O Μητσοτάκης σε γεύμα περιβαλλοντικού χαρακτήρα στη Μασσαλία, με Μακρόν και… Ιντιάνα Τζόουνς! (video)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε σε συνέδριο με θέμα «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030»

Must Read

Σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», που έγινε χθες στη Μασσαλία, πήρε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συναντήθηκε και με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος προς τιμήν των συμμετεχόντων.

Στο γεύμα συζητήθηκαν μόνο θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, όπως οι προκλήσεις που αφορούν τη βιοποικιλότητα, με έμφαση στα δάση, στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Αργότερα, στην ομιλία του στο συνέδριο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης στη δυτική Μακεδονία και μετάβασης σε πιο καθαρές και ήπιες μορφές ενέργειας. Όπως έχει πει, είναι μια περιβαλλοντικά και οικονομικά ορθή επιλογή, που αποτελεί τον πιο φιλόδοξο στόχο της κυβέρνησης και για τον οποίο θα επενδυθούν 5,5 δισ. ευρώ.

Στο γεύμα με τον Εμανουέλ Μακρόν συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και η γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αζουλάι, ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν, αλλά και ο Αμερικανός ηθοποιός και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Conservation International, Χάρισον Φορντ!

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει δοθεί, η πρωτοβουλία «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» άρχισε υπό τον συντονισμό και την πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 2020, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης από κοινού μεταξύ ορισμένων χωρών της Μεσογείου, που συμμετείχαν στη διαδικασία κατόπιν προσκλήσεως της Γαλλίας, το οποίο θα περιλάμβανε συγκεκριμένες δράσεις, χρονικούς και ποσοτικούς στόχους για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο έως το 2030.

Τέσσερις θεματικοί άξονες

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τέσσερις θεματικούς άξονες σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και την παύση της υπεραλίευσης, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και ιδιαίτερα των πλαστικών απορριμμάτων, την προώθηση βιώσιμων πρακτικών θαλάσσιων μεταφορών, που προστατεύουν το περιβάλλον και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι οκτώ: Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Αίγυπτος, Τυνησία, Αλγερία, ενώ συμμετέχουν και πέντε οργανισμοί: Σύμβαση της Βαρκελώνης/UNEP-MAP, Ενωση για τη Μεσόγειο (UfM), Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR), General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιων Θεμάτων και Αλιείας (Directorate – General for Maritime Affairs and Fisheries).

Η χθεσινή εκδήλωση, πέραν της δέσμευσης των χωρών για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, θα δώσει την ευκαιρία για την ανάδειξη συγκεκριμένων διακρατικών projects, που υλοποιούνται και μπορούν να συμβάλλουν στην εφαρμογή της πρωτοβουλίας. Το συνέδριο διοργάνωσε η Διεθνής Ενωση Διατήρησης Φύσης – IUCN (International Union for Conservation of Nature World Conservation).

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This