Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2023

Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν: «Χάσαμε τα Ίμια»!

Σοκάρουν οι αφηγήσεις των ακριτών μας για τις εισβολές και απειλές των Τούρκων στο Αιγαίο, αλλά και την... αφασία της Ελλάδας

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Οι Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν την αδράνεια του ελληνικού κράτους απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων, ενώ αποκαλύπτουν ότι δεν τολμούν να πλησιάσουν στο 1,5 μίλι από τα Ίμια, το νησί όπου έχασαν τη ζωή τους τρία παλικάρια για να το προστατέψουν.

  • Από την Βασιλική Πολύζου

Σοκάρουν όσα ακούς από το στόμα των Ελλήνων ψαράδων για όσα βιώνουν από τις εισβολές των Τούρκων στα χωρικά ύδατα της πατρίδας μας, αλλά κυρίως με εκείνα που μας αποκαλύπτουν για τη στάση της Πολιτείας, δηλαδή των κυβερνήσεων που έχουν το πρόσταγμα στη διπλωματική στρατηγική. Ακούς ότι οι ψαράδες από την άλλη πλευρά του Αιγαίου όχι μόνο εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και προκαλούν ζημιές στα ψαροκάικα των συμπατριωτών μας, αλλά τους απειλούν κιόλας. Ακούς όμως και αλιείς που έχουν περάσει όλη τη ζωή τους στα ακριτικά νησιά να σου προαναγγέλλουν είτε την ερήμωση του τόπου τους είτε την απώλεια των εδαφών μας.

«Χάσαμε τα Ίμια», σου λένε και η φωνή τους δείχνει ότι ξέρουν τι λένε. Κι όταν προσπαθείς να… αλιεύσεις κάτι περισσότερο, σου εξηγούν με κάθε τρόπο ότι δεν τολμά Έλληνας ψαράς να πλησιάσει το νησί σε απόσταση 1,5 μιλίου. «Θα μας βυθίσουν. Το ξέρουμε ότι θα το κάνουν. Αλλά δεν φταίνε αυτοί. Εμείς φταίμε. Εμείς τους το επιτρέψαμε» υποστηρίζει ο Κώστας Σαρούκος από την Κάλυμνο. Προφανώς κάτι περισσότερο γνωρίζει, μια και όλη τη ζωή του την έχει περάσει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Εκεί που προσπαθούν οι Τούρκοι με κάθε τρόπο να αμφισβητήσουν τις διεθνείς συνθήκες και κατ’ επέκταση τα ελληνικά εδάφη.

Οι αφηγήσεις των Ελλήνων ψαράδων είναι συγκλονιστικές. Με όποιον και αν μιλήσεις για τα βιώματά του θα σου εξιστορήσει ένα περιστατικό που βίωσε ο ίδιος ή άκουσε από τους συναδέλφους του. Φυσικά, το πιο πρόσφατο γεγονός, η καταστροφή των διχτυών ενός συμπατριώτη μας ανοιχτά των Φούρνων, κυριαρχεί στις συζητήσεις. Απόλυτα φυσιολογικά το αναφέρουν όλοι, διότι ο Τούρκος δεν αρκέστηκε στην επαγγελματική ζημιά του Έλληνα, αλλά προχώρησε και σε χαρακτηριστικές απειλές. «Θα σου κόψω τον λαιμό», έδειξε με τις κινήσεις του, που δεν επιδέχονταν παρερμηνείες.

Από παλαιότερη παρενόχληση ελληνικού αλιευτικού από τους Τούρκους

Τέτοια περιστατικά είναι καθημερινά φαινόμενα στο Αιγαίο. Όχι τόσο από τους Τούρκους που ζουν στα παράλια της Μικράς Ασίας. «Αυτούς τους ξέρουμε λίγο πολύ», μάς εξήγησε ο Γιώργος Βογιατζής από τις Οινούσσες. «Το πρόβλημα προκαλείται από τις μεγάλες ανεμότρατες και τα γρι γρι που κατεβαίνουν από την Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους

Ακριβώς την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Γιάννης Πυργιώτης από τη Σάμο. «Έρχονται πραγματικοί στόλοι. Σε πολλές περιπτώσεις και 10 καΐκια μαζί. Μεγάλα, που σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους» μας είπε. «Από καθαρή τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, διότι διαρκώς μάς κάνουν ζημιές και η συμπεριφορά τους είναι απίστευτα προκλητική», συμπλήρωσε και ο τόνος της φωνής του επιβεβαίωνε τα ανάμεικτα συναισθήματά του.

Στο ερώτημα πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα όλοι είναι ξεκάθαροι. Μόνο με τη σύλληψη των Τούρκων που εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αλλά το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε το 2019 και έκτοτε ουδείς δείχνει τη διάθεση να το επαναφέρει στο καθεστώς που ίσχυε από το 1951. «Αν δεν συλληφθούν κάποιοι, δεν πρόκειται να σταματήσουν. Όσο τους αφήνουμε ανεξέλεγκτους τόσο αποθρασύνονται» τόνισε ο Σαρούκος, ο οποίος ενημέρωσε πέρσι, τέτοια εποχή, τον Μάκη Βορίδη.

Ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε επισκεφτεί την Κάλυμνο και, μεταξύ άλλων, οι αλιείς του έθιξαν το ζήτημα της νομοθεσίας που δίνει θάρρος στους Τούρκους. «Τι θα γίνει αν μπούμε εμείς στα τουρκικά χωρικά ύδατα; Δεν θα μας συλλάβουν άμεσα; Όχι μόνο θα το κάνουν, αλλά θα μας ψάχνετε για χρόνια» είχε πει, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σαρούκος και απέσπασε την υπουργική διαβεβαίωση για επαναφορά του προηγούμενου νομικού πλαισίου.

Πέρασε όμως ένας χρόνος δίχως να συμβεί το παραμικρό. Κάπως έτσι φτάσαμε στις νέες προκλήσεις των Τούρκων και στα διαβήματα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Μόνο που έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα, όπως λένε και οι ψαράδες μας στα ακριτικά νησιά. Οι αλιευτικοί στόλοι που στέλνει η Άγκυρα στο Αιγαίο δεν κάνουν απλώς δύσκολη την καθημερινότητα των συμπατριωτών μας που βγάζουν το μεροκάματο από τη θάλασσα. Ουσιαστικά οι Τούρκοι θέτουν ζήτημα επιβίωσης των Ελλήνων ψαράδων.

Δημιουργούν συνθήκες υπεραλίευσης

Τα έσοδά τους έχουν μειωθεί την τελευταία διετία κατά 60%, καθώς όχι μόνο τους παίρνουν τα ψάρια, αλλά δημιουργούν και συνθήκες υπεραλίευσης. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, αλλά πολλοί θεωρούν ότι ο περιορισμός του ψαρέματος ίσως δώσει κάποια λύση. Αρκεί, βέβαια, να εφαρμοστεί για όλους. «Δεν γίνεται να εφαρμόζουμε εμείς τον νέο νόμο και να ψαρεύουμε σε συγκεκριμένη απόσταση από τις ακτές των νησιών μας, αλλά την ίδια ώρα οι στόλοι των Τούρκων να σαρώνουν τα πάντα ακόμα και δίπλα στις παραλίες», μας ανέφερε ο Κώστας Σαρούκος, ο οποίος έθιξε και το πρόβλημα που δημιουργείται για την οικονομία της χώρας.

«Έρχονται, μας παίρνουν τα ψάρια με το έτσι θέλω και έπειτα μας τα πουλάνε κιόλας», μας είπε και εξήγησε: «Τα περισσότερα ψάρια που υπάρχουν στην αγορά είναι από τις ελληνικές θάλασσες, αλλά τα ψαρεύουν οι Τούρκοι και μας τα επιστρέφουν με το αζημίωτο».

Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται δραματική. Οι μεταναστευτικές τάσεις έχουν αυξηθεί σε όλα τα ακριτικά νησιά. «Θα ερημώσουμε», λέει ο Γιώργος Βογιατζής, ο οποίος θίγει και το πρόβλημα του ΦΠΑ. «Δεν γίνεται κάποια νησάκια των 200 και 300 ανθρώπων να πληρώνουμε 24% και άλλα με περισσότερο πληθυσμό να έχουν καθεστώς 17%. Υπάρχουν πολλά περίεργα πράγματα, τα οποία όλα λειτουργούν εις βάρος μας», πρόσθεσε.

Μόνο το Λιμενικό στο πλευρό τους

Σε κάθε γωνιά του Αιγαίου οι ψαράδες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος για να τους προστατέψουν. Λένε όμως ότι η νομοθεσία δένει τα χέρια τους, ενώ και η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού από την Τουρκία λειτουργεί εις βάρος των Ελλήνων αλιέων.

«Από το Λιμενικό κάνουν τα πάντα για να βρίσκονται δίπλα μας, αλλά οι εντολές τους είναι να ασχολούνται κυρίως με τη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών. Δεν μπορούν τα παιδιά να γίνουν δέκα κομμάτια. Ούτε μπορούν να κάνουν κάτι από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται η σύλληψη παρά μόνο παρουσία εισαγγελέα», μας εξήγησε ο Γιάννης Πυργιώτης. Άλλο ένα πρόβλημα για τους ακρίτες που παραμένει άλυτο επειδή μόνοι μας το αφήσαμε και διογκώθηκε. Και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τηλεφώνημα για βόμβα σε κέντρο διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη – Πριν από τη συναυλία του...

Συναγερμός σήμανε το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα για τοποθέτηση...

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» – Οι περιοχές που θα πλήξει και πόσο...

Στο μάτι του κυκλώνα η Αττική - Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Κίσσαβος: Μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο τα εννέα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί λόγω χιονόπτωσης

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των εννέα νεαρών που εγκλωβίστηκαν το Σάββατο στον Κίσσαβο εξαιτίας της χιονόπτωσης.Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν...

Συναγερμός για απεγκλωβισμό 9 ατόμων στο Κίσσαβο

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης εννέα ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί στο παλιό κτίριο του...

Λαμία: Νεαρός όρμησε σε φλεγόμενο σπίτι και έσωσε παιδάκι

Με αυτοθυσία ένας νεαρός όρμησε σε φλεγόμενο ημιυπόγειο στο κέντρο της Λαμίας και έσωσε...

Θάσος: Ψαράς μπλέχτηκε στα δίχτυα του και κόντεψε να πνιγεί

Άγιο είχε ένας ψαράς στη Θάσο όταν μπλέχτηκε στα δίχτυα του και έπεσε στη...

Καλλιθέα: Συνελήφθησαν τρία άτομα για κλοπές μοτοσυκλετών

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται τρεις άντρες ηλικίας 27, 35 και 38 ετών που...

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Μήνυμα του 112 σε περιοχές της Αττικής, Βοιωτία και Εύβοια

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων - Αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλα τα αυτοκίνητα στην Αττική

Σοκαριστικοί διάλογοι των ανηλίκων για το θύμα τους στη Νέα Σμύρνη – «Μην πάω...

Σοκάρουν οι αποκαλυπτικοί διάλογοι συμμορίας ανηλίκων που μαχαίρωσε 15χρονο στη Νέα Σμύρνη και έκτοτε...

Τρεις συλλήψεις για κλοπές στην Κρήτη

Στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης ληστείας και τεσσάρων υποθέσεων κλοπών στα Χανιά προχώρησε η Αστυνομία,...

Πειραιάς: Θερμαινόμενος χώρος όλο το 24ωρο λόγω κρύου

Λειτουργία θερμαινόμενου χώρου σε 24ωρη βάση έχει προγραμματιστεί στον Δήμο Πειραιά για την προστασία...

Λαμία: Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των αγροτών

Με τελικό προορισμό την κεντρική πλατεία της Λαμίας, την πλατεία Ελευθερίας, ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο...

Φρίκη στον Πειραιά: Εντοπίστηκε νεκρός ηλικιωμένος!

Αποτρόπαιο ήταν το «εύρημα» σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά καθώς εντοπίστηκε χωρίς...

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Θα «ηχήσει» το 112 σε Αττική, Εύβοια, Σποράδες, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Μαγνησία

Οι οδηγίες της ΕΛΑΣ - Σε ετοιμότητα ο δήμος Αθηναίων - Με προαστιακό στο αεροδρόμιο σε περίπτωση έντονης χιονόπτωσης

Θλίψη: Άστεγος στην Θεσσαλονίκη πέθανε μέσα σε μαγαζί που φιλοξενούνταν!

Ξαφνικό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα ένας 59χρονος άστεγος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την ώρα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Βγήκε στο Κολωνάκι με ρόμπα και γούνινες παντόφλες

Έχει τον τρόπο να κάνει «φασαρία» και να γίνεται...

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Κατέρρευσε πάνω από τον τάφο του σμηναγού Τσιτλακίδη η αρραβωνιαστικιά του, Μαρία

Δεν άφησε από την αγκαλιά της την φωτογραφία του αρραβώνα τους

Φρούριο το Κολωνάκι για το δείπνο της Σακελλαροπούλου

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, ανήμερα των...

Έγκλημα! «Αμέλεια» της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου μάς κόστισε 5.179.865 ευρώ

Μια σκανδαλώδη ενέργεια, ταυτόσημη με παράβαση καθήκοντος και απιστία...

Μάγκας ο Νίκος Μάνεσης

Πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα Δημοκρατία και το...

Δύσκολες ώρες για την Πάολα – Εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Ανησυχία στους θαυμαστές της Πάολα έχει προκαλέσει η είδηση...
spot_img

NEWSROOM