Νίκος Δένδιας: Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύει από ακραία στοιχεία όπως οι Ταλιμπάν και η Τουρκία

«Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας»

Must Read

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον χαιρετισμό του στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναφέρθηκε στον κίνδυνο που διατρέχουν τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού ανά τον κόσμο και στάθηκε στους Ταλιμπάν και φυσικά στην Τουρκία.

«Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας. Η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας έχει βαρύνουσα σημασία για τη χώρα μας. Τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού είναι διασπαρμένα σε διάφορες χώρες, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα βάθη της Ασίας», είπε ο κ.Δένδιας.

Και επεσήμανε: «Δυστυχώς, η κληρονομιά αυτή βρίσκεται υπό συνεχή απειλή. Κινδυνεύει από ακραία στοιχεία, όπως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν δίστασαν στο παρελθόν να καταστρέψουν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και βεβαίως από χώρες όπως η Τουρκία, η οποία καταπατώντας θεμελιώδεις κανόνες της UNESCO μετέτρεψε μνημεία, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, σε τζαμιά».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως στόχος είναι «να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της κληρονομιάς αυτής και στο πλαίσιο αυτό έχουμε κινητοποιηθεί στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς, αρχής γενομένης από την UNESCO. Παράλληλα, εγείρουμε το ζήτημα αυτό, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας είπε πως «έχουμε υποχρέωση ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μέσω της προβολής της, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο και η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί όχημα για αυτήν την προσπάθεια. Η UNESCO έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των αρχών και κανόνων στο ψηφιακό περιβάλλον».

Για να καταλήξει: «Είναι αναγκαίο και ταυτόχρονα χρήσιμο να εισέλθει πλήρως και δυναμικά η Ελλάδα στην εποχή του “ψηφιακού πολιτισμού”. Ανταποκρινόμενο στη νέα πραγματικότητα, το υπουργείο Εξωτερικών, από την πρώτη στιγμή, επέδειξε ετοιμότητα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούν τα νέα μέσα ψηφιοποίησης. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη, προς κάθε κατεύθυνση. Είμαι βέβαιος ότι οι ανταλλαγές απόψεων και η ανάδειξη δράσεων, θα συμβάλλουν στο να καταστεί η Ελλάδα σημείο αναφοράς στον τομέα αυτόν».

Ο χαιρετισμός του Νίκου Δένδια

Κυρίες και κύριοι,

Η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχει βαρύνουσα σημασία για τη χώρα μας.

Κληρονομιά, η οποία δεν βρίσκεται μόνο εντός των συνόρων, αλλά και εκτός.

Τα μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού είναι διασπαρμένα σε διάφορες χώρες.

Στην Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή, αλλά και στα βάθη της Ασίας.

Είτε μιλάμε για Αρχαιοελληνικά, Βυζαντινά, ή νεότερα μνημεία, αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών στα οποία βρίσκονται να τα σέβονται και να τα αναδεικνύουν.

Δυστυχώς η κληρονομιά αυτή, βρίσκεται υπό συνεχή απειλή.

Κινδυνεύει από ακραία στοιχεία, όπως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν δίστασαν στο παρελθόν να καταστρέψουν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Και βεβαίως από χώρες, όπως η Τουρκία, η οποία καταπατώντας θεμελιώδεις κανόνες της UNESCO μετέτρεψε μνημεία, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας σε τζαμιά.

Στόχος μας σήμερα είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της κληρονομιάς αυτής.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κινητοποιηθεί στους διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς, αρχής γενομένης από την UNESCO.

Παράλληλα, εγείρουμε το ζήτημα αυτό τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς.

Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνόλου των επαφών μας.

Παράλληλα με τις ενέργειες αυτές, οι οποίες συνεχίζονται αμείωτες έχουμε υποχρέωση ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μέσω της προβολής της.

Σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί όχημα για την προσπάθεια αυτή.

Μέσω της ψηφιοποίησης, η πολιτιστική κληρονομιά μετατρέπεται σε αγαθό διαρκές και προσβάσιμο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η ψηφιοποίηση αποτελεί επίσης πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της ιστορικής γνώσης, καθώς και της επιστήμης.

Για τους λόγους αυτούς, η UNESCO έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των αρχών και κανόνων στο ψηφιακό περιβάλλον.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας των πολιτιστικών αγαθών και υπηρεσιών.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάδειξη του πολιτισμού ως πυλώνα για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Είναι, επομένως, αναγκαίο και ταυτόχρονα χρήσιμο να εισέλθει πλήρως και δυναμικά η Ελλάδα στην εποχή του «ψηφιακού πολιτισμού».

Ανταποκρινόμενο στη νέα πραγματικότητα, το Υπουργείο Εξωτερικών, από την πρώτη στιγμή, επέδειξε ετοιμότητα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούν τα νέα μέσα ψηφιοποίησης.

Ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας, η τεχνολογία αποτέλεσε εργαλείο, προκειμένου να διατηρηθεί ενεργό το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης για τον Ελληνικό πολιτισμό.

Για παράδειγμα, μέσω της διοργάνωσης πολυάριθμων διαδικτυακών εκδηλώσεων.

Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη, προς κάθε κατεύθυνση.

Για τον λόγο αυτό χαιρετίζω τη διοργάνωση του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Είμαι βέβαιος ότι οι ανταλλαγές απόψεων και η ανάδειξη δράσεων, θα συμβάλλουν στο να καταστεί η Ελλάδα σημείο αναφοράς στον τομέα αυτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This