ΔΙΣ: Σε απολογία δύο μητροπολίτες για μη τήρηση των μέτρων του Πάσχα

Μερίδα συνοδικών ιεραρχών, θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, επιμένει σε αυστηρές ποινές

Must Read

Συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη η απολογία του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ (φωτό), ενώ στη Σύνοδο αναμένεται να βρεθεί για τον ίδιο λόγο και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς.

Οι δύο αρχιερείς κατά την περίοδο του Πάσχα και την ημέρα της Αναστάσεως δεν τήρησαν τα μέτρα, τα οποία είχε αποφασίσει και είχε συμφωνήσει με την Πολιτεία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, γι’ αυτό αποφασίστηκε στα τέλη του περασμένου μήνα να κληθούν σε προφορική απολογία, ώστε να καταθέσουν τις θέσεις σύμφωνα με τις οποίες αναγκάστηκαν να οδηγηθούν σε αυτήν την πράξη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η απολογία του Κυθήρων πραγματοποιήθηκε σε ήπιο κλίμα χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, ωστόσο μερίδα συνοδικών ιεραρχών, θέλοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, επιμένει σε αυστηρές ποινές. Εντούτοις, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις θεωρούν πως απλώς θα γίνει μία σύσταση και επίπληξη -πιθανόν με έντονο ύφος- στους δύο αρχιερείς.

Άλλωστε, η γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων κάνει λόγο για «απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος». Συγκεκριμένα, γίνεται σαφές ότι η Συνοδική Επιτροπή, απαντώντας στην Ιερά Σύνοδο, δικαιολογεί τους χαρακτηρισμούς για απειθαρχία και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι δύο μητροπολίτες έπρεπε να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της ΔΙΣ.

Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι είναι προφανής η θεολογική σύγχυση προς τον ακριβή χρόνο της Αναστάσεως του Χριστού, είτε από άγνοια είτε από εσφαλμένη κατανόηση του συγκεκριμένου Κανόνα. Σημειώνεται, ακόμη, ότι είναι ευνόητο πως οι συγκεκριμένες αντικανονικές και προκλητικές αντιδράσεις των δύο μητροπολιτών σε όλα σχεδόν τα σημαντικά εκκλησιαστικά ζητήματα, κατά την περίοδο μάλιστα των δεινών συνεπειών της επικίνδυνης πανδημίας, προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις και επικίνδυνες συγχύσεις όχι μόνο στην Ιεραρχία, στον κλήρο και τον λαό, αλλά και στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία, για την κοινή αντιμετώπιση της αναγκαίας και οφειλετικής προστασίας της ζωής των δοκιμαζόμενων πολιτών.

Να ληφθούν άμεσα αναγκαία μέτρα

Μάλιστα, σύμφωνα με την επιτροπή, πρέπει άμεσα να ληφθούν αναγκαία μέτρα από τα αρμόδια συνοδικά όργανα, διότι, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, «η αλαζονική, συστηματική, σκόπιμη ή μη θορυβώδης απειθαρχία αρχιερέων ή άλλων κληρικών τραυματίζει ή πλήττει την εσωτερική ενότητα πίστεως και κανονικής τάξεως της Εκκλησίας της Ελλάδος και σκανδαλίζει ή παρενοχλεί τους ευλαβείς πιστούς».

Παράλληλα, δεν αναμένεται να τους απασχολήσει το ζήτημα των υγειονομικών μέτρων -και το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς μόνο σε εμβολιασμένους-, τονίζοντας πως αφήνουν τους επόμενους -αφού από 1ης Σεπτεμβρίου αρχίζει με νέα σύσταση η εκκλησιαστική χρονιά- «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This