4/12/2021

Πέραμα: Αποδίδονται ευθύνες στο κέντρο της αστυνομίας – Παραδίνεται ο τρίτος Ρομά του οχήματος (video)

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Γεωργιάδης, Κούγιας και Σωματείο Ειδικών Φρουρών χαρακτηρίζουν «παράνομη» την εντολή που δόθηκε από το κέντρο, ενώ αμφισβητούν και το αν την άκουσαν οι αστυνομικοί

Τα όσα συνέβησαν στην αιματηρή καταδίωξη που κατέληξε στον θάνατο ενός Ρομά από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα, είναι υπό διερεύνηση και το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται σιγά-σιγά. Οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκονται υπό κράτηση, μετά από σύμφωνη γνώμη ανακριτή και Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ένας ακόμη Ρομά που επέβαινε στο κλεμμένο όχημα τραυματίστηκε, ενός ο τρίτος διέφυγε. Ωστόσο, όπως είπε στο Open ο γαμπρός του νεαρού Ρομά που έπεσε νεκρός, σήμερα θα παρουσιαστεί στα δικαστήρια Πειραιά μαζί με τον δικηγόρο του για να παραδοθεί.

Η Βούλα Δημητριάδου, δικηγόρος του 16χρονου που τραυματίστηκε από τα πυρά των αστυνομικών, είπε πως ο οδηγός του οχήματος ήταν ο 15χρονος που ακόμα αναζητείται (ενώ ο 20χρονος που έχασε τη ζωή του καθόταν στο πίσω κάθισμα), ενώ επιβεβαίωσε ότι θα παραδοθεί πιθανόν σήμερα στις Αρχές.

«Έχουμε πολλές περιπτώσεις απείθειας που αυτοκίνητα δεν σταματούν σε περιπτώσεις ελέγχων. Αλίμονο αν κάθε φορά θρηνούμε νεκρούς και να διακινδυνεύουν πολίτες», είπε και πρόσθεσε για τον εμβολισμό των μοτοσικλετιστών της ΔΙΑΣ: «Δεν μπορούσαν να πυροβολήσουν στα λάστιχα του οχήματος; Σε ποια περίπτωση και από ποια απόσταση ο αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του όπλου; Κινδύνευσε η ζωή και των επτά;»

Για να προσθέσει: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και όταν έχουμε τελικά τη δικογραφία να διερευνηθούν με κάθε προσοχή και αντικειμενικότητα οι συνθήκες αυτές που οδήγησαν στον θάνατο ενός ανθρώπου. Είναι κακοποιοί, είναι δράστες, έκλεψαν ένα αυτοκίνητο αλλά δεν είχαν βαρύ οπλισμό».

Πάντως, με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα και ιδιαίτερα τα όσα ειπώθηκαν σήμερα, αποδίδονται ευθύνες στο κέντρο της αστυνομίας, από το οποίο, βάσει καταθέσεων  δόθηκε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη και φέρεται η μια ομάδα ΔΙΑΣ να την άκουσε, ενώ η άλλη όχι.

Κούγιας: «Εκείνος που έφυγε είναι σίγουρο ότι τα πήρε τα όπλα»

Όπως συμπέρανε πάντως ο δικηγόρος των επτά αστυνομικών Αλέξης Κούγιας (χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο), απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι οι τρεις επιβαίνοντες του οχήματος που εμβόλισε τις μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ δεν είχαν όπλα: «Όλοι λένε ότι ήταν άοπλα τα παιδιά. Ποιος το είπε; Εκείνος που έφυγε είναι σίγουρο ότι τα πήρε τα όπλα».

Όσο για την εντολή από το κέντρο της αστυνομίας; Ο κ.Κούγιας λέει: «Καμία τέτοια εντολή δεν πήραν. Είναι κατηγορηματικοί ότι δεν άκουσαν κάτι τέτοιο».

Και πρόσθεσε προς υπεράσπιση των πελατών του: «Οι αστυνομικοί δεν είναι δολοφόνοι, δεν είναι κακοποιοί, αλλά παιδιά με σπουδές και ιδιαίτερη αγωγή. Δεν είναι οι άνθρωποι που ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν πάμε να κλέψουμε, να σκοτώσουμε, να βιάσουμε. Είναι φτωχά παιδιά. Η διαδικασία κράτησής τους είναι επιβεβλημένη από τον νόμο».

Για τους Ρομά από την άλλη, σχολίασε: «Έχουμε απέναντί μας και νεαρά παιδιά που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους αφαιρέσει τη ζωή, τα οποία όμως ξεκινούν τη μέρα τους με διαφορετικό τρόπο, από κακή αγωγή, από κακές συνθήκες ζωής. Εκείνη την ημέρα, τα συγκεκριμένα παιδιά, έκαναν μια διακεκριμένη κλοπή. Δεν έχουμε μια τυχαία περίπτωση. Έχουμε την περίπτωση ατόμων που ξεκίνησαν να αφαιρέσουν τη ζωή αστυνομικών και αστυνομικούς που αμύνθηκαν για να σώσουν τη ζωή τους».

Γεωργιάδης: «Απολύτως δικαιολογείται η άμυνα των αστυνομικών»

Στασίδι για την υπεράσπιση των αστυνομικών έπιασε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε «απολύτως δικαιολογημένους» τους χειρισμούς τους στην υπόθεση: «Το αυτοκίνητο που εμβολίζει θεωρείται φονικό όπλο, οπότε απολύτως δικαιολογείται η άμυνα των αστυνομικών. Έπρεπε να το καταδιώξουν».

Αφού τόνισε πρώτα πως «το τι έγινε σωστά και τι όχι, θα το κρίνει η πειθαρχική διαδικασία, η οποία ορθώς διετάχθη από τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη», στη συνέχεια πρόσθεσε αναφερόμενος κι αυτός στο κέντρο της αστυνομίας: «Αν ο αστυνομικός κρίνει ότι ένα όχημα είναι επικίνδυνο οφείλει να το καταδιώξει. Έχω αμφιβολίες ότι υπάρχει αξιωματικός της αστυνομίας που θα έδινε μια παράνομη εντολή».

Αυτή δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον κ. Γεωργιάδη;

Όσο για το αν υπήρχαν ρατσιστικά κίνητρα στα όσα συνέβησαν, ο Υπουργός Ανάπτυξης απάντησε: «Είναι πολύ άδικο να τοποθετείται το περιστατικό επί ρατσιστικής βάσεως, διότι ήταν αδύνατο μέσα στην νύχτα οι αστυνομικοί να γνωρίζουν ποιος οδηγεί το αυτοκίνητο και τι καταγωγής ήταν. Αν η πρόθεση των αστυνομικών ήταν ανθρωποκτόνος θα είχαν σκοτωθεί και οι 3 που βρίσκονταν στο όχημα. Ο αριθμός των πυροβολισμών,-38 σφαίρες, δείχνει ότι δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση».

Κατά του κέντρου της αστυνομίας και το Σωματείο Ειδικών Φρουρών

Ο Πρόεδρος και ο ΓΓ του Σωματείου Ειδικών Φρουρών υπεραμύνθηκαν των χειρισμών των αστυνομικών στην καταδίωξη και επέκριναν την εντολή που δόθηκε από το κέντρο της αστυνομίας για τερματισμό της, αμφισβητώντας και το αν την άκουσαν οι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βασίλη Ντούμα: «Θεωρώ πως δεν επρόκειτο για περιστατικό για το οποίο η καταδίωξη έπρεπε να διακοπεί. Θέλουμε μια αστυνομία διακοσμητική; Την άκουσαν οι αστυνομικοί την εντολή; Έχει αποδειχθεί ότι την άκουσαν; Προφανώς αν το κέντρο έδωσε εντολή να σταματήσουν, έπρεπε να σταματήσουν. Θέλετε να μπούμε στο αν έχουμε συγχρόνους ασυρμάτους που ακούνε παντού;»

Και πρόσθεσε: «Οι αστυνομικοί που πήγαν στο περιστατικό δεν είναι δολοφόνοι, αλλά δεν είναι και μελλοθάνατοι. Δεν ξύπνησαν για να ληστέψουν, αλλά για να πάνε στη δουλειά τους και προφανώς να μη χρησιμοποιήσουν τον οπλισμό τους, όμως σήμερα είναι κρατούμενοι».

Ο κ. Ντούμας έκανε αναφορά και σε «πολιτικά παιχνίδια» γύρω από την υπόθεση: «Θα σας πω τι αφοπλίζει τους συναδέλφους μου αστυνομικούς και τι ενδεχομένως αισθάνονται σήμερα που πάνε για δουλειά και έχουν αυτό το δισταγμό. Είναι η εμπλοκή των πολιτικών συμφερόντων πάνω στο κορμί ενός νεκρού παιδιού και πάνω στα κορμιά των αστυνομικών που σήμερα είναι κρατούμενοι και ταλαιπωρούνται μαζί με τις οικογένειές τους για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη».

Με τη σειρά του, ο ΓΓ του Σωματείου Στράτος Μαυροειδάκος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε εντολή τερματισμού της καταδίωξης, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη» και τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν να την ακούσουν τα μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ.

«Υπάρχει κατάθεση συναδέλφων ότι διαβίβασαν την εντολή ‘σταματήστε την καταδίωξη’, κάτι που είναι παράνομο. Δεν υπάρχει αστυνομία στον κόσμο που να λέει «σταματήστε’,  δηλαδή τους αφήνουμε να φύγουν» είπε ο κ. Μαυροειδάκος και επικαλούμενος εκ νέου τις καταθέσεις αστυνομικών, πρόσθεσε πως διαβιβάστηκε εντολή Α100 για να σταματήσει η καταδίωξη. «Α100 επιχειρησιακά είναι ταξίαρχος της Άμεσης Δράσης. Κανένας αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ δεν έχει ακουστικό. Πώς θα ακούσουν με 180χλμ. και τις σειρήνες τους ασυρμάτους».

Μπαλάσκας: «Κρατάνε τα παιδιά μέσα στη ΓΑΔΑ σαν να είναι κακούργοι»

Τηλεοπτική εμφάνιση έκανε και ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας, προς υπεράσπιση των αστυνομικών:

«Το Πέραμα ήταν η κατάληξη της διαδρομής. Δεν έγινε εκεί η αρχή της καταδίωξης. Κανένας αστυνομικός δεν πρέπει να πάρει εντολή για να πυροβολήσει. Ο αστυνομικός είναι εκπαιδευμένος και κρίνει μόνος του πότε πρέπει να πυροβολήσει. Στην προκειμένη περίπτωση, όταν ακινητοποιήθηκε λόγω του λεωφορείου το όχημα, ο νεαρός έβαλε όπισθεν και πάτησε γκάζι. Εκείνα τα δευτερόλεπτα είναι πολύ σημαντικά γιατί λειτουργεί το ένστικτο και η εκπαίδευση για τους αστυνομικούς. Είχαν εμπλακεί δύο ομάδες αστυνομικών σε αυτή την καταδίωξη … Όταν πυροβόλησε ο ένας θα μπορούσαμε να πούμε ότι πανικοβλήθηκε, τώρα πυροβόλησαν τόσοι άνθρωποι. Αυτό καταδεικνύει ότι τόσοι πυροβολισμοί δεν έχουν ποτέ ανθρωποκτόνο πρόθεση, και επίσης κάτι ήθελαν να σταματήσουν όλοι μαζί. Αν το άτυχο παλικάρι δεν έβγαζε το πόδι του από το γκάζι και συνέχιζε την όπισθεν πάνω από τα κορμιά των αστυνομικών, θα τους είχε κάνει κιμά. Το μυαλό των συναδέλφων πήγε στο ότι πρέπει να σταματήσει το όχημα. Προφανώς αυτό τους έφερε στο σημείο να ρίξουν αυτές τις βολές ακινητοποίησης. Αυτό απορρέει από την εκπαίδευσή μας. Οι βολές δεν ήταν επιθετικές, όσες κι αν ήταν. Είναι κρατούμενοι οι αστυνομικοί και θα πάνε την Τετάρτη στον ανακριτή. Κάθε αστυνομικός είναι οικογενειάρχης, φεύγει από το σπίτι του. Δεν είναι ύποπτος φυγής. Κρατάνε τα παιδιά μέσα στη ΓΑΔΑ σαν να είναι κακούργοι. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η κράτησή τους».

Και στο δικό του στόχαστρο μπήκε το κέντρο της αστυνομίας: «Το να λέει το κέντρο “μη συνεχίζετε την καταδίωξη” δεν το έχω ακούσει ποτέ. Κάποιοι έκριναν ότι δεν πρέπει να γίνει η καταδίωξη για να μην κινδυνεύσει κόσμος. Δεν υπάρχει καταδίωξη χωρίς να κινδυνεύσει κόσμος. Το αν ακούστηκε από το κέντρο είναι υπό διερεύνηση και θα φανεί».

Για να καταλήξει ο κ.Μπαλάσκας, με ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ των αστυνομικών: «Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι όταν κυνηγάς στις 2 η ώρα κάποιον με 180 χιλιόμετρα, δεν ξέρεις ποιον έχεις απέναντί σου. Αν ήταν Ρομά, αν ήταν Έλληνας, ή κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κινήθηκαν κατά του Ρομά, καθώς δε γνώριζαν καν ότι ο οδηγός ήταν Ρομά. Ιδιαίτερα η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι κάποια παιδιά που παίρνουν 800 ευρώ και βγαίνουν από το σπίτι τους και είναι με το ένα πόδι στον τάφο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυροβόλησε με καραμπίνα παρέα Ρομά – Ένας τραυματίας στο νοσοκομείο

Πυροβολισμός με έναν τραυματία το βράδυ της Παρασκευής στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στον Άγιο...

Μάζεψαν τις σκηνές στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου στη Μυτιλήνη, λόγω… Πάπα!

Επίσκεψη και στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει ο Πάπας Φραγκίσκος και έχει εντάξει στο...

Τρίκαλα: Ο «Μύλος των Ξωτικών» λαμβάνει μέτρα για να υποδεχτεί με ασφάλεια τους χιλιάδες επισκέπτες του

Επετειακή θα είναι η φετινή διοργάνωση του «Μύλου των Ξωτικών» στα Τρίκαλα, καθώς το...

Λήστεψαν ντελιβερά για… 5 ευρώ!

Λαχτάρησε ντελιβεράς στην Πάτρα, όταν ομάδα κουκουλοφόρων του επιτέθηκε με μαχαίρι για να τον...

Έγιναν… ποτάμια οι δρόμοι στο Μεσολόγγι!

Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι στο Μεσολόγγι, από την επέλαση της κακοκαιρίας, με την κυκλοφορία...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης – Πώς αποφάσισε η επιτροπή να «κατέβει» στο τρίμηνο

Η «επέλαση» της νέας μετάλλαξης Όμικρον και η θετική επίδραση της 3ης δόσης στους... Ισραηλίτες, επέδρασαν στην απόφασή της

«Καταδρομική» του Ρουβίκωνα στα γραφεία της ΣΤΑΣΥ

Με μπογιές και τρικάκια έκανε «καταδρομική» ο Ρουβίκωνας στα κεντρικά γραφεία της ΣΤΑΣΥ, στο...

4,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Κυπαρισσία

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανησύχησε την Κυπαρισσία και τις γύρω περιοχές. Το επίκεντρο του σεισμού...

Πέντε συλλήψεις Ρομά για την καταδίωξη στο Μενίδι – Οι μαρτυρίες των αστυνομικών

Πέντε ήταν, τελικά, τα άτομα που συνελήφθησαν μετά την επεισοδιακή καταδίωξη ύποπτου οχήματος με...

Την Τετάρτη σε λειτουργία το τραμ στον Πειραιά

Ξεκινάει επιτέλους το τραμ στον Πειραιά, καθώς την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου τίθεται σε λειτουργία...

Γυναίκα με κορωνοϊό λιποθύμησε μέσα σε φαρμακείο και το ΕΚΑΒ ήρθε μετά από 4 ώρες

Έτοιμη να καταρρεύσει μπήκε μια 73χρονη γυναίκα σε φαρμακείο στον Νέο Κόσμο, ζητώντας βοήθεια....

Επεισοδιακή καταδίωξη υπόπτων από την ΕΛ.ΑΣ. στο Μενίδι – Έπεσαν πυροβολισμοί

Καταδίωξη ύποπτου οχήματος από την Ελληνική Αστυνομία εξελίχθηκε νωρίτερα σήμερα  στην οδό Λιοσίων στο...

Μια ευχάριστη είδηση: Βγήκε από τη ΜΕΘ δυο μηνών βρέφος με κορωνοϊό

Για μέρες έδινε μάχη με τον κορωνοϊό ένα βρέφος μόλις δυο μηνών από το...

Διαμαρτυρία ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη: «Έχουμε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος οι ανάπηροι με την πανδημία»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία, ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν σε διαμαρτυρία...

Στους ΤΡΕΙΣ μήνες η χορήγηση της τρίτης δόσης, λόγω της παραλλαγής Όμικρον!

Η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού θα έχει ανοίξει για όλους μέχρι το πρωί του Σαββάτου

«Είμαι μια χαρά, δεν έχω τίποτα» λέει ο Κώστας Αγγελάκης που κόλλησε τη μετάλλαξη Όμικρον

Απολύτως καλά δηλώνει ότι είναι ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε θετικός στη χώρα μας...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τάνια Τσανακλίδου για Σάσα Σταμάτη: «Ένα τηλεσκουπίδι μπήκε με μπράβους στην παράσταση»

Με μια λακωνική αλλά πύρινη ανάρτηση, η μεγάλη ερμηνεύτρια...

Πρωτοφανές συμβάν: Η Σάσα Σταμάτη και μπράβοι σταματούν δια της βίας παράσταση του Ζαραλίκου!

Ο γνωστός κωμικός έκανε το... λάθος να σχολιάσει τον εφοπλιστή - Η λακωνική δήλωση του Ζαραλίκου

Το δράμα της Καίτης Γκρέυ: Δεν θα μάθει ποτέ ότι πέθανε ο γιος της

Τις πιο τραγικές στιγμές ζει η οικογένεια της Αγγελικής...

Πέρασε η εισήγηση του Μητσοτάκη στους επιστήμονες – Εξετάζουν υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους 50αρηδες

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δέχτηκε την εισήγηση του... Μητσοτάκη για να χορηγείται νωρίτερα η αναμνηστική δόση

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Επεκτείνεται η τιμωρητική μέθοδος – Όλα τα νέα δεδομένα

Τι έρχεται και σε ποιους αφορά - Τι θα γίνει με την τρίτη δόση

Θοδωρής Μαραντίνης για το πρόβλημα υγείας του: «Έκανα εγχείρηση η οποία δεν πέτυχε»

Ο Θοδωρής Μαραντίνης είχε αποκαλύψει στο παρελθόν πώς είχε...

Οργισμένες αντιδράσεις για τους τραμπουκισμούς της Σάσας Σταμάτη και των μπράβων στον Ζαραλίκο

Σάλο προκάλεσε η πρωτοφανής επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην παράσταση...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ