Μίκης Θεοδωράκης: Πολιτικοί και καλλιτέχνες στο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη (video)

Το τελευταίο αντίο στον μεγάλο Έλληνα - Απόψε αναχωρεί για Κρήτη, όπου θα ταφεί στον Γαλατά Χανίων

Must Read

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας (με κόκκινα και λευκά λουλούδια) συρρέει για μια ακόμη ημέρα, την τελευταία, στη Μητρόπολη Αθηνών και συγκεκριμένα στο παρεκκλήσι του Αγίου ελευθερίου για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη. Ανάμεσά τους πολιτικοί και καλλιτέχνες.

Στις 10:00 ξεκίνησε η τρίτη και τελευταία μέρα του λαϊκού προσκυνήματος, ενώ στις 14:00 ολοκληρώνεται βάσει προγράμματος και θα ακολουθήσει στις 15:00 η τελετή αποχαιρετισμού, στην οποία αναμένεται να μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το βράδυ η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα ξεκινήσει το ταξίδι για την Κρήτη (με το πλοίο «Blue Galaxy» της ΑΝΕΚ), όπου θα ταφεί στον Γαλατά Χανίων.

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν και πολιτικοί και καλλιτέχνες, όπως ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Λούκα Τ. Κατσέλη, ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, ο τραγουδιστής Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Μαρίζα Κωχ και πολλοί άλλοι.

https://youtu.be/v5uUvT6pvHI

«Μεγάλη απώλεια. Αποχαιρετάμε έναν μεγάλο καλλιτέχνη. Ο ελληνισμός θρηνεί έναν μεγάλο καλλιτέχνη, έναν μεγάλο Έλληνα, ο οποίος αγωνίστηκε στη ζωή του για ιδανικά, για αξίες ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές διάφορες υπάρχουν ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος ενώνει τον ελληνισμό και αγωνίστηκε για την εθνική συμφιλίωση. Αιωνία του η μνήμη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

Για μια πολύ συγκινητική στιγμή, έκανε λόγο ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε: «Ελάχιστοι κατόρθωσαν να παραμείνουν τόσο δεμένοι, μέχρι και με τον τελευταίο Έλληνα».

«Σήμερα αποχαιρετήσαμε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Φοίβο Δεληβοριά και Στάθη Δρογώση τον αγαπημένο μας Μίκη Θεοδωράκη, μέλος της ΕΔΕΜ. Ο Μίκης υπήρξε κορυφαίος δημιουργός και εμβληματική προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία. Η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχει γραφτεί πάνω στις παρτιτούρες του, που αποτελούν ανεκτίμητη παρακαταθήκη για όλους εμάς τους Έλληνες», επισήμανε η γενική Διευθύντρια της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής, Λούκα Τ. Κατσέλη, ενώ συμπλήρωσε ότι πριν λίγους μόνο μήνες, πριν αποφασίσει να ενταχθεί στην ΕΔΕΜ, πήρε πρωτοβουλίες για την ένωση των δημιουργών μουσικών έργων σε έναν ισχυρό και ενιαίο οργανισμό. «Τη βούλησή του αυτή θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να την κάνουμε πράξη», κατέληξε η κ. Κατσέλη.

Στην Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν και εκπρόσωποι του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα Αρκαδίας. «Ήρθαμε να αποχαιρετήσουμε τον αγαπημένο μας Μίκη. Είμαστε από το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα όπου για δυο χρόνια το ’68-’69 εκεί που πήγε να τον απομονώσει, να τον εκτοπίσει η Χούντα, γύρισε ανάποδα. Κι αυτό μπορούσε να το κάνει ένας μεγάλος, ένας θρυλικός, ένας Ακρίτας, ο Μίκης. Κατάφερε τον τόπο απομόνωσης να τον μετατρέψει σε φάρο, σε πομπό που εξέπεμπε σε όλη την οικουμένη μηνύματα αγώνα και αλληλεγγύης για την Ελλάδα. Εμείς από τη Ζάτουνα, τη Γορτυνία και την Αρκαδία τον ευγνωμονούμε διπλά γιατί μας τίμησε, μας αγάπησε γίναμε ένα. Ο Μίκης δεν έχει τελευταία κατοικία. Όλοι μέσα στο DNA μας έχουμε κάτι από το Μίκη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας.

Ύστατο χαίρε από τον Δήμο Πειραιά

Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη θα τιμήσει με μια λιτή τελετή σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά ο Δήμος, απευθύνοντας το ύστατο χαίρε. Στις 19:00 η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά θα βρίσκεται στην πύλη Ε3 για να «αποχαιρετήσει» τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό, με τις δικές του μουσικές συνθέσεις.

Αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά από όλες τις παρατάξεις θα ταξιδέψει για τη Σούδα, έτσι ώστε να παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This