7/12/2021

Από τα ΚΥΤ του κ. Μουζάλα στις ΚΕΔ του κ. Μηταράκη

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Γκριζάρισμα των νησιών...

«Απεμπλέκουμε τα νησιά μας από το Μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα κάνουμε ξανά ως χώρα τις λανθασμένες επιλογές του 2015. Τραβάμε μία γραμμή διαχωρισμού από το καταστροφικό παρελθόν στο οποίο ουδείς θέλει να επιστρέψουμε και σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο» (Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, Σάμος, 1/10/2021)

  • Του Χριστόφορου Καστάνη

Τι έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση από το 2015: Κατασκεύασε δομές στα νησιά για πρόσφυγες και μετανάστες με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τα αποτελέσματα τα ζήσαμε. Δομές που αντί να ταυτοποιούν όσους προέβλεπε έστω η ονομαστικής τους αξία, ξεχείλισαν φτάνοντας να «φιλοξενήσουν» ακόμη και 50.000 ανθρώπους.

Τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση: Κατασκευάζει ΜΟΝΙΜΕΣ δομές.

Ακολουθεί την ίδια πολιτική και δεσμεύει ΜΟΝΙΜΑ τα 5 νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο σε μεταναστευτικές ροές. Και αυτό γίνεται όταν είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία ελέγχει τη στρόφιγγα των ροών και μπορεί να επιλέγει εάν, πόσους και πότε θέλει να στείλει. Αυτό σίγουρα δεν είναι ένα «καλύτερο αύριο».

Με τις δομές σηκώνεται ΜΟΝΙΜΗ ταμπέλα που γράφει: «Ελάτε εδώ. Σας περιμένουμε». Και υποσημειώνεται ότι ακόμη και εάν δεν κατευθύνεστε προς κάποιο από τα 5+1 ΜΟΝΙΜΑ σημεία εισόδου, εκεί θα σας πάμε.

Αυτό δεν είναι θωράκιση των νησιών αλλά ΜΟΝΙΜΗ έκθεση στις ορέξεις της Τουρκίας μέσω και του μεταναστευτικού, καθώς της δείχνουμε τουλάχιστον 5+1 σημεία για να επιχειρήσει όποτε θέλει να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης. Αυτό προσπάθησε στον Έβρο. Αυτή τη δυνατότητα της δίνουμε και εμείς πλέον «επίσημα», κατ’ εντολή και χρηματοδότηση της ΕΕ. Ομοίως δείχνουμε τις οδούς στους λαθροδιακινητές για μεταφέρουν μετανάστες. Γιατί οι ΜΟΝΙΜΕΣ δομές δημιουργούν 5+1 ΜΟΝΙΜΕΣ διαδρομές και όχι «νόμιμες» οδούς που λέει ότι αναζητά η ΕΕ. Γιατί εάν ήθελε νόμιμες οδούς θα άνοιγε τα προξενεία στην Τουρκία ή και στις άλλες χώρες για να δεχθεί αιτήσεις μετανάστευσης με νόμιμα έγγραφα και δεν θα χρηματοδοτούσε δομές για να εξυπηρετηθούν παράνομες και επικίνδυνες ροές.

Η ΜΟΝΙΜΗ δέσμευση των νησιών στις μεταναστευτικές ροές οδηγεί τους κατοίκους της παραμεθορίου σε μία μόνιμη, κατ’ αρχάς, σκέψη εάν ο χώρος των νησιών θα είναι βιώσιμος για αυτούς και τα παιδιά τους. Και σε δεύτερο χρόνο σε πιθανή πράξη για πολλούς από αυτούς που βλέπουν ο τόπος τους να γίνεται ΜΟΝΙΜΟ κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Και αυτό δεν είναι «καλύτερο αύριο» ούτε για τα νησιά, ούτε για τη Χώρα.

Θωράκιση των νησιών γίνεται μέσω αναπτυξιακών ευκαιριών που δημιουργούν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και εισόδημα για τους κατοίκους. Ο αείμνηστος Κων/νος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού, εξασφάλισε το 1992 χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά καταδεικνύοντας την αναπτυξιακής του υστέρηση.

Μόνο ως αστείο ακούγεται σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεχίζει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και να συνδέει ΜΟΝΙΜΑ τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ με το μεταναστευτικό. Αν ένας κατ’ εξοχήν φιλελεύθερος Πρωθυπουργός ψελλίζει για «αναπτυξιακές» ευκαιρίες μέσω απασχόλησης λόγω των ΜΟΝΙΜΩΝ δομών τι θα έπρεπε να λέει ο «κρατιστής» κ. Τσίπρας;

Αυτή είναι η αναπτυξιακή προοπτική για τα παιδιά μας στα νησιά; Να γίνουν στην καλύτερη περίπτωση, δεσμοφύλακες αυτών που δεν θέλει να δεχθεί η Ευρώπη; Αυτό δεν είναι ούτε θωράκιση ούτε «καλύτερο αύριο».

Οι δομές χρειάζονται για τις επιστροφές έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, το ίδιο λέει σήμερα  και η κυβέρνηση της ΝΔ. Κανείς όμως δεν λέει ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής ούτε προς τις χώρες προέλευσης, ούτε προς την Τουρκία.  Και δεν υπάρχει δρόμος γιατί η ΕΕ ακόμη βρίσκεται σε στάδιο εσωτερικών συζητήσεων ώστε κάποια στιγμή να αρχίσει να διαπραγματεύεται τέτοιες συμφωνίες. Ενώ η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά να δεχθεί επιστροφές παρά τα δις Ευρώ που της προσφέρονται.

Οι ΜΟΝΙΜΕΣ δομές δημιουργούνται, αλλά οι συμφωνίες επιστροφής δεν υπάρχουν και η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας δεν εφαρμόζεται. Η «νεκρή» κατά τον κ. Πρωθυπουργό δήλωση – και όχι διεθνής συμφωνία –  με την Τουρκία δεν δούλεψε ποτέ, γιατί να δουλέψει στο μέλλον;

Και σε τελευταία ανάλυση αφού έχουμε μία συνεργάσιμη Τουρκία γιατί προχωράμε, ορθώς,  σε ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα; Γιατί προφανώς δεν έχουμε μία συνεργάσιμη Τουρκία, αντίθετα είναι ΜΟΝΙΜΩΣ διεκδικούσα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και Ελληνικές περιοχές.

Η ίδια η Κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η ίδια η Κυβέρνηση, με την κοινή δήλωση της Αθήνας των χωρών πρώτης υποδοχής MED5 δηλώνει ότι το Σύμφωνο Μετανάστευσης περιορίζεται ΜΟΝΟ στην ευθύνη των χωρών πρώτης υποδοχής. Η ίδια η Κυβέρνηση υπογράφει ότι «λύσεις που βασίζονται στο πλάσμα δικαίου ότι οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν εισέλθει στην ΕΕ πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αγνοούν την πραγματικότητα επί του εδάφους … και επιβαρύνουν δυσανάλογα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τα οποία δεν μπορούν να μετατραπούν σε κλειστές ζώνες διέλευσης». Και την ίδια στιγμή, η ίδια Κυβέρνηση φτιάχνει τις δομές – χώρους για να υλοποιηθεί η πολιτική που αγνοεί την πραγματικότητα επί του εδάφους και μετατρέπει τα νησιά σε κλειστές ζώνες διέλευσης!

Και τι γίνεται σε μία «κλειστή ζώνη διέλευσης» για αυτόν που δεν λαμβάνει άσυλο; Δεν μπορεί να πάει ούτε προς την ηπειρωτική χώρα, ούτε προς τα πίσω αφού κανείς δεν τον δέχεται. Παραμένει με άλλα λόγια στα νησιά! Σε χώρο που κατά πλάσμα δικαίου δεν θεωρείται έδαφος της ΕΕ! Αυτό δεν είναι θωράκιση, αλλά γκριζάρισμα των νησιών. Πόσο αφελής πρέπει να είναι κάποιος για να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό θα το αξιοποιήσει πλήρως η Τουρκία;

Αλλά και στην περίπτωση των «κρίσεων» όπως την ορίζει η ΕΕ, δηλαδή της υπερσυσσώρευσης στα νησιά, τι θα γίνεται; Με δεδομένη την έλλειψη αλληλεγγύης στην ΕΕ ουσιαστικά μέρος θα συσσωρεύεται στην ηπειρωτική χώρα και το άλλο θα παρεμένει στα νησιά!  «Λιάζονται» το ονόμαζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ΜΟΝΙΜΕΣ δομές «διερχομένων» το λέει η σημερινή Κυβέρνηση… Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτή είναι σοβαρή και δομημένη πολιτική για το μεταναστευτικό;

ΜΟΝΙΜΕΣ δομές μεν, εκτός αστικού ιστού δε, λέει η Κυβέρνηση, «βελτιώνοντας» την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια να «κρυφτεί» προσωρινά το πρόβλημα, στην  μέση του πουθενά όπως λέει και ο συνοδοιπόρος της Δήμαρχος Χίου, κ. Κάρμαντζης. Όχι να λυθεί. Απλά θα το βλέπουν, ίσως, λιγότεροι. Αλλά θα είναι εδώ, καθώς οι ΜΟΝΙΜΕΣ δομές όπου και εάν είναι δεν είναι λύση, αλλά μέρος του  προβλήματος!

Και για να είμαστε δίκαιοι, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα να γίνεται μία σημαντική προσπάθεια για την αυστηρή επιτήρηση των συνόρων. Γίνεται το αυτονόητο, η εκπλήρωση της στοιχειώδους υποχρέωσης ενός κυρίαρχου Κράτους και εμφανίζεται ως μέγιστο κατόρθωμα. Όμως για αυτή την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα Ελληνικά σύνορα, και κατ’ ευφημισμό ευρωπαϊκών, η ΕΕ σταμάτησε τη χρηματοδότηση για το Λιμενικό Σώμα. Πρόσφατα ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης δεσμεύτηκε σε κείμενο για τη σύσταση «αρχής ελέγχου» των δράσεων επί των συνόρων! Άσκηση κυριαρχίας με εποπτεία από την όποια αρχή αλλιώς ονομάζεται και όχι θωράκιση συνόρων. Επίσης έσπευσε, υιοθετώντας μία ακόμη από τις πολιτικές του Συμφώνου Μετανάστευσης να περάσει διάταξη με την οποία μπορούν επίσημα να εμπλέκονται ΜΚΟ σε έρευνα και διάσωση μεταναστών. Μάλλον δεν τους αρκεί το Λιμενικό Σώμα. Με αυτά δεδομένα εάν υποστηρίξει κάποιος ότι όσο κατασκευάζονται οι ΜΟΝΙΜΕΣ δομές τόσο μειώνεται η αυστηρή επιτήρηση των συνόρων πόσο άδικο θα έχει;

Οι πολίτες των νησιών δεν κοροϊδεύονται πλέον. Γνωρίζουν ότι από τα «Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης» του κ. Μουζάλα, στις «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές» του κ. Μηταράκη η διαφορά είναι 200 € εκατομμύρια Ευρώ. Όση η διαφορά χρηματοδότησης μεταξύ των ΚΥΤ και των ΚΕΔ. Χρηματοδότης ο ίδιος, η ΕΕ. Εκτελεστής διαφορετικός, τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Αποτέλεσμα το ίδιο. ΜΟΝΙΜΟΙ χώροι εγκλωβισμού στα νησιά των ανεπιθύμητων για την Ευρώπη. 

*πηγή: indanews.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εορταστική περίοδος 2021: Αυτό θα είναι το ωράριο των καταστημάτων

Ανοικτά θα είναι τις δυο Κυριακές του Δεκεμβρίου τα πολυκαταστήματα

Ο τρίτος αδελφός βρήκε νεκρούς και μέσα στα αίματα τον 34χρονο και την 30χρονη στο Νέο Ηράκλειο…

Ο 34χρονος, ο οποίος ετοιμαζόταν να παντρευτεί, φέρεται να πυροβόλησε πρώτα την αδερφή του και στη συνέχεια να αυτοπυροβολήθηκε…

Πύργος: Αίτημα να κλείσουν τα σχολεία που έχουν κρούσματα – «Το 50%+1 θα είναι καταστροφικό»

Κραυγή αγωνίας από μαθητές και αυτοδιοίκηση στον Πύργο Ηλείας προς το Υπουργείο Παιδείας, αποτελεί...

Ρεσιτάλ επιστημονικών αναλύσεων από τους τηλε-γιατρούς!

Γενικώς και αορίστως καταθέτουν καθημερινά απόψεις και... προτάσεις!

Πεδίο μάχης ΕΠΑΛ στην Πάτρα: Άγρια επεισόδια μεταξύ μαθητών! Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο σχολείο

Από τα καπνογόνα τουλάχιστον δύο μαθητές αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα!

Σε ισραηλινά χέρια το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα

Στην απόφαση να πουλήσουν το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα έφτασαν προ εβδομάδων...

Θρίλερ με νεκρά αδέλφια στο Νέο Ηράκλειο Αττικής! Φέρουν τραύματα από όπλο

Πριν λίγο καιρό είχε πεθάνει η μητέρα τους!

Πυροσβέστης εκτός υπηρεσίας έσωσε σκύλο που είχε παγιδευτεί σε τσιμέντο!

Μαθήματα αλτρουϊσμού παραδίδει με την πράξη του ένας πυροσβέστης στην Λαμία, ο οποίος αν...

Τα μηνύματα απόγνωσης του Νίκου Τσουμάνη πριν αυτοκτονήσει – «Έφυγε» πνιγμένος στα χρέη

Συγκλονιστική ήταν η Δίκη στο Open χθες το βράδυ, καθώς έφερε στο φως ντοκουμέντα...

Σεισμόπληκτοι Κρήτης: Δεν θα πληρώνουν για τρία χρόνια ΕΝΦΙΑ

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή - Πού πρέπει να υποβάλουν αίτηση

Χειμωνιάτικο σκηνικό και σήμερα με τσουχτερό κρύο και βροχές

Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Στο «μυαλό» του Κυριάκου Μητσοτάκη: Χριστούγεννα χωρίς μέτρα ή… ;

Οι γιορτές πλησιάζουν και η κυβέρνηση σκέφτεται μόνο τα λεφτά!

«Αλεξίσφαιρος» Καρυπίδης – Το mini, τα ακριβά ρούχα και οι σχέσεις του προέδρου του Άρη με τον Μαρινάκη

Γούστα ακριβά και ζωή γεμάτη χλιδή για τον πρόεδρο του Άρη Θόδωρο Καρυπίδη. Ο...

Ελεύθεροι ο αστυνομικός και η σύντροφός του που συνελήφθησαν στην Τουρκία για κατασκοπεία!

Οι Τούρκοι είχαν συλλάβει το 2015 και τον πατέρα της 28χρονης!

Δείτε που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 182 σημεία σε όλη την επικράτεια θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Μονάδες Υγείας...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ερωτευμένος ξανά ο Πύρρος Δήμας – Η Αφροδίτη Σκαφίδα του «έκλεψε» την καρδιά

Τέσσερα χρόνια μετά την τραγική απώλεια της πολυαγαπημένης συζύγου...

Φωτογραφία με την κούκλα κόρη της που γιορτάζει δημοσίευε η Ελένη Ράντου

Με αφορμή την ονομαστική εορτή της κόρης της Νικολέτας,...

«Χτύπημα» της Greek Mafia στο Γαλάτσι: «Καθάρισαν» τον Dirty Harry

O 38χρονος πυγμάχο Χάρης Κοντογεώργης ήταν ανιψιός του «Κεφάλα» που είχαν δολοφονήσει με τον ίδιο τρόπο τον Μάιο στη Μεταμόρφωση

Επιβεβαίωση και από Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης ζήτησε από την επιτροπή να πάει η τρίτη δόση στο τρίμηνο!

Την ιδιότητα του επιδημιολόγου-λοιμωξιολόγου φαίνεται ότι εξασκεί ο Κυριάκος...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ