Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια! Εκκενώνονται οικισμοί! Φόβος για αναζωπυρώσεις στην Κερατέα (video)

Συνεχίζουν να καίνε παρθένο δάσος τα πύρινα μέτωπα στην Αττική

Must Read

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους και τις πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βίλια Αττικής, καθώς η μάχη με το πύρινο θηρίο ήταν αδιάκοπη προκειμένου οι φλόγες να μην περάσουν στο Πόρτο Γερμενό. 

Με το πρώτο φως της ημέρας στις προσπάθειες κατάσβεσης ρίχτηκαν ξανά να εναέρια μέσα, ωστόσο η φωτιά εξακολουθεί να παραμένει ανεξέλεγκτη καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της.  Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί δόθηκε εντολή για νέα εκκένωση τεσσάρων οικισμών, ενώ από τις αρμόδιες αρχές εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους και ένα γηροκομείο.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων και ένα Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία. Από τις 06:30 το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις και έξι ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τρίτης, μέσω του 112, δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης των οικισμών Θέα, Παλαιοχώρι, Αγία Σωτήρα και Παλαιοκουνδούρα, ενώ εκκενώθηκε και το γηροκομείο της «Παναγίας Φανερωμένης».

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κίνηση των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών από την 33 χ/θ (θέση Άγιος Χριστόφορος Ερυθρών) με κατεύθυνση προς Ελευσίνα, έχει διακοπεί προσωρινά και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω της Εθνικής Οδού.

Λόγω της μεγάλης έντασης των ανέμων η φωτιά επεκτείνεται και συνεχίζει να καίει την περιοχή της Αττικής για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Η πορεία του καπνού έφτασε μέχρι την Κρήτη. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr και όσα κατέγραψε ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος meteosat-11, ο καπνός έχει φτάσει έως τις δυτικές ακτές της Κρήτης όπου συναντά αραιές νεφώσεις που καλύπτουν την περιοχή.

Την ίδια ώρα περιβαλλοντικοί δορυφόροι κατέγραψαν τις δύο μεγάλες εστίες των δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν με διαφορά λίγων ωρών στην Αττική και συγκεκριμένα σε Βίλια και Κερατέα.

Οι άνεμοι στην περιοχή θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους έως 2 και τοπικά έως 3 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 2 και τοπικά έως 3 μποφόρ.

Την αγωνία του για το πύρινο μέτωπο που μαίνεται για δεύτερη συνεχόμενη Ημέρα στα Βίλια εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος στην κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού Open, κάνοντας έκκληση για εναέριες δυνάμεις. καθώς είναι οι μόνες, όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος, που μπορούν να συμβάλουν στην κατάσβεση της φωτιάς σε τέτοιου είδους δύσβατες περιοχές.

Μεγάλη αναζωπύρωση υπάρχει αυτήν την ώρα στα Βίλια, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εκπομπή «Καλοκαίρι not», ενώ τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Καλύτερα φαίνεται να είναι η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε, χθες το πρωί, στην Κερατέα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πύρινο θηρίο έχει τεθεί σχεδόν υπό πλήρη έλεγχο, ωστόσο ο φόβος των αναζωπυρώσεων δεν αφήνει κανέναν να ησυχάσει.

Για αυτό το λόγο στο σημείο εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, παραμένουν  104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. 

«Το βράδυ δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις διότι είχε πλήρη άπνοια Είμαστε εδώ συνέχεια υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Εμείς ευτυχώς σήμερα εναέρια μέσα δεν χρειαζόμαστε και έχουμε στραμμένα τα βλέμματα στα Βίλια», ανέφερε το πρωί μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.

Σχετικά με τη καταγγελία του εργαζόμενου στη καθαριότητα για εμπρησμό, είπε ότι «δεν έχουμε καταγράψει αριθμό πινακίδας του αυτοκινήτου αλλά υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στον δράστη. Το θέμα έχει πάει στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This