Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Από τα ΚΥΤ του κ. Μουζάλα στις ΚΕΔ του κ. Μηταράκη

Γκριζάρισμα των νησιών...

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

«Απεμπλέκουμε τα νησιά μας από το Μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα κάνουμε ξανά ως χώρα τις λανθασμένες επιλογές του 2015. Τραβάμε μία γραμμή διαχωρισμού από το καταστροφικό παρελθόν στο οποίο ουδείς θέλει να επιστρέψουμε και σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο» (Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Σάμος, 1/10/2021)

  • Του Χριστόφορου Καστάνη

Τι έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση από το 2015: Κατασκεύασε δομές στα νησιά για πρόσφυγες και μετανάστες με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τα αποτελέσματα τα ζήσαμε. Δομές που αντί να ταυτοποιούν όσους προέβλεπε έστω η ονομαστικής τους αξία, ξεχείλισαν φτάνοντας να «φιλοξενήσουν» ακόμη και 50.000 ανθρώπους.

Τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση: Κατασκευάζει ΜΟΝΙΜΕΣ δομές.

Ακολουθεί την ίδια πολιτική και δεσμεύει ΜΟΝΙΜΑ τα 5 νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο σε μεταναστευτικές ροές. Και αυτό γίνεται όταν είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία ελέγχει τη στρόφιγγα των ροών και μπορεί να επιλέγει εάν, πόσους και πότε θέλει να στείλει. Αυτό σίγουρα δεν είναι ένα «καλύτερο αύριο».

Με τις δομές σηκώνεται ΜΟΝΙΜΗ ταμπέλα που γράφει: «Ελάτε εδώ. Σας περιμένουμε». Και υποσημειώνεται ότι ακόμη και εάν δεν κατευθύνεστε προς κάποιο από τα 5+1 ΜΟΝΙΜΑ σημεία εισόδου, εκεί θα σας πάμε.

Αυτό δεν είναι θωράκιση των νησιών αλλά ΜΟΝΙΜΗ έκθεση στις ορέξεις της Τουρκίας μέσω και του μεταναστευτικού, καθώς της δείχνουμε τουλάχιστον 5+1 σημεία για να επιχειρήσει όποτε θέλει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης. Αυτό προσπάθησε στον Έβρο. Αυτή τη δυνατότητα της δίνουμε και εμείς πλέον «επίσημα», κατ’ εντολή και χρηματοδότηση της ΕΕ. Ομοίως δείχνουμε τις οδούς στους λαθροδιακινητές για μεταφέρουν μετανάστες. Γιατί οι ΜΟΝΙΜΕΣ δομές δημιουργούν 5+1 ΜΟΝΙΜΕΣ διαδρομές και όχι «νόμιμες» οδούς που λέει ότι αναζητά η ΕΕ. Γιατί εάν ήθελε νόμιμες οδούς θα άνοιγε τα προξενεία στην Τουρκία ή και στις άλλες χώρες για να δεχθεί αιτήσεις μετανάστευσης με νόμιμα έγγραφα και δεν θα χρηματοδοτούσε δομές για να εξυπηρετηθούν παράνομες και επικίνδυνες ροές.

Η ΜΟΝΙΜΗ δέσμευση των νησιών στις μεταναστευτικές ροές οδηγεί τους κατοίκους της παραμεθορίου σε μία μόνιμη, κατ’ αρχάς, σκέψη εάν ο χώρος των νησιών θα είναι βιώσιμος για αυτούς και τα παιδιά τους. Και σε δεύτερο χρόνο σε πιθανή πράξη για πολλούς από αυτούς που βλέπουν ο τόπος τους να γίνεται ΜΟΝΙΜΟ κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Και αυτό δεν είναι «καλύτερο αύριο» ούτε για τα νησιά, ούτε για τη Χώρα.

Θωράκιση των νησιών γίνεται μέσω αναπτυξιακών ευκαιριών που δημιουργούν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και εισόδημα για τους κατοίκους. Ο αείμνηστος Κων/νος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού, εξασφάλισε το 1992 χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά καταδεικνύοντας την αναπτυξιακής του υστέρηση.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Λάβρος ο Πρόεδρος ΕΣΑμεΑ: «Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το αποτυχημένο μοντέλο αποϊδρυματοποίησης»

Μόνο ως αστείο ακούγεται σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεχίζει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και να συνδέει ΜΟΝΙΜΑ τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ με το μεταναστευτικό. Αν ένας κατ’ εξοχήν φιλελεύθερος Πρωθυπουργός ψελλίζει για «αναπτυξιακές» ευκαιρίες μέσω απασχόλησης λόγω των ΜΟΝΙΜΩΝ δομών τι θα έπρεπε να λέει ο «κρατιστής» κ. Τσίπρας;

Αυτή είναι η αναπτυξιακή προοπτική για τα παιδιά μας στα νησιά; Να γίνουν στην καλύτερη περίπτωση, δεσμοφύλακες αυτών που δεν θέλει να δεχθεί η Ευρώπη; Αυτό δεν είναι ούτε θωράκιση ούτε «καλύτερο αύριο».

Οι δομές χρειάζονται για τις επιστροφές έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, το ίδιο λέει σήμερα  και η κυβέρνηση της ΝΔ. Κανείς όμως δεν λέει ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής ούτε προς τις χώρες προέλευσης, ούτε προς την Τουρκία.  Και δεν υπάρχει δρόμος γιατί η ΕΕ ακόμη βρίσκεται σε στάδιο εσωτερικών συζητήσεων ώστε κάποια στιγμή να αρχίσει να διαπραγματεύεται τέτοιες συμφωνίες. Ενώ η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά να δεχθεί επιστροφές παρά τα δις Ευρώ που της προσφέρονται.

Οι ΜΟΝΙΜΕΣ δομές δημιουργούνται, αλλά οι συμφωνίες επιστροφής δεν υπάρχουν και η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας δεν εφαρμόζεται. Η «νεκρή» κατά τον κ. Πρωθυπουργό δήλωση – και όχι διεθνής συμφωνία –  με την Τουρκία δεν δούλεψε ποτέ, γιατί να δουλέψει στο μέλλον;

Και σε τελευταία ανάλυση αφού έχουμε μία συνεργάσιμη Τουρκία γιατί προχωράμε, ορθώς,  σε ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα; Γιατί προφανώς δεν έχουμε μία συνεργάσιμη Τουρκία, αντίθετα είναι ΜΟΝΙΜΩΣ διεκδικούσα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και Ελληνικές περιοχές.

Η ίδια η Κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η ίδια η Κυβέρνηση, με την κοινή δήλωση της Αθήνας των χωρών πρώτης υποδοχής MED5 δηλώνει ότι το Σύμφωνο Μετανάστευσης περιορίζεται ΜΟΝΟ στην ευθύνη των χωρών πρώτης υποδοχής. Η ίδια η Κυβέρνηση υπογράφει ότι «λύσεις που βασίζονται στο πλάσμα δικαίου ότι οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν εισέλθει στην ΕΕ πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αγνοούν την πραγματικότητα επί του εδάφους … και επιβαρύνουν δυσανάλογα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τα οποία δεν μπορούν να μετατραπούν σε κλειστές ζώνες διέλευσης». Και την ίδια στιγμή, η ίδια Κυβέρνηση φτιάχνει τις δομές – χώρους για να υλοποιηθεί η πολιτική που αγνοεί την πραγματικότητα επί του εδάφους και μετατρέπει τα νησιά σε κλειστές ζώνες διέλευσης!

Και τι γίνεται σε μία «κλειστή ζώνη διέλευσης» για αυτόν που δεν λαμβάνει άσυλο; Δεν μπορεί να πάει ούτε προς την ηπειρωτική χώρα, ούτε προς τα πίσω αφού κανείς δεν τον δέχεται. Παραμένει με άλλα λόγια στα νησιά! Σε χώρο που κατά πλάσμα δικαίου δεν θεωρείται έδαφος της ΕΕ! Αυτό δεν είναι θωράκιση, αλλά γκριζάρισμα των νησιών. Πόσο αφελής πρέπει να είναι κάποιος για να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό θα το αξιοποιήσει πλήρως η Τουρκία;

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Ο Εξαδάκτυλος ζητά την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο-έκτρωμα της Γκάγκα

Αλλά και στην περίπτωση των «κρίσεων» όπως την ορίζει η ΕΕ, δηλαδή της υπερσυσσώρευσης στα νησιά, τι θα γίνεται; Με δεδομένη την έλλειψη αλληλεγγύης στην ΕΕ ουσιαστικά μέρος θα συσσωρεύεται στην ηπειρωτική χώρα και το άλλο θα παρεμένει στα νησιά!  «Λιάζονται» το ονόμαζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ΜΟΝΙΜΕΣ δομές «διερχομένων» το λέει η σημερινή Κυβέρνηση… Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτή είναι σοβαρή και δομημένη πολιτική για το μεταναστευτικό;

ΜΟΝΙΜΕΣ δομές μεν, εκτός αστικού ιστού δε, λέει η Κυβέρνηση, «βελτιώνοντας» την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια να «κρυφτεί» προσωρινά το πρόβλημα, στην  μέση του πουθενά όπως λέει και ο συνοδοιπόρος της Δήμαρχος Χίου, κ. Κάρμαντζης. Όχι να λυθεί. Απλά θα το βλέπουν, ίσως, λιγότεροι. Αλλά θα είναι εδώ, καθώς οι ΜΟΝΙΜΕΣ δομές όπου και εάν είναι δεν είναι λύση, αλλά μέρος του  προβλήματος!

Και για να είμαστε δίκαιοι, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα να γίνεται μία σημαντική προσπάθεια για την αυστηρή επιτήρηση των συνόρων. Γίνεται το αυτονόητο, η εκπλήρωση της στοιχειώδους υποχρέωσης ενός κυρίαρχου Κράτους και εμφανίζεται ως μέγιστο κατόρθωμα. Όμως για αυτή την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα Ελληνικά σύνορα, και κατ’ ευφημισμό ευρωπαϊκών, η ΕΕ σταμάτησε τη χρηματοδότηση για το Λιμενικό Σώμα. Πρόσφατα ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης δεσμεύτηκε σε κείμενο για τη σύσταση «αρχής ελέγχου» των δράσεων επί των συνόρων! Άσκηση κυριαρχίας με εποπτεία από την όποια αρχή αλλιώς ονομάζεται και όχι θωράκιση συνόρων. Επίσης έσπευσε, υιοθετώντας μία ακόμη από τις πολιτικές του Συμφώνου Μετανάστευσης να περάσει διάταξη με την οποία μπορούν επίσημα να εμπλέκονται ΜΚΟ σε έρευνα και διάσωση μεταναστών. Μάλλον δεν τους αρκεί το Λιμενικό Σώμα. Με αυτά δεδομένα εάν υποστηρίξει κάποιος ότι όσο κατασκευάζονται οι ΜΟΝΙΜΕΣ δομές τόσο μειώνεται η αυστηρή επιτήρηση των συνόρων πόσο άδικο θα έχει;

Οι πολίτες των νησιών δεν κοροϊδεύονται πλέον. Γνωρίζουν ότι από τα «Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης» του κ. Μουζάλα, στις «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές» του κ. Μηταράκη η διαφορά είναι 200 € εκατομμύρια Ευρώ. Όση η διαφορά χρηματοδότησης μεταξύ των ΚΥΤ και των ΚΕΔ. Χρηματοδότης ο ίδιος, η ΕΕ. Εκτελεστής διαφορετικός, τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Αποτέλεσμα το ίδιο. ΜΟΝΙΜΟΙ χώροι εγκλωβισμού στα νησιά των ανεπιθύμητων για την Ευρώπη. 

*πηγή: indanews.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δωρεά στην Κιβωτό του Κόσμου μονοκατοκία στον Υμηττό από 91χρονη με… άνοια!

Σοκάρουν οι καταγγελίες των συγγενών της ηλικιωμένης - Μια κυρία και ένας νεαρός πήγαν στο σπίτι της

Ο Εξαδάκτυλος ζητά την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο-έκτρωμα της Γκάγκα

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, γνωστότερο ως «νομοσχέδιο-έκτρωμα», συνεχίζει να...

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Τραυματίστηκαν μαθητές λόγω κατάρρευσης μέρους της σκηνής!

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όταν μέρος της σκηνής στην κεντρική αίθουσα...

Μητέρα 19χρονου: «Δεν έχει πει όλα όσα του έκαναν στην Κιβωτό του Κόσμου»

Για τα όσα κατήγγειλε ότι βίωσε στην Κιβωτό του Κόσμου ο γιος της, μίλησε...

Όλεθρος στον Καύκασο: Τελικό Στάδιο

«Η γενοκτονία που έλαβε χώρα στην Αρμενία (η σφαγή περίπου 300.000 αμάχων Χριστιανών μεταξύ...

«Ντου» στα σπίτια του πατρός Αντωνίου και της παπαδιάς – 300.000 ευρώ (μέχρι τώρα)...

Σε εξέλιξη οι έρευνες και για τα 31 ακίνητα - Τα ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς

Λαϊκό Λαχείο: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη κλήρωση με συνολικά κέρδη μέχρι και 3.250.000...

Συνολικά κέρδη μέχρι και 3.250.000 ευρώ θα μοιράσει η αυριανή μεγάλη κλήρωση του Λαϊκού...

«Οι αστυνομικοί είναι οι καλύτεροι Μασόνοι» – Χαμός στον αέρα με φιλοξενούμενο της Κιβωτού

Εκτροχιάστηκε η συζήτηση στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», ανάμεσα σε πρώην τρόφιμους της...

«Μόνο από θαύμα θα σωθεί το παιδί μου» – Συγκλονίζει η μητέρα του 5χρονου...

Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει το μόλις 5 ετών αγοράκι, μετά την φωτιά...

Φωτιά στον Κολωνό: Στο αυτόφωρο ο πατέρας του 5χρονου που δίνει μάχη για την...

Κόβουν την ανάσα οι εξελίξεις σχετικά με την φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ...

Νέο σοκ: 16χρονη αθλήτρια κωπηλασίας κατήγγειλε για ασέλγεια τον 38χρονο προπονητή της!

Ένα νέο «μούδιασμα» σε ολόκληρο το πανελλήνιο φέρνει η νέα καταγγελία για ασέλγεια στο...

«Καλό ταξίδι άγγελέ μας» -Λουλούδια και μηνύματα στο σημείο που σκοτώθηκε η 21χρονη Έμμα...

Θλίψη στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η είδηση ότι η 21χρονη φοιτήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής...

Σε Περιστέρι, Θεσσαλονίκη και Ρόδο οι τυχεροί που κέρδισαν τα αυτοκίνητα του διαγωνισμού «25...

Ένας ακόμη τυχερός στη Θεσσαλονίκη κέρδισε ένα αυτοκίνητο TESLA στην τέταρτη και τελευταία κλήρωση...

«Καίει» τον Αλβανό που σκότωσε την Έμμα η 19χρονη συνοδηγός – «Μου είπε θα...

Για τα όσα συνέβησαν μέσα στο αυτοκίνητο όταν ο 26χρονος οδηγός με καταγωγή από...

Φωτιά στον Κολωνό: Ποινική δίωξη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο στον πατέρα του 5χρονου

Ποινική δίωξη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο αντιμετωπίζει ο πατέρας του 5χρονου στον Κολωνό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έχει χρέος 407.866 ευρώ σε κάρτες

Προνομιούχοι και «πλέμπα». Αυτή είναι η διάκριση που υπάρχει...

Κολωνός: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 60χρονος που είχε βίντεο και φωτογραφίεςτης 12χρονης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, της υποχρέωσης εμφάνισης σε αστυνομικό...

NEWSROOM