας της κίνησης είναι ότι η Λευκάδα προσεγγίζεται με όχημα. «Δεν έχουμε τεράστια αύξηση των κρατήσεων, αλλά δεν έχουμε και ακυρώσεις. Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε όπως τα υπολογίζαμε, είμαστε ευχαριστημένοι. Εχουμε τουρίστες και από την Ελλάδα και από τα Βαλκάνια, που προτιμούν να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητο αντί να κάνουν rapid test και να κουβαλάνε ένα σωρό χαρτιά» κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This