Το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη: Η Κρήτη υποδέχτηκε στην αγκαλιά της τον μεγάλο Έλληνα (video)

Οι Δημήτρης Μπάσης, Πέγκυ Ζήνα, και Μελίνα Ασλανίδου, συνοδεία μελών της Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, τραγούδησαν το «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Περιγιάλι το Κρυφό» μπροστά στον τάφο του κορυφαίου Έλληνα

Must Read

Σε στενό οικογενειακό κύκλο και με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ολοκληρώθηκε η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων.

Οι παριστάμενοι πετούσαν λουλούδια, ενώ ο Δημήτρης Μπάσης, η Πέγκυ Ζήνα και η Μελίνα Ασλανίδου, συνοδεία μελών της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», τραγούδησαν το «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Περιγιάλι το Κρυφό», ενώ ακούστηκε και ο «Ζορμπάς». Ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται πλέον κοντά στους γονείς του και τον πολυαγαπημένο αδελφό του, Γιάννη, με τον οποία και είχαν συνεργαστεί πολλές φορές.

  • Δείτε τη στιγμή της ταφής του Μίκη, συνοδεία των τραγουδιών του:

Στην τελευταία του διαδρομή προς το νεκροταφείο τον συνόδευε πλήθος κόσμου. Μεταξύ αυτών φίλοι και συνεργάτες, παιδιά με κλαδιά ελιάς, κόσμος με τη μουσική του Μίκη στα χείλη και κρατώντας λουλούδια, κάτοικοι της περιοχής που βγήκαν στα μπαλκόνια. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα και ο κόσμος φώναζε «αθάνατος», παραμένοντας έξω από την πόρτα του κοιμητηρίου.

Νωρίτερα, στον ναό του Αγίου Νικολάου, έλαβε χώρα η εξόδιος ακολουθία σε της σορού του, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, και παρουσία ιεραρχών από όλη την Κρήτη.

Μετά τους επικήδειους του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη και του δημάρχου Χανίων, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη σηκώθηκε από τη θέση της για να αποχαιρετίσει τον πατέρα της με το «Παληκάρι», ένα τραγούδι που έγραψε ο Μίκης και ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. «Θα είσαι για πάντα ζωντανός στις καρδιές των ανθρώπων, περισσότερο στη δική μου καρδιά», είπε όταν τελείωσε το τραγούδι της.

  • Δείτε τον συγκινητικό αποχαιρετισμό της:

Η μοναχοκόρη του αείμνηστου Μίκη, συζητήθηκε χτες για την απουσία της από την τελετή στη Μητρόπολη, όπου πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, με την ίδια, να δηλώνει, κατά την άφιξή της στον αερολιμένα Χανίων, ότι δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα, επισημαίνοντας ότι ο πόνος της είναι μεγάλος και το μόνο που τη νοιάζει είναι η ταφή του πατέρα της.

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, η σορός του μεγάλου Έλληνα συνθέτη μεταφέρθηκε στο κοιμητήριο του χωριού, προκειμένου να ταφεί δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία.

Τεράστια ήταν, για μια ακόμη φορά, η προσέλευση των πολιτών στο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων, όπου, κρατώντας λουλούδια στα χέρια, αποχαιρέτησαν τον σπουδαίο συνθέτη.

  • Δείτε πλάνα από την υποδοχή που τού επιφύλαξαν στα Χανιά:

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και μελών της οικογενείας του εκλιπώντα.

Για το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωρακη στο Γαλατά Χανίων βρέθηκαν, επίσης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βουλευτές όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νησιού, αλλά και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Για λόγους που επιβάλουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετίσουν τον κορυφαίο δημιουργού, όπως οι συγχωριανοί του, έχουν παραταχθεί περιμετρικά του ναού και με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούν -όπως είπαν- «έναν δικό τους άνθρωπο».

Στη Μητρόπολη Χανίων βρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Νίκος Ηγουμενίδης ο πρώην Υπουργός Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Έξω από τον ναό, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, Henning Zierock, παλιός συνεργάτης και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, έπαιζε με την κιθάρα τις μελωδίες του μεγάλου συνθέτη. Επίσης, στον χώρο έξω από τη Μητρόπολη βρίσκονται φοιτητές από όλη την Κρήτη που τραγουδούν τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This