Τελικώς, οι εξελίξεις ως προς τις εκλογές της Ιεραρχίας επιβεβαίωσαν πλήρως όσα είχαμε γράψει στη «δημοκρατία» την περασμένη βδομάδα. Με απόλυτη ακρίβεια, βήμα προς βήμα! Αναφέραμε ότι για την εκλογή νέου μητροπολίτη στο Περιστέρι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ολόκληρο σχέδιο παραπλάνησης με συγκεκριμένο στόχο. Αποκαλύψαμε τότε, για πρώτη φορά, ότι θα γίνουν κινήσεις για να καλυφθεί η Μητρόπολη Περιστερίου με μητροπολίτη της βόρειας Ελλάδας που θα μετατεθεί.
- Του Δημήτρη Ριζούλη
Για τον λόγο αυτό, θα ζητηθεί η άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όπως, όμως, τονίζαμε στο ρεπορτάζ μας, όλα αυτά θα είναι προπέτασμα καπνού. Ένα κόλπο με προδιαγεγραμμένη αρνητική κατάληξη. Επομένως, όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο απορρίψει τον μεταθετό, ενώπιον του αδιεξόδου θα προωθηθεί υποψήφιος αρχιμανδρίτης ως λύση ανάγκης της τελευταίας στιγμής. Ο χρόνος θα είναι ελάχιστος για άλλους υποψηφίους, για αντιδράσεις ή αντι-συσπειρώσεις.
Έγινε ακριβώς έτσι. Προωθήθηκε η λύση του μεταθετού, έγιναν οι απαραίτητες μυστικές συμφωνίες, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ταξίδεψε στο Φανάρι (δήθεν) για να πείσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Βαρθολομαίος είπε «όχι» και από προχθές δόθηκε το… χρίσμα στον αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Παπαθωμά. Την τελευταία στιγμή. Όχι, δεν έχουμε προφητικές ικανότητες. Απλώς ορισμένες συμπεριφορές είναι πλέον γνωστές και εύκολα… διαβάζονται από όσους γνωρίζουν να αναλύουν τα πράγματα και να έχουν σωστή πληροφόρηση.
Οι ισορροπίες για τις εκλογές της Παρασκευής που αφορούν τις πέντε μητροπόλεις (Λαγκαδά, Καστοριάς, Κιλκίς, Περιστερίου και Θήρας) είναι λεπτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί. Σε άλλες θα γίνει μάχη. Πιθανότερο αυτή τη στιγμή είναι οι δύο εκλογές για τις μητροπόλεις Κιλκισίου και Θήρας να εξελιχθούν χωρίς εκπλήξεις και θα εκλεγούν οι υποψήφιοι που έχουν προταθεί από τον Αρχιεπίσκοπο. Για τη Μητρόπολη Λαγκαδά οι υποψήφιοι είναι δύο: ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, πνευματικό ανάστημα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, και ο Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής, ένας άξιος εργάτης της Ιεράς Συνόδου.
Αν από την εκλογή για Λαγκαδά εξέλθει νικητής ο Θεόκλητος, τότε η Ιεραρχία θα προχωρήσει ομαλά στις υπόλοιπες εκλογές και δεν θα έχουμε εκπλήξεις. Αν, όμως, χάσει, είναι πολύ πιθανό το λεγόμενο «Χριστοδουλικό μπλοκ» των ιεραρχών να συσπειρωθεί και να κάνει άνω κάτω τις εκλογές για την Καστοριά και το Περιστέρι. Ένας σημαντικός αριθμός ιεραρχών είναι πιθανό να αποφασίσει να κινηθεί αυτόνομα και κόντρα στην αρχιεπισκοπική βούληση, κάτι που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς.
Πολλά θα είναι, λοιπόν, ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή και κατά πάσα πιθανότητα οι πέντε εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι αλληλένδετες μεταξύ τους. Ενδιαφέρον έχει να δούμε και ποια άλλα πρόσωπα (κυρίως αδικημένα) μπορεί να εμφανιστούν στις ψήφους των ιεραρχών και με ποια δυναμική.
Ασφαλώς, όλα τα παραπάνω στα μάτια των πιστών έχουν και τη θλιβερή τους διάσταση. Τι είναι οι εκλογές των ιεραρχών; Παζάρι και ίντριγκες; Πού είναι ο Θεός; Το Αγιο Πνεύμα; Είναι αδιανόητο όλο αυτό το παιχνίδι της εξουσίας και απαράδεκτα τα λεγόμενα «χρίσματα». Πόσο μάλλον όταν εμπλέκονται και διάφοροι λαϊκοί νταλαβεριτζίδες και άρπαγες, που μόνο κακό κάνουν.
Η Εκκλησία βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι και κρίσιμη συγκυρία. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει είναι να αλλάξει τον τρόπο προώθησης στελεχών και τις σκοτεινές διεργασίες εκλογής μητροπολιτών. Να βάλει τέλος σε όλα αυτά. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να συμβεί ένα τέτοιο… θαύμα.
Οι εκλογές θα έπρεπε να έχουν άλλα χαρακτηριστικά: Αγαθή προαίρεση, ειλικρίνεια, πραότητα, ευγένεια, ήθος, διάθεση υπακοής, όραμα, ευθύνη, συνείδηση. Ολα αυτά, όμως, απαιτούν πνευματικό αγώνα, δάκρυα, προσευχή και φώτιση.
Οι εκλογές δεν είναι εργαλεία αυτοϊκανοποίησης και μεγαλοϊδεατισμού, ούτε εργαλεία επίδειξης ανθρώπινης δύναμης και ισχύος. Μία τέτοια νοοτροπία καταδεικνύει, απλώς, την ανεπάρκεια εκείνων που με τις ενέργειές τους περιπλέκουν τα πράγματα και αναζητούν ψεύτικες ικανοποιήσεις. Σε ποιους αναφέρομαι; Την απάντηση δίνει ο Κώστας Βάρναλης: «Μα, και να μην τους ξέραμε, στον ξεπεσμό του καιρού μας δεν θα ʾτανε δύσκολο να τους καταλάβουμε».