Καταβλήθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους

Μέχρι το τέλος της ημέρας θα καταβληθούν περισσότερα από 3,7 εκατ. ευρώ στους πρώτους 528 πυρόπληκτους που κατέθεσαν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα κρατικής αρωγής

Must Read

Με τις πυρκαγιές να εξακολουθούν να κατακαίνε δασικές εκτάσεις και περιουσίες, τις στάχτες ακόμη να μην έχουν κατακαθίσει και τη -δικαιολογημένη- οργή να εξαπλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα, η κυβέρνηση επιστρατεύει, για μια ακόμη φορά, το παραδοσιακό «όπλο» της: τις αποζημιώσεις.

Έτσι, βάσει προγράμματος, σήμερα, Παρασκευή 20/8, καταβλήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών οι πρώτες αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους. Ειδικότερα, μοιράστηκαν περισσότερα από 3,7 εκατ. ευρώ στους πρώτους 528 πολίτες που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους στην ειδική πλατφόρμα arogi.gov.gr, με τους δικαιούχους να μπορούν να δουν την πίστωση στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.

Αναλυτικά οι πιστώσεις:

  • σε 363 δικαιούχους, ποσό 2.342.578,59 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής
  • σε 308 δικαιούχους, ποσό 945.741,72 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής
  • σε 169 δικαιούχους, ποσό 453.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις

Πρώτη αρωγή

Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλλονται, θα ακολουθήσουν νέες πληρωμές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να ορίζει πως οι πληρωμές θα γίνονται σε τακτική βάση, κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Σημειώνεται πως η πλατφόρμα arogi.gov.gr ενεργοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου και μέσω αυτής, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 και έως την 13η Αυγούστου 2021, μπορούν – για πρώτη φορά – με μία μόνο αίτηση, η οποία επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, να ζητήσουν τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή από το Υπουργείο Οικονομικών.

Συνολικά μέχρι σήμερα στις 18:00 είχαν κατατεθεί αιτήσεις από 1054 μοναδικά ΑΦΜ, με δικαιούχους πληρωμής 800 μοναδικά ΑΦΜ (οι υπόλοιποι 254 είναι στις άλλες κατηγορίες, π.χ. απαλλαγής ΕΝΦΙΑ). Το συνολικό ύψος του ποσού των αποζημιώσεων που έχουν αιτηθεί μέχρι τώρα οι πυρόπληκτοι πολίτες, είναι 5.439.183 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η λήξη προθεσμίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2021 (προφανώς, στη συνέχεια η πλατφόρμα θα αρχίσει να εξυπηρετεί εκείνους που θα πνιγούν από τις πρώτες πλημμύρες στα καμένα…).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This