Η γη δεν σταματά να τρέμει στην Κρήτη! Ο φόβος έχει στοιχειώσει τους κατοίκους που ζουν πλέον στην ύπαιθρο

Must Read

Ένα ακόμη δύσκολο βράδυ πέρασαν οι κάτοικοι της Κρήτης και δη του Αρκαλοχωρίου, καθώς η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει, καθώς στην περιοχή έχουν σημειωθεί ήδη δεκάδες μετασεισμοί.

Για ένα ακόμη βράδυ, κάτοικοι σε χωριά του νομού Ηρακλείου κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο, σε σκηνές και αυτοκίνητα, αφού είτε έχουν υποστεί ζημιές τα σπίτια τους, είτε φοβούνται λόγω των διαρκών μετασεισμών.

Ήδη οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει περισσότερους από 130 με τους περισσότερους να έχουν αρκετή ένταση και διάρκεια προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο τρόμο τόσο στους κατοίκους όσο και στην ευρύτερη περιοχή καθώς οι σεισμοί γίνονται αισθητοί και στην πόλη του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την καταγραφή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, από τις 9.17 το πρωί της Δευτέρας έως και αυτήν την ώρα έχουν σημειωθεί 135 συνολικά σεισμούς με το 30% να είναι άνω των 4 Ρίχτερ και το 50% να είναι άνω των 3 Ρίχτερ.

 

 Ισοπεδώθηκαν σχολεία

Όπως μεταδίδει το cretapost.gr, αποκαρδιωτική είναι η εικόνα από τα σχολεία που ισοπεδώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου κατά τη διάρκεια του φονικού σεισμού έντασης 5,8 ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας. Διαλυμένους τείχους, σπασμένα τζάμια, σκάλες ετοιμόρροπες και τρομακτικές ρωγμές αντικρίζουν οι μηχανικοί που πραγματοποιούν από χθες αυτοψία στα σχολικά συγκροτήματα.

«Υπάρχουν σχολεία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Έχουν σοβαρά προβλήματα. Μπορεί ο σκελετός να μην έχει επηρεαστεί αλλά χρειάζονται αναστύλωση», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης.

Ο κ. Καρτσωνάκης βρέθηκε χθες στο Αρκαλοχώρι και το Καστέλι όπου συμμετείχε στην αυτοψία που έκανε το ειδικό κλιμάκιο των μηχανικών από την Αθήνα στα σχολικά συγκροτήματα.

σεισμός κρήτη

«Αυτό που ζήσαμε δεν το έχουμε ξαναδεί. Στο Αρκαλοχώρι μόνο τα νηπιαγωγεία γλίτωσαν. Γυμνάσιο, λύκειο, ΕΠΑΛ και δημοτικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Το ίδιο και στο Καστέλι όπου γυμνάσιο και λύκειο έχουν σοβαρά προβλήματα. Μόνο το δημοτικό είναι εντάξει», επεσήμανε σχετικά ο κ. Καρτσωνάκης. Μόνο για την στέγαση των παιδιών που φοιτούν σε Αρκαλοχώρι και Θραψανό θα χρειαστούν δεκάδες λουόμενες αίθουσες.

«Στο δήμο Μινώα Πεδιάδος θα χρειαστούμε περίπου 40 λυόμενες αίθουσες μόνο για τα τρία σχολεία και συγκεκριμένα τα δύο στο Αρκαλοχώρι και το ένα στο Θραψανό», τόνισε μιλώντας στο cretapost, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης.

 

Αυτοψίες σε σπίτια και καταστήματα

 

Χθες, ξεκίνησαν και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, από κλιμάκιο 60 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτήρια από τον μεγάλο σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης. Έως και χθες είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτήρια, από τα οποία:

Αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.

15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.

Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.

Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτήρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.

Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This