Παρέμβαση εισαγγελέα για τα επεισόδια στη Σταυρούπολη ζητά η Κεραμέως – Καταγγελία μαθήτριας για επίθεση από κουκουλοφόρους

Τρεις συλλήψεις, δυο τραυματίες - Χαμός στη Βουλή με Ζέττα Μακρή και Νίκο Φίλη

Must Read

Με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν για δεύτερη ημέρα έξω από τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στην Θεσσαλονίκη, με ομάδα κουκουλοφόρων να επιτίθεται με βόμβες μολότοφ, κροτίδες και άλλα αντικείμενα προς την πλευρά συγκεντρωμένων φοιτητών και την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμα: Αφού άφησε μαθητές και φοιτητές να συγκρούονται επί ημέρες, η Κεραμέως «παρενέβη»!

«Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης. Στο πλαίσιο αυτό, με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τον κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης», αναφέρει το Υπουργείο.

Καταγγελία μαθήτριας

Κλαίγοντας μια ανήλικη μαθήτρια που ανήκει στο 15μελες, έκανε καταγγελία στα συγκεντρωμένα ΜΜΕ, ότι δέχθηκε επίθεση από τους κουκουλοφόρους που βρίσκονται μέσα στο 2o ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, επειδή είχε κάνει δηλώσεις κατά των κουκουλοφόρων.

Είπε ότι τα άτομα που βρίσκονται μέσα στο σχολείο την χτύπησαν και την κλώτσησαν και την έβγαλαν δια της βίας από το σχολείο.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρία άτομα (από τις πέντε προσαγωγές που έγιναν) για τα επεισόδια, ενώ υπάρχουν και δύο μαθητές που τραυματίστηκαν ελαφρά.

Οι μαθητές βρίσκονταν μέσα στις τάξεις, όταν ομάδα ατόμων με κουκούλες επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα από τον αύλειο χώρο του σχολείου προς τη μεριά συγκεντρωμένων φοιτητών και εκπροσώπων εκπαιδευτικών ενώσεων.

Οι φοιτητές έχουν αποχωρήσει από το σημείο όπου η αστυνομία τους είχε απωθήσει για περίπου 1,5 ώρα προκειμένου να τους κρατήσει σε απόσταση από την περίμετρο του σχολείου, καθώς τα άτομα που τους επιτέθηκαν νωρίτερα προσπαθούσαν και πάλι να εισέλθουν στον αύλειο χώρο για να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο νέας επίθεσης. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους γύρω από το σχολείο, ενώ γονείς παραλαμβάνουν σταδιακά τα παιδιά τους δηλώνοντας φοβισμένοι από τα γεγονότα και ανήσυχοι για την ασφάλεια των μαθητών.

Στο μεταξύ, μέλη συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων απευθύνθηκαν σε εκπαιδευτικούς του σχολείου κατηγορώντας τους ότι επιτρέπουν τη είσοδο εξωσχολικών ακραίων στοιχείων.

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία μας χώρος αντιπαράθεσης»

«Η βία δεν είναι ανεκτή σε κανένα κράτος δικαίου. Κι εμείς, αυτή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία μας χώρος αντιπαράθεσης για κανέναν λόγο έστω κι αν εμμέσως εμπλεκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Το σχολείο θα ανοίξει άμεσα, θα λυθεί το θέμα με την παρέμβαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβεβαίωσε δε, ότι «θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε αυτούς που θα αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε έκνομες ενέργειες. Το θέμα δεν είναι αμιγώς παιδαγωγικό. Ξεφεύγει από τα όρια του υπουργείου Παιδείας εκεί που έχει φτάσει. Εμείς, όμως, επειδή διαμορφώνουμε συνειδήσεις, διαμορφώνουμε χαρακτήρες, θέλουμε ένα ανοιχτό σχολείο, που θα εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών μας αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είμαστε εκεί με τα στελέχη μας, παίρνουμε όλα τα μέτρα, διαφυλάσσουμε πρωτίστως την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόπτσης προσθέτοντας ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

«Όλος ο μηχανισμός των στελεχών της εκπαίδευσης είναι επί ποδός και συμβάλλει στην επίλυση. Παράλληλα είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την Εισαγγελία και τις αστυνομικές αρχές ώστε να διευθετηθεί άμεσα το θέμα. Δεν είναι στη φιλοσοφία μας όλες αυτές οι έκνομες ενέργειες. Θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε αυτούς που θα αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε τέτοιες ενέργειες», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.

Χαμός στη Βουλή με Μακρή και Φίλη

«Το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, για τα γεγονότα στη Σταυρούπολη.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ωστόσο, κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση ότι δεν καταδικάζει ευθέως τις επιθέσεις της «Χρυσής Αυγής» ενάντια σε μαθητές. Το θέμα τέθηκε, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και τον βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή.

«Το βαρύ κλίμα στην εκπαίδευση, δυστυχώς επιβαρύνεται και από αυτά που έγιναν χθες στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. Φασιστικές συμμορίες με ορμητήρια σχολεία της Σταυρούπολης επιτέθηκαν σε φοιτητές. Περιμένουμε μια καταδίκη από το υπουργείο. Το ξαναλέω, μια καταδίκη. Ένα μέτρο. Να δούμε τι έχει συμβεί ακριβώς. Όπως επίσης περιμένουμε να υπάρξει απάντηση αν έχει γίνει διοικητική έρευνα για το πως διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα των νηπίων τα οποία δημοσιοποίησε κατά τρόπο προκλητικό και αναίσχυντο ο κ. Μπογδάνος», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Κυρία υπουργέ, επειδή στη Βουλή πρέπει να αντανακλάται και η επικαιρότητα, αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης γίνονται νέες επιθέσεις φασιστικών ομάδων στους συγκεντρωμένους φοιτητές και τους μαθητές και νομίζω ότι είναι καιρός πια το υπουργείο να πάρει θέση, και η κυβέρνηση κυρίως να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το πράγμα», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής.

«Το υπουργείο μας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό. Είναι γνωστό και νομίζω εκ του περισσού το επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά από το βήμα της Βουλής», απάντησε η υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή.

«Σας ζητήσαμε ρητή και απερίφραστη καταγγελία για τη φασιστική επιδρομή στη Σταυρούπολη. Βγήκαν από το σχολείο με καδρόνια τραμπούκοι, με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής. Έβγαλε ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή για το θέμα. Άκουσα μια γενικόλογη τοποθέτηση από την κυρία υπουργό ότι καταδικάζει οποιαδήποτε διακοπή μαθήματος. Αυτό είναι συνέβη στη Σταυρούπολη; Διακοπή μαθήματος; Δεν είδατε φωτογραφίες; Δεν είδατε τα ΜΜΕ, τις τηλεοράσεις; Δεν έχετε την τόλμη να καταδικάσετε μια κίνηση, η οποία έγινε με τις ευλογίες της Χρυσής Αυγής, τον τραμπουκισμό που σήμερα είναι σε εξέλιξη; Τόσο πολύ λοιπόν είστε προσδεδεμένοι στο άρμα της ακροδεξιάς; για τα ψηφουλάκια; αυτή είναι η πολιτική σας; Αρνείστε να πείτε κάτι για τον Μπογδάνο;», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και πρόσθεσε:

«Να πείτε πως διέρρευσαν τα στοιχεία τω νηπίων και πως τα αξιοποίησε ο Μπογδάνος; Δεν καταλαβαίνω, εσείς τι διασφαλίζετε ακριβώς; Η Δημοκρατία στο σχολείο είναι πρωταρχικό στοιχείο και δυστυχώς δεν κάνετε τίποτα και αφήνετε τους τραμπούκους και τη Χρυσή Αυγή να αλωνίζουν. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!».

«Κυρία υπουργέ, δεν μιλάμε για μια απλή διακοπή μαθημάτων στη Σταυρούπολη, αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάμε για επεισόδια. Μιλάμε για επιθέσεις φασιστικών ομάδων ενάντια σε φοιτητές και μαθητές και πρέπει η κυβέρνηση, το υπουργείο σας, να πάρει θέση. Θα περιμένουμε στη δευτερολογία σας», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Δελής.

«Απερίφραστα καταδίκασα. Μπορεί όχι με τον τρόπο που θα θέλατε εσείς και με τις λέξεις που θα θέλατε εσείς να χρησιμοποιήσω. Και δεν χαρακτήρισε ατολμία τη δική μου δήλωση», ανέφερε η κ. Μακρή και πρόσθεσε: «Είμαι απλώς προνοητική ως δικηγόρος και δεν θέλω να πάρω θέση για πράγματα που δεν γνωρίζω από μέσα. Η καταδίκη μου είναι απερίφραστη και υποθέτω ότι οι κατηγορίες για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή ή με κάποιους άλλους δεν έχει αποδέκτη εμένα. Είμαι σίγουρη ότι δεν το είπατε για εμένα. Αν το είπατε διευκρινίστε το και θα επανέλθω».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This