Στάσιμη παραμένει η έρευνα για τους ηθικούς αυτουργούς του θανάτου της Ευδοκίας, 12 μήνες μετά το χαμό της

Σε απόγνωση η μητέρα της αδικοχαμένης φαρμακοποιού, που πνίγηκε πριν από έναν χρόνο στο Μουζάκι, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ιανός»

Must Read

Τη μνήμη της Ευδοκίας Μυρτώς Πλακιά θα τιμήσουν αύριο το πρωί οι συγγενείς και οι φίλοι της 41χρονης φαρμακοποιού, η οποία έχασε τη ζωή της πριν από έναν χρόνο, όταν ο «Ιανός» χτύπησε την Ελλάδα και ιδιαίτερα τον καρδιτσιώτικο κάμπο.

  • Από τη Βασιλική Πολύζου

Η ιστορία της άτυχης κοπέλας είχε συγκλονίσει όλη τη χώρα, καθώς τα ίχνη της χάθηκαν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, όταν εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη γενέτειρά της, το Μουζάκι, και εντοπίστηκε νεκρή έξι ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 24 του μήνα. Τη «νεράιδα του Μουζακίου», όπως την αποκάλεσε τότε η θεία της Νότα Μακρυγιάννη, ανακάλυψε ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Αν δεν ήταν το ζωντανό, ίσως οι έρευνες να είχαν αποτύχει, αν και οι κάτοικοι του Μουζακίου και οι εθελοντές δεν θα σταματούσαν, ώσπου να εντοπίσουν την Ευδοκία Μυρτώ.

Το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απώλεια της 41χρονης κοπέλας θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρα, στην Πύλη Τρικάλων. Από την οικογένεια θα λείπει και ο Βάιος Πλακιάς. Ο πατέρας της χαμογελαστής φαρμακοποιού έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιουλίου. Λύγισε κάτω από το βάρος της απώλειας. Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, αλλά όσο υπήρχε η Ευδοκία Μυρτώ ο Βάιος Πλακιάς άντεχε. Πολεμούσε. Έβγαινε νικητής. Όταν έχασε το κορίτσι του, ο πόνος τον κατέβαλε. Μέχρι που η στενοχώρια τον νίκησε.

«Αντίο, Βάιε… Τώρα θα έχεις την κούκλα σου αγκαλιά. Ευδοκία, ήρθε ο μπαμπάς σου… Καλό ταξίδι, Βάιε…», έγραψε η Νότα Μακρυγιάννη-Πλακιά στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της.

Παλεύει για τη δικαίωση της κόρης της

Έμεινε μόνη της η κυρία Φωτεινή, να παλεύει για τη δικαίωση της κόρης της, αλλά και για χάρη του γιου της. Η Φωτεινή Πλακιά στέκεται όρθια, επειδή θέλει να δικαιωθεί ο χαμός της κόρης της. Η Ευδοκία Μυρτώ έφυγε από το σπίτι της το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου, με προορισμό το φαρμακείο σε μια υψηλή αίσθηση καθήκοντος.

Η κακοκαιρία έπληττε ήδη πολλές περιοχές και η 41χρονη φαρμακοποιός ήθελε να βεβαιωθεί ότι οι πελάτες της δεν θα έμεναν χωρίς τα φάρμακά τους, εάν διαρκούσαν πολλές ώρες τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε την επόμενη μέρα στα Παλαιά Σφαγεία Μουζακίου. Η άτυχη κοπέλα είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του Παμίσου. Εντοπίστηκε, άλλωστε, κοντά στη γέφυρα της Μαγουλίτσας, περίπου 10 χιλιόμετρα από το σημείο όπου χάθηκαν τα ίχνη της. «Οι συνθήκες υπό τις οποίες πνίγηκε η Ευδοκία ήταν τραγικές και οι ευθύνες τεράστιες», είχε υπογραμμίσει ο δικηγόρος της οικογένειας, Αντώνης Φούσσας.

Αν και πέρασαν ήδη 12 μήνες, η έρευνα προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, με συνέπεια, βέβαια, να αυξάνεται ο πόνος της χαροκαμένης μάνας. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας κίνησε άμεσα τη διαδικασία. Κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους. Οι ευθύνες έγιναν μπαλάκι με στόχο να βγουν όλοι «καθαροί».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, φέρεται ότι έχει καταθέσει πως δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για να δώσει αμέσως την εντολή αποστολής SMS από το 112. Τα μηνύματα εστάλησαν γύρω στις 10.30 το βράδυ, όταν το κακό είχε ήδη γίνει. Από την ΕΛ.ΑΣ. επίσης υπήρξε διαρροή ότι στην 41χρονη κοπέλα έγιναν συστάσεις να γυρίσει σπίτι της ή έστω να αποφύγει το πέρασμα από τη γέφυρα, αλλά εκείνη φέρεται ότι αγνόησε τις οδηγίες.

Ευθύνες σε τρεις φορείς

Προφανώς, πρόκειται για άλλη μια υπερασπιστική τακτική, καθώς ο εμπειρογνώμονας της οικογένειας Ανδριανός Γκουρμπάτσης επιρρίπτει ευθύνες σε τρεις φορείς. Σύμφωνα με τον πρώην υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο ε.α. και νομικό, για το θάνατο της 41χρονης φαρμακοποιού ευθύνονται ο Δήμος Μουζακίου, η τοπική αστυνομική δύναμη και, βέβαια, η Πολιτική Προστασία.

Όπως έχει τονίσει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, «η Ευδοκία Μυρτώ Πλακιά έχασε τη ζωή της εξαιτίας των επαγομένων λόγω πλημμυρικών φαινομένων και πρωτίστως στην πρόκληση καταστροφικών φαινομένων γεωλογικής αιτιολογίας και πιο συγκεκριμένα στην κατάρρευση κατά μήκος του παρόχθιου οδοστρώματος της περιφερειακής οδού Αργιθέας – Καρδίτσας στο ύψος του Κέντρου Υγείας και λίγο πριν φτάσει με το όχημά της σε αυτό, λόγω διάβρωσής του, για το οποίο δεν είχε καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές, ως όφειλαν να έχουν προβεί στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Μουζακίου μέσω μηνύματος από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Και βέβαια, όχι μόνο δεν εμποδίστηκε από την Αστυνομία ή άλλη Αρχή με τα ενδεδειγμένα για τις επικρατούσες τη δεδομένη χρονική στιγμή συνθήκες με τοποθέτηση εμποδίων -περιπολικά με αναμμένο φάρο, κιγκλιδώματα κ.λπ.- αλλά ούτε με άλλον τρόπο απετράπη η διέλευσή της προς την περιφερειακή οδό».

«Κολλάει» στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Όπως προαναφέραμε, όμως, η έρευνα της Δικαιοσύνης προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Αναμένεται, μάλιστα, να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, διότι πήρε προαγωγή η εισαγγελέας που είχε αναλάβει τη δικογραφία και, συνεπώς, πρέπει να παραδώσει τον φάκελο με τις καταθέσεις και τα στοιχεία στη διάδοχό της. Πού βρίσκεται το πρόβλημα; Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το πόρισμα της οποίας περίμενε η εισαγγελέας, για να προχωρήσει στην άσκηση διώξεων κατά παντός υπευθύνου, εφόσον επιβεβαιώνονταν όσα ανέφερε στη δική του έκθεση ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Η απόγνωση της κυρίας Φωτεινής γίνεται αντιληπτή απ’ όποιον τη συναντά ή μιλάει μαζί της. Σκέφτηκε μέχρι και να τηλεφωνήσει στον ίδιο τον πρωθυπουργό, για να ρωτήσει πού βρίσκεται το πρόβλημα και δεν προχωρά η εισαγγελική έρευνα για την απόδοση ευθυνών σε όσους προκάλεσαν με λάθη ή παραλείψεις τον θάνατο της κόρης της. Τον αριθμό της έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μερικές ημέρες μετά την τραγωδία, όταν επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Η κυρία Φωτεινή έκανε υπομονή για να προετοιμάσει το μνημόσυνο της Ευδοκίας Μυρτώς, αλλά, όσοι έχουν επαφή μαζί της, λένε ότι αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει…

Απορίες για τη στάση Τσιάρα

Στο Μουζάκι ακούγονται και απορίες για τη στάση του Κώστα Τσιάρα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης προέρχεται από την Καρδίτσα και όλοι συμφωνούν ότι έπρεπε να έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή και δεν γίνεται επί έναν χρόνο να μην έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Δεν ευθυνόταν κάποιος για τον θάνατο της Ευδοκίας; Ας βγουν να το πουν, για να προχωρήσει η διαδικασία όπως προβλέπουν οι νόμοι. Όσο, όμως, καθυστερεί η ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, τα χέρια των ανθρώπων είναι δεμένα», μάς μετέφερε φίλος της οικογένειας, που θεωρεί ότι η 41χρονη κοπέλα μπορεί να γίνει σύμβολο στον αγώνα για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This