Τρίτη, 30 Μαΐου 2023

Για τα… τρομολαγνικά fake news του Συνολάκη πότε θα παρέμβει εισαγγελέας;

Ο βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μίλησε για πιθανό σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Κρήτη, που θα... αφανίσει το νησί

Συντάκτης: Newsroom

Στις 13 Οκτωβρίου ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ζήτησε, με δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα, την παρέμβαση εισαγγελέα για φημολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με μεγάλο σεισμό στη Θήβα: «Βγάζεις τον κόσμο στα κάγκελα έτσι. Πρέπει να επέμβει εισαγγελέας σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι Θηβαίοι τρέμουν από την αγωνία», είπε.

  • Από τον
    Βασίλη Γαλούπη

Μια μέρα αργότερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή Κώστας Συνολάκης έδωσε συνέντευξη στο ίδιο κρατικό ραδιόφωνο, όπου έκανε λόγο για επικείμενο σεισμό… 8,5 Ρίχτερ στην Κρήτη! Η «είδηση» και η συνέντευξη αναδημοσιεύτηκαν από το επίσης κρατικό ertnews.gr, όπως και από πολλά sites.

Συγκεκριμένα, για τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην Κρήτη ο κ. Συνολάκης, αφού… υπενθύμισε ότι το 365 π.Χ. και το 1303 μ.Χ. έγιναν σεισμοί πάνω από 8,5 Ρίχτερ, τόνισε: «Καταλαβαίνετε τι θα γίνει αν γίνει ξανά ένας τέτοιος σεισμός. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς σεισμοί τέτοιοι γίνονται κάθε 700 – 800 χρόνια. Είμαστε κοντά, κανένας δεν ξέρει αν θα είναι σε δεκαετίες ή αν θα είναι σε 100 χρόνια. Έχουμε μπει σε μια εκατονταετηρίδα τηρουμένων των αναλογιών και από ό,τι ξέρουμε από τις σεισμικές ζώνες και πώς συμπεριφέρονται. Αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνει σε 700 χρόνια ακριβώς, αλλά είναι ένας μέσος όρος στο ελληνικό τόξο».

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα στον υπό τροποποίηση, λόγω πανδημίας, Ποινικό Κώδικα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο άρθρο 191 αναφέρεται: «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις, με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με όσα δηλώνει προκαλεί φόβο στους κατοίκους της Κρήτης και του Αιγαίου κι αν αυτός ο φόβος που διασπείρει μπορεί να προκαλέσει ζημία στην οικονομία και τον τουρισμό. Απορίας άξιο είναι για ποιο λόγο δεν έχει παρέμβει ακόμα εισαγγελέας.

«Σεισμός, που, αν γίνει, θα… αφανίσει το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας»

Διασώστες επί το έργον στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης

Ο κ. Συνολάκης, μέσω κρατικού ραδιοφώνου και ιστοσελίδας της ΕΡΤ, κάνει απροκάλυπτα λόγο για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Κρήτη. Ένας τέτοιος σεισμός, αν γίνει, θα «αφανίσει» το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, θα σβήσει από τον χάρτη ολόκληρες πόλεις, θα σκοτώσει ανθρώπους και θα προκαλέσει τσουνάμι που μπορεί να καταπιεί νησιά των Κυκλάδων.

Οι αναφορές για 8,5 Ρίχτερ στο… 365 π.Χ. και στο… 1.303 μ.Χ. ωθούν τον κ. Συνολάκη να εξαγάγει ένα… μελλοντικό συμπέρασμα, το οποίο, όμως, αδυνατεί να προσδιορίσει χρονικά. Δηλαδή, σύμφωνα με όσα λέει, ο σεισμός των 8,5 Ρίχτερ μπορεί να γίνει σήμερα, μπορεί σε δέκα χρόνια, μπορεί σε 100. Μπορεί…

Θα πρέπει, δηλαδή, να ζουν με τον τρόμο οι Κρητικοί από σήμερα μέχρι και 100 χρόνια μετά, ίσως και μια αιωνιότητα, για να μάθουν αν ο κ. Συνολάκης είχε δίκιο ή όχι. Αυτό δεν είναι καταστροφολογία υπό τον μανδύα της επιστημονικής… πληροφόρησης; Δεν δρα ακριβώς όπως τα «fake news», προκαλώντας τον πανικό και την απειλή, διαρκείας μάλιστα, για τη δημόσια ασφάλεια;

Αλήθεια, γιατί ο οποιοσδήποτε να χτίσει σπίτι στην Κρήτη; Γιατί να επενδύσει ένας επιχειρηματίας; Και γιατί να μην πουλήσει την ακίνητη περιουσία του ο Κρητικός για να φύγει τρέχοντας; Πώς ένας τουρίστας να επισκεφθεί στο εξής την Κρήτης, όταν ο πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή κάνει τέτοια πρόβλεψη; Και ποια η σκοπιμότητα μιας τέτοιας δήλωσης; Στην περίπτωση του σεισμού, ο πανικός θα βλάψει πολύ περισσότερο από ό,τι θα βοηθήσει.

Από μια θεωρούμενη ως αυθεντία στον τομέα των φυσικών καταστροφών, όπως ο καθηγητής Συνολάκης, θα περίμενε κανείς μια παρέμβαση εποικοδομητική, όχι αόριστη. Η Καλιφόρνια, τόπος που χρησιμοποιεί συχνά ο κ. Συνολάκης ως παράδειγμα σε διάφορες καταστροφές στην Ελλάδα, έχει ήδη εγκαταστήσει ένα σύστημα alerts που θα ειδοποιεί τους κατοίκους πριν από τυχόν μεγάλο σεισμό. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν προβλέπει σεισμούς προτού συμβούν. Αντ’ αυτού, εντοπίζει σεισμό μετά την έναρξή του, αλλά προτού γίνει αισθητός από τον άνθρωπο. Και ειδοποιεί τον κόσμο. Αυτό το μικρό χρονικά «παράθυρο» μεταξύ του alert και της εκδήλωσης του σεισμού μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Διαθέτουμε ανάλογο σύστημα για την Κρήτη; Και τι χρησιμεύει η «πρόβλεψη» για σεισμό ικανό να αλλάξει τον χάρτη της Μεσογείου, όταν σήμερα υπάρχει τεχνολογική δυνατότητα να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων και δεν φροντίζουμε να τη διαθέτουμε;

Θα εκκένωνε το Μάτι στο «άψε σβήσε», αλλά για την Εύβοια δεν έβγαλε κιχ

Ο κ. Συνολάκης είναι ο επιστήμων που δήλωνε το 2018 ότι θα εκκένωνε το Μάτι «μέσα σε 30-45 λεπτά», αλλά δεν βρήκε κάποια πειστική εξήγηση για το πώς κάηκαν η μισή Εύβοια και ο τελευταίος πνεύμονας δάσους της Αττικής με 2 Μποφόρ. Για τον «Ιανό» πέρυσι, που «σάρωσε» τη Θεσσαλία, έκανε την επιστημονική διαπίστωση ότι έφταιγε η «κακιά στιγμή».

Ο καθηγητής έχει εκφράσει την άποψη ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί σε όλες τις φωτιές η εξέλιξή τους. Στην «αγαπημένη» του Καλιφόρνια, όμως, χρησιμοποιούνται ήδη μοντέλα πρόβλεψης εξέλιξης πυρκαγιών και δείχνουν έγκαιρα πού ακριβώς να επιχειρήσουν οι δυνάμεις. Μοντέλα όπως τα Esri, RHESSyS και FIRETEC είναι τόσο εξελιγμένα που προβλέπουν ακόμα και πώς οι φλόγες μιας φωτιάς θα τροφοδοτηθούν από τον άνεμο που οι ίδιες δημιουργούν.

Η εξάπλωση τρομολαγνικών πληροφοριών που «αιωρούνται» πάνω από τα κεφάλια του ήδη τρομοκρατημένου κόσμου, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, πανικό, ακόμα κι απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Και κανείς δεν θα περίμενε τέτοιες εσχατολογικές προφητείες σε δηλώσεις ακαδημαϊκών. Όπως, για παράδειγμα, όσα δηλώνουν κατά καιρούς και πανεπιστημιακοί καθηγητές Ιατρικής, π.χ. Σύψας, Τζανάκης, πως «θα κολλήσουν κορωνοϊό όλοι οι ανεμβολίαστοι» ανεξαιρέτως…

Η καταστροφολογία και η διάδοση πανικού αποτελούν βασικό πρόβλημα στον κόσμο της διαχείρισης έκτακτων αναγκών. Τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ένας καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, όπως ο κ. Συνολάκης.

Έχει αποκλείσει από το campus του Κολλεγίου Αθηνών τους ανεμβολίαστους

Ο Κώστας Συνολάκης είναι εμπειρογνώμων σε θέματα τσουνάμι και σε άλλα φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Το επιστημονικό του πεδίο περιλαμβάνει έρευνες στην ακτομηχανική και στην ωκεανογραφία και ιδιαίτερα στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων στους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη.

Έχει αναπτύξει το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης τσουνάμι MOST (Method Of Splitting Tsunami), το οποίο χρησιμοποιείται από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ για την έγκαιρη πρόγνωση των τσουνάμι στον Ειρηνικό, στον Ινδικό και τον Ατλαντικό ωκεανό. Πρόκειται για μοντέλο αριθμητικών κωδικών προσομοίωσης ικανών να προσομοιώσουν τρεις διαδικασίες εξέλιξης του τσουνάμι: σεισμό, υπερωκεάνια διάδοση και πλημμύρα ξηρής γης.

Το ίδιο μοντέλο χρησιμοποιείται και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για να προβλέψεις τσουνάμι στη Μεσόγειο. Η επιστημονική κατάρτιση του κ. Συνολάκη έχει αναγνωριστεί, το ίδιο και η συμβολή του στο MOST, ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί τη διαρκή τρομολαγνεία για μελλοντικούς σεισμούς και τσουνάμι που κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα γίνουν.

Ο κ. Συνολάκης προέβη σε αυτές τις ανήκουστες προβλέψεις παράλληλα με τα καθήκοντά του ως διευθύνων/president (sic) του Κολλεγίου Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων/president, ακολουθώντας πιστά τις κυβερνητικές επιθυμίες, δεν επιτρέπει την είσοδο μη εμβολιασμένων στο αχανές campus του σχολείου, έκτασης 350 στρεμμάτων, στην πλειονότητά του δασικής μορφής!

Ο ίδιος μάλιστα κυκλοφορεί με λευκό Golf, με τους θυρεούς του Κολλεγίου στις πόρτες και με οδηγό, ενώ εκείνος απολαμβάνει τις διαδρομές από το πίσω κάθισμα! Θα τρίζουν τα κόκαλα των πνευματικών φυσιογνωμιών που οικοδόμησαν το πάλαι ποτέ σχολείο της πραγματικής αριστείας, σεμνότητας και μετριοπάθειας!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μοναστήρι στην Αττική κρυβόταν ο δράστης ανθρωποκτονίας στο Γκάζι

Σε Ιερά Μονή της Αττικής είχε βρει «καταφύγιο» ο 29χρονος, ο οποίος τον Σεπτέμβριο...

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 1, 17, 19,...

Ποινική δίωξη σε 5 αστυνομικούς για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στον Έβρο – Οι...

Δούλευαν ακόμη και στις άδειες τους για να καλύπτουν το κύκλωμα - Πώς έφτασαν στα ίχνη τους

Κατέγραψαν σε βίντεο τη στιγμή που ο κεραυνός σκοτώνει τον 26χρονο στη Ρόδο –...

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Ρόδου μετά τον τραγικό θάνατο του 26χρονου Βρετανού...

Απέλυσαν 250 επαγγελματίες οπλίτες μια ημέρα πριν την προκήρυξη των εκλογών!

Πρόβλημα στελέχωσης μονάδων καταγγέλλουν στρατιωτικοί μετά την απομάκρυνση των οπλιτών

Νηπιαγωγός στην Κρήτη πήγε στον οδοντίατρο και κατέληξε στην Εντατική!

Μια επίσκεψη ρουτίνας τον οδοντίατρο είχε μια απρόοπτη εξέλιξη για 40χρονη νηπιαγωγό στην Κρήτη,...

Δίκη για Μάτι: Αξιωματικός της Πυροσβεστικής κατήγγειλε παραλείψεις και προσπάθεια εκφοβισμού

«Είμαι εδώ στο δικαστήριο να καταθέσω διότι χάθηκαν 104 άνθρωποι. Θα μπορούσε να είχε...

Έγκλημα στα Τέμπη: Οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες δεν κατάφεραν να «διαβάσουν» το καταγραφικό της μοιραίας...

Άκαρπες αποδείχτηκαν οι προσπάθειες των Ιταλών εμπειρογνωμόνων να αντλήσουν στοιχεία από το καταγραφικό της...

Ο Λασκαρίδης σκοπεύει να δωρίσει ένα ακόμη πλοίο στο Πολεμικό Ναυτικό

Ένα μεγάλο πλοίο πολλαπλών χρήσεων πρόκειται να δωρίσει στο Πολεμικό Ναυτικό ο  Πάνος Λασκαρίδης,...

Μάνα άφησε τα ανήλικα παιδιά της μόνα στο σπίτι και πήγε για διήμερο με...

Κάτω από άθλιες συνθήκες ζούσαν τρία παιδάκια μόλις 5, 7 και 9 ετών, το...

Έβρος: Αποκαλυπτικές συνομιλίες των συνοριοφυλάκων με τους Τούρκους διακινητές – Η «βαλίτσα» και το...

Οι κοριοί της ΕΛ.ΑΣ. φέρνουν στο φως πολύ ενδιαφέρονται στοιχεία για τις παράνομες δοσοληψίες των κατηγορουμένων με τους δουλεμπόρους...

Ο γιος του Φρέντι Μπελέρη συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Με τον Πέτρο Μπελέρη, γιο του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Διονυσίου Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος...

Ποικίλα προβλήματα από τις καταιγίδες – Διακοπές ρεύματος σε Νίκαια, Νέα Σμύρνη και περιοχές...

Λίγο πριν εκπνεύσει ο Μάιος, ο καιρός παραμένει άστατος, με πολλές περιοχές της χώρας...

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν χορηγήσαμε κεταμίνη στη Τζωρτζίνα»

Η σειρά των γιατρών του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, όπου είχε μεταφερθεί η Τζωρτζίνα τον...

Γιατί ακυρώθηκε η ελληνική άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» στο Αιγαίο;

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας  διαρρέουν ότι έγινε για χάρη των ελληνοτουρκικών σχέσεων!

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πακιστανοί απειλούν ότι θα κόψουν κεφάλια με φόντο τουρίστες, στην καρδιά της Αθήνας!

Έχοντας πίσω τους την Ακρόπολη και κάποιους τουρίστες, μια παρέα Πακιστανών ανήρτησε ένα βίντεο στο TikTok, στο οποίο προβαίνει σε άσεμνες χειρονομίες και απειλεί...

Δέσποινα Παπαδοπούλου: «Σπάει» τη σιωπή της μετά από χρόνια, η σύζυγος του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Τα τελευταία λόγια του άντρα της στην Εντατική, ο «θετός» εγγονός της και η φιλία της με γνωστή τραγουδίστρια

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

Διαδικτυακό ξέσπασμα για την «έξωση» Καστανίδη: «Πολιτικός νάνος» ο Ανδρουλάκης «δεν σέβεται την επιλογή των ψηφοφόρων»!

Ενόσω αναμένεται η δήλωση του Χάρη Καστανίδη για την αιφνιδιαστική απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να του «φάει» την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία...

Εκατομμυριούχος η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη στη Βαρβάκειο – «Έφαγε» όλη την περιουσία στην κόκα

Από πάμπλουτη οικογένεια η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη από τον σύντροφό της

«Κατασκευάζεται» ένας νέος, κυνικός λαός, μηδενικής εθνικής μνήμης

Μεγάλη μέρα η σημερινή. Ημέρα μνήμης. Ημέρα αναστοχασμού. Ημέρα εθνικής ταυτότητας. Παρότι, όμως, έχει επικρατήσει δεκαετίες τώρα να ονομάζεται «αποφράς», επιτρέψτε μου να κάνω...

First Dates – H Καρίνα άφησε σύξυλο τον… Έρωτα: «Αποτυχία μεγάλη, είναι κοντός και αγύμναστος»

Τον Έρωτα, στην κυριολεξία, υποδέχθηκε στο First Dates η Ζενεβιέβ Μαζαρί, αφού αυτό είναι το πραγματικό όνομα του παίκτη που πήγε να βρει ταίρι,...

«Πήγα να της φτιάξω γάλα και… » – Σε κατάσταση σοκ η μάνα του δίχρονου παιδιού που βρέθηκε νεκρό σε κανάλι στον Πύργο

Σε κατάσταση σοκ η μητέρα του μόλις 2,5 ετών κοριτσιού που βρέθηκε νεκρό μέσα σε αρδευτικό κανάλι στον Πύργο, μίλησε στους δημοσιογράφους λίγη ώρα...

NEWSROOM

spot_img