Τα μυστικά της πλατφόρμας για τους πυροπλήκτους

Βήμα βήμα η υποβολή της αίτησης, το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, τι ισχύει για τους ενοικιαστές σπιτιών

Must Read

Τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr της ΑΑΔΕ μπορούν να υποβάλουν από χθες όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές προκειμένου να λάβουν έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ως πρώτη αρωγή.

Ηδη μέχρι και χθες αργά το απόγευμα είχαν υποβάλει αίτηση 550 πολίτες, με το ύψος των αποζημιώσεων που δικαιούνται να φτάνει τα 3.000.000 ευρώ. Ως καταληκτική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 30ή Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από όσες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μεταξύ 27ης Ιουλίου και 13ης Αυγούστου έχουν τη δυνατότητα μέσω ενιαίας αίτησης, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, να ζητήσουν προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή και για τις ζημιές σε εξοπλισμό (για επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα).

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:

  • 6.000 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία,
  • 8.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις και
  • 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Για την υποβολή της αίτησης ο δικαιούχος χρειάζεται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXIS, τα στοιχεία για το ακίνητο που έχει πληγεί και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του, στον οποίο θα πιστωθούν τα χρήματα. Κατά την υποβολή εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 τους, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ανά ακίνητο την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, ανάλογα με την έκταση των ζημιών που δηλώνεται ότι υπέστησαν, τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια. Από τη στιγμή που θα υποβληθεί οριστικά, η αίτηση μπορεί να τροποποιηθεί μόνο εντός της ίδιας ημέρας. Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης, υπολογίζονται αυτόματα οι σχετικές ενισχύσεις και στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό για κάθε δικαιούχο.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση οικοσκευής για τους ενοικιαστές, η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο βήματα. Αρχικά ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο, παραπέμποντας στη σχετική δήλωση μίσθωσης. Βάσει αυτού, προκύπτει ο πρώτος από τους μισθωτές (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός), ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό αποζημίωσης για την αποκατάσταση της οικοσκευής. Την επόμενη ημέρα ο μισθωτής ενημερώνεται μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι υπάρχει γι’ αυτόν αίτηση – δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This