Φωτιά στη Ρόδο: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Συνεχίζεται η μάχη για την πλήρη κατάσβεση

Αγωνία για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις

Must Read

Τις πληγές του μετρά σήμερα από την καταστροφική πυρκαγιά το νησί των Ανέμων. Μπορεί αυτή την ώρα, η φωτιά να είναι σε ύφεση ωστόσο η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται, καθώς ο στόχος είναι η πλήρης κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας και ο έλεγχος των αναζωπυρώσεων. 

Σε ύφεση τα μέτωπα

Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, ενώ όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδωσαν σκληρή μάχη για την αντιμετώπιση τους, αλλά ωστόσο εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς καταγράφονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Από νωρίς το πρωί, ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ελεγχθεί η πυρκαγιά. Υπάρχουν ακόμα μέτωπα πάντως και όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα τεθούν σε πλήρη έλεγχο από τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν αυτή την ώρα σε συνεργασία με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Από το πρώτο φως της ημέρας, επιχειρούν τα εναέρια μέσα, με τους πυροσβέστες να έχουν δώσει ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Επί τόπου επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 20 οχήματα, έξι ομάδες πεζοπόρο, τρία αεροσκάφη με το Beriev-200 και έξι ελικόπτερα. Στην κατάσβεση συνδράμουν και πυροσβεστικές δυνάμεις που έφθασαν το πρωί στο νησί από τον Πειραιά.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι τεράστιες.

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρει τα εξής: «Το ξημέρωμα βρίσκει την Ρόδο πολύ καλύτερα από τη προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτέλεσμα. Η σκληρή δουλειά που έγινε όλη τη νύκτα, επίσης έφερε αποτέλεσμα. Η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, αποκαταστάθηκε. Ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε όρθιος, οι εθελοντές και οι ενεργοί πολίτες ανέδειξαν αξίες. Συνεχίζουμε σήμερα το πρωί, με ενισχυμένες δυνάμεις και ανεξάντλητες αντοχές. Δεν συντρέχει κανένας λόγος διασποράς πανικού. Μόνο δουλειά, με σχέδιο, καθαρό μυαλό, οργάνωση και ψυχραιμία.»

Μετά την Αχαΐα, η Ρόδος

Μετά την Αχαΐα, από χθες, δοκιμάζεται και το Νησί των ιπποτών από τη μανία της φωτιάς. Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (1/8) μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θολού στη Ρόδο, και οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι επί ποδός.

Δύσκολη νύχτα πέρασε το νησί της Ρόδου. Η φωτιά, παρά τις πολύωρες προσπάθειες στη διάρκεια της ημέρας, δεν έχει ελεγχθεί, και μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή των Μαριτσών- Ψίνθου, έχοντας προκαλέσει σοβαρές καταστροφές.

Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Εκκενώθηκαν χωριά

Εκκενώθηκαν Ψίνθος, Κοιλάδα των Πεταλούδων, το στρατόπεδο του Καλαμώνα, η Μαριτσά και Δαματριά.

Χωρίς ρεύμα το νησί

Ο ΔΕΔΔΗΕ αργά το βράδυ κατάφερε να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση στο νησί, καθώς μεγάλο μέρος του νησιού ήταν χωρίς ρεύμα όλη την Κυριακή. Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Διαχειριστή προκλήθηκε από τις ρίψεις νερού στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του νησιού.

Νέο μήνυμα ετοιμότητας από το 112

Στις 23:20 χθες, το βράδυ 1/8 εστάλη νέο μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι Καλυθιών και Μαριτσών.

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Σουφλί

Με ενισχυμένες τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες ανέρχονται σε 108 πυροσβέστες με 26 οχήματα, οκτώ πεζοπόρα τμήματα και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στην περιοχή της Κοτρωνιάς Σουφλίου.

Μέχρι και την έλευση της νύχτας από αέρος επιχειρούσαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τους ανέμους στην περιοχή να μην ξεπερνάνε τα τρία μπορφόρ, ενώ σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, αύριο ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στο νότιο τμήμα του Νομού Έβρου, είναι πολύ υψηλός, επιπέδου τέσσερα.

Εκκένωση δύο οικισμών στην Αιτωλοακαρνανία

Εντολή για την προληπτική εκκένωση των οικισμών Μπερμπάτι και Παραδείσι, δόθηκε από την Πυροσβεστική, λόγω πυρκαγιάς που έκαψε δασική έκταση στην περιοχή Παραδείσι, του Δήμου Αγρινίου.

Αργά χθες, το βράδυ 1/8 η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση και οι κάτοικοι των χωριών επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This