Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023

Ντρέδες: Οι απόγονοι των Δωριέων που ταπείνωσαν τους Τούρκους στην Εθνεγερσία

Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η ομιλία του Προκοπίου Παυλοπούλου τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Εκδήλωση προς τιμήν των Ντρέδων, φώτισε μία πτυχή ασύλληπτου ηρωισμού και αυτοθυσίας του 1821.

Οι Ντρέδες  παραμένουν, μεσ’ από την ιστορία τους και την αφοσίωσή τους στην Πατρίδα, σύμβολο ρώμης, γενναιότητας και προσφοράς, Χωρίς όμως να έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Επιπλέον, ενσαρκώνουν περίτρανα την αδιάλειπτη συνέχεια του έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποδεικνύοντας ότι τα χαρακτηριστικά της Φυλής παρέμειναν αναλλοίωτα μέσα στους αιώνες.

Ολόκληρη η ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου:

«Ο τόμος «Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας», ο οποίος μάλιστα εκδόθηκε κατά την Επέτειο των 200 ετών από την Εθνεγερσία του 1821, αποτελεί σημαντικό ιστορικό τεκμήριο που αποδίδει στους αγώνες των Ντρέδων τον οφειλόμενο «φόρο τιμής».  Και τούτο διότι οι Ντρέδες  παραμένουν, μεσ’ από την ιστορία τους και την αφοσίωσή τους στην Πατρίδα, σύμβολο ρώμης, γενναιότητας και προσφοράς.  Σύμβολο, το οποίο μας εμπνέει, διαχρονικώς, ως προς το ποια πρέπει να είναι και η δική μας στάση –αλλά και η στάση των γενιών που έρχονται– για την συνεπή εκπλήρωση του Εθνικού μας Χρέους. Κατά τούτο η Πολιτεία οφείλει, ιδίως δια της Βουλής των Ελλήνων, ν’ αναγνωρίσει, επισήμως και ρητώς, την προσφορά των Ντρέδων στους αγώνες του Έθνους και, πρωτίστως, στους αγώνες της Εθνεγερσίας του 1821.

Ι.​Όπως προκύπτει από αυτό τούτο τ΄ όνομά τους –και κατά μία από τις υποστηριζόμενες εκδοχές- οι Ντρέδες  ήταν απόγονοι των Δωριέων, με καταγωγή από τους αρχαίους Ιλλυριούς, που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή τηςΗπείρου.  Στην ιστορική τους πορεία το όνομά τους κατέστη συνώνυμο με την ευθύτητα και την γενναιότητα.

Α. Οι Ντρέδες -όντας ήδη Χριστιανοί Ορθόδοξοι εγκαταστάθηκαν– στην Άνω Μεσσηνία, και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δωρίου, ύστερα από πρόσκληση των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Μανουήλ Καντακουζηνού και Θεοδώρου (Α΄) Παλαιολόγου. Έχτισαν, σε μιαν έκταση περίπου 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τα ξακουστά Σουλιμοχώρια, ως πραγματικές «αετοφωλιές» Ελευθερίας και αναδείχθηκαν «ακοίμητοι» φρουροί των συνόρων του Δεσποτάτου του Μυστρά, αρχικώς εναντίον των Φράγκων. Τα ονόματα των κυριότερων Σουλιμοχωριών παραμένουν χαραγμένα ανεξίτηλα στην  ιστορία της περιοχής -και όχι μόνο- ιδίως κατά την περίοδο της Εθνεγερσίας του 1821: Σουλιμά, Ψάρι, Χρυσοχώρι, Κλέσουρα, Λάπι, Χαλκιά, Κούβελα, Κατσούρα, Ρίπεσι, Πιτσά, Αγριλιά. Σκόπιμο, λοιπόν, θα ήταν να εξετασθεί, από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, η δυνατότητα επαναφοράς των ιστορικών ονομασιών των επιμέρους Σουλιμοχωριών ως προς τις Κοινότητες που το επιθυμούν.

Β. Οι Ντρέδες είχαν, πολύ ενωρίς, καθιερώσει ένα ιδιότυπο και πολύ αποτελεσματικό σύστημα αυτοδιοίκησης, το οποίο τους επέτρεπε να ζουν και να δημιουργούν μέσα σ΄ ένα πεδίο ελευθερίας που σπάνιζε την εποχή εκείνη, αν δεν ήταν και το μοναδικό. Ένα σύστημα το οποίο συνέτεινε και στην νικηφόρο εξέλιξη των αγώνων τους κατά των οθωμανών, ακόμη και πριν την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Το ως άνω σύστημα είχε ως αυτοδιοικητικό επίκεντρο την «Δημογεροντία», εκλεγμένο όργανο το οποίο  ασκούσε ευρείες αρμοδιότητες ιδίως σε θέματα είσπραξης φόρων, στρατολογίας, διατροφής του ντόπιου πληθυσμού καθώς και επίλυσης των διαφορών που αναφύονταν μεταξύ των Σουλιμοχωριών.

Γ. Ονομαστοί Σουλιμιώτες -με βάση και την συμβολή τους στην Εθνεγερσία του 1821, και δίχως να υποτιμάται και ν΄ αποσιωπάται η φήμη πολλών άλλων- υπήρξαν π.χ. οι Αλεκόπουλος, Γκρίτζαλης, Γυφτάκης, Κόρδας, Μέλλιος, Ντάρας, Ντούφας, Παπατσώρης, Πέτροβας, Πλαπούτας, Σουλιμιώτης, Συρράκος, κ.ά. .

ΙΙ.​Η κορύφωση της ιστορικής παρουσίας των Ντρέδων έρχεται στα χρόνια πριν και, κυρίως, μετά την Εθνεγερσία του 1821.

Α. Τα Σουλιμοχώρια υπήρξαν εστίες αγώνα και αντίστασης κατά των Τούρκων σε τέτοιο βαθμό, ώστε όχι μόνο σκόρπιζαν τον φόβο στον κατακτητή αλλά «μετάγγιζαν» κουράγιο στους επαναστατημένους Έλληνες για την τελική ευόδωση της Εθνεγερσίας και την δημιουργία του Νεότερου, ανεξάρτητου και αυτόνομου, Ελληνικού Κράτους.  Οι Ντρέδες υπήρξαν φίλοι και άξιοι συμπολεμιστές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος υπολόγιζε πολύ στην συμβολή τους κατά τον Αγώνα.  Η συμμετοχή των Ντρέδων ιδίως στις Μάχες του Βαλτετσίου, της Τριπολιτσάς, των Δερβενακίων, της Δραμπάλας κ.λπ., αποδίδουν τα οφειλόμενα ιστορικά «εύσημα» σε αυτό το, αδάμαστο και αυθεντικό, τμήμα του Ελληνισμού.

Β. Ας σημειωθεί, επιπροσθέτως, ότι κατά τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες οι Ντρέδες κήρυξαν την δική τους Επανάσταση την 24η Μαρτίου 1821, μια μέρα πριν από την κήρυξη της Εθνεγερσίας του 1821 στην Αγία Λαύρα. Συμμετείχαν ενεργώς στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, την 23η Μαρτίου 1821 και έδωσαν την πρώτη νικηφόρα «κατά παράταξη» μάχη εναντίον των Τούρκων στην Λιγούδιστα, την 29η Μαρτίου 1821. Ενώ στους Ντρέδες οφείλεται, κατάμεγάλο μέρος, η απελευθέρωση της Δυτικής Μεσσηνίας, από την Κυπαρισσία ως την Κορώνη και την Μεθώνη.

ΙΙΙ.​Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον αγώνα των Ντρέδων εναντίον του τουρκοαιγύπτιου εισβολέα Ιμπραήμ, ιδίως κατά την περίοδο του 1827. Όταν μάλιστα, λόγω των φρικτών ωμοτήτων του Ιμπραήμ, η Επανάσταση των Ελλήνων κατά των οθωμανών κινδύνευσε σοβαρά να μην φθάσει στην τελική της νικηφόρα κατάληξη. Ήταν τότε που οι Ντρέδες κατατρόπωσαν, κυριολεκτικώς, τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του Ιμπραήμ και κατέρριψαν τον μύθο αναφορικά με το, δήθεν, αήττητο του στρατεύματός του. Χαρακτηριστικώς αναφέρονται:

Α.​Η μάχη στο Λάπι (22 Απριλίου 1827).

​Τον Απρίλιο του 1827, ο Ιμπραήμ επιχείρησε να εισβάλει στην ορεινή Τριφυλία, έχοντας δύναμη 15.000 Αιγυπτίων, 2.000 Αλβανών και 150 Μαμελούκων. Παρά την πρόταση του Ιμπραήμ περί ειδικής ευνοϊκής μεταχείρισης σε περίπτωση υποταγής τους, οι Ντρέδες, μ΄ επικεφαλής τον Δημήτριο Παπατσώρη, αντιστάθηκαν σθεναρώς κατά την μάχη της 22ας Απριλίου 1822 στο Λάπι και τον ανάγκασαν να υποχωρήσει. Ενδεικτική της ανδρείας των Ντρέδων είναι η απάντηση που έδωσαν τότε, μέσω του Δημητρίου Παπατσώρη, στις «κολακευτικές» προτάσεις του Ιμπραήμ, όπως προεκτέθηκε: ”Αρχιστράτηγε Ιμβραήμ Πασά, Ελάβομεν την επιστολήν σου και σου αποκρινόμεθα ότι περιφρονούμεν τας περί υποταγής προτάσεις σου, διότι κι εγώ και οι λοιποί συμπατριώται μου έχομεν απόφασιν ορκισθέντες να ελευθερώσωμεν την κινδυνεύουσαν πατρίδα μας δια πάσης θυσίας. Λοιπόν θα κάμης καλά να αποσυρθής από τον Μωριά, επειδή ματαίως κοπιάζεις. ‘Aκουσον όλα αυτά που σου γράφομεν σήμερον και μη επιμένης διότι και ημείς όλοι θα επιμείνωμεν περισσότερον, και η ζημία θα είναι εναντίον σου. Λοιπόν σε περιμένομεν προθύμως δια να πολεμήσωμεν και να μάθης και πάλιν τι είναι Αρκαδίων τουφέκι. Από του εν τη κώμη Λάπι γενικού στρατοπεδαρχείου των Αρκαδίων”.

Β.​Η μάχη στο Ψάρι (24 Απριλίου 1827).

Δύο μέρες μετά την προαναφερόμενη μάχη στο Λάπι, την 24η Απριλίου 1821, ο Ιμπραήμ έστειλε τον αντιστράτηγό του Ασλάν Μπέη -με 6.000 πεζούς και 500 ιππείς, εφοδιασμένους με 10 κανόνια- εναντίον των Αρκάδων, οι οποίοι είχανστρατοπεδεύσει στο Ψάρι. Οι εκεί οχυρωμένοι Ντρέδες απέκρουσαν, με μεγάλη επιτυχία και δίχως σοβαρές απώλειες, τους εισβολείς, οι οποίοι επιχείρησαν τέσσερις φορές να καταλάβουν το χωριό.

Γ.​Η μάχη στον Αετό (29 Απριλίου 1827).

Αμέσως μετά την μάχη στο Λάπι και στο Ψάρι, οι Ντρέδες κατατρόπωσαν, την22α Απριλίου 1827, τμήμα του στρατού του Ιμπραήμ υπό τον Ομέρ Χουσεΐν Μπέη -με 2.000 Αιγυπτίους, 1.600 Αλβανούς και Μαμελούκους ιππείς- στον Αετό. Εκεί είχαν οχυρωθεί  800 Αρκάδες μ΄ επικεφαλής τον Γεώργιο Γκότση. Το στράτευμα του Ιμπραήμ ετράπη σε άτακτη φυγή και την 30η Απριλίου, ενώ υποχωρούσε προς την Κυπαρισσία, οι Ντρέδες το αντιμετώπισαν, εκ νέου,  στο χωριό Λυκουδέσι και το κατανίκησαν και πάλι σε άτακτη φυγή.

Δ.​Η μάχη στα Γουβαλάρια (20 Μαΐου 1828).

Το «έπος» των Ντρέδων κατά του Ιμπραήμ ολοκληρώθηκε στην περιοχή Γουβαλάρια, την 20η Μαΐου 1828: Μετά την Ναυμαχία στο Ναυαρίνο, και ενώ είχε σχεδόν αποφασίσει ν΄ αποχωρήσει από την Πελοπόννησο, ο Ιμπραήμ θέλησε, προκειμένου να πάρει εκδίκηση για τις ήττες του από τους Ντρέδες, να καταστρέψει το εμβληματικό Σουλιμοχώρι, το Σουλιμά. Για τον σκοπό αυτό στρατοπέδευσε στον κάμπο του Δωρίου με 25.000 πεζούς και ιππείς και 4.000 Αλβανούς μισθοφόρους, εφοδιασμένους με 35 κανόνια. Οι Ντρέδες οχυρώθηκαν και περίμεναν τον Ιμπραήμ στην περιοχή Γουβαλάρια. Όλες οι επιθέσεις του Ιμπραήμ αποκρούσθηκαν από τους Ντρέδες με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλες απώλειες γι΄ αυτόν. Ύστερα από την μάχη στα Γουβαλάρια, ο Ιμπραήμ υποχώρησε απογοητευμένος στην Κυπαρισσία και δεν ξαναφάνηκε στα λημέρια των ηρωικών Ντρέδων.

Η ιστορία των Ντρέδων και ο ηρωισμός τους, κατά τους Αγώνες της Εθνεγερσίας του 1821, μας δείχνουν σήμερα τον δρόμο,  ως «δείκτες πορείας», και για την υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων.  Απέναντι στην αδίστακτη προκλητικότητα της Τουρκίας -που συνιστά προκλητικότητα και  απέναντι στην Διεθνή Κοινότητα και στην Διεθνή Νομιμότητα- απαντάμε, ενωμένοι και ανυποχώρητοι, ότι κατά την υπεράσπιση αυτή θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους.  Και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, η οποία είναι το τελευταίο τμήμα του Ελληνισμού που σ’ ένα μέρος του υπάρχει ακόμη τουρκική κατοχή, πραγματικό όνειδος για την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και προς τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζουμε, όπως προείπα, ότι οι προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας είναι και προκλήσεις και απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αφού τα Εθνικά μας Θέματα είναι, με βάση αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναυάγιο στη Λέρο: Χειροπέδες σε δύο αλλοδαπούς – Ο ένας 17χρονος!

Χειροπέδες πέρασε το λιμενικό σώμα σε δύο αλλοδαπούς, για το τραγικό ναυάγιο στη Λέρο...

Νέο, έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Χιόνια στην Αττική μέχρι το απόγευμα αλλά και αύριο!

Η εξέλιξη του καιρού μέχρι και την Τετάρτη

«Τους απάντησα λεκτικά» – Αρνείται τις κατηγορίες ο DJ που φέρεται να χτύπησε την...

Αρνείται ότι χτύπησε την πρώην του και τον νυν σύντροφό της ο 40χρονος DJ,...

Τραγωδία στην Ηλεία: Είχε πεθάνει και η μητέρα της 13χρονης που «έσβησε» χθες το...

«Μουδιασμένη» παραμένει η Ηλεία, από τον χαμό της 13χρονης κοπέλας, στην Βουλιαγμένη Πηνείας, που...

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Αδιάβατοι δρόμοι σε δυτ. Ελλάδα, Πελοπόννησο, Εύβοια, Χανιά – Χωρίς ρεύμα χωριά...

Συνεχίζει την επέλαση της η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έχοντας ντύσει στα λευκά πολλές περιοχές της...

Αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών: Οι πλαστές γνωματεύσεις και οι απαγορευμένες ουσίες

Στην «Δίκη στο Open» μίλησε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, σχετικά με τον 46χρονο ποδοσφαιριστή, πατέρα...

Δεμένα τα πλοία αύριο λόγω 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ

Σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

«Κοπανιόντουσαν στα βράχια»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το ναυάγιο στη Λέσβο – Φόβοι για περισσότερα...

Επτά άτομα στο νοσοκομείο με υποθερμία - Η ανακοίνωση του λιμενικού - Οι πρώτες εικόνες

Νέο μήνυμα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Ειδοποίηση στα κινητά τους έλαβαν οι κάτοικοι της Αττικής και Εύβοιας

Απίστευτη αγριότητα στον Βόλο: Έσπασε στο ξύλο την αδελφή του και τήν άφησε χωρίς…...

Σοκάρει νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας  

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τα δρομολόγια των τρένων που ακυρώνονται σήμερα

Σε ακυρώσεις δρομολογίων προχώρησε η Hellenic Train κατόπιν ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία για...

Πρωτοφανής πρόκληση! Την ώρα που στέλναμε βοήθεια η Τουρκία εξέδιδε παράνομες NAVTEX!

«Απαγόρευση»... ελληνικών ασκήσεων σε Κρήτη και Χίο

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, αγνοούμενοι και παγιδευμένοι

Έπεσαν κτίρια και πολυκατοικίες - Ο τραγικός Ερντογάν έστειλε στους πολίτες τις... «καλύτερες ευχές» του!

Μαριάννα Οικονόμου: Δείτε την κόρη του Δημήτρη Οικονόμου και της Αλεξίας Κουλούρη

O Δημήτρης Οικονόμου είναι ένας πολύ γνωστός και καταξιωμένος...

H πανσέληνος «βρυχάται» – Οι προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Πανσέληνος στον 16ο 40’ του...

«Κούρεμα» σκάνδαλο στα χρέη των καζίνων του Πηλαδάκη!

Σκιές στο επενδυτικό σχήμα που διαμορφώνεται για να αναλάβει τη διαχείρισή τους - Περίεργες φήμες ακούγονται στην αγορά, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει

Εικόνες βγαλμένες από την κόλαση μετά τον σεισμό σε Τουρκία – Συρία! Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Κατέρρευσαν 2.800 κτήρια - Άνθρωποι εκλιπαρούν για βοήθεια κάτω από τα συντρίμμια - Η βοήθεια που στέλνει η χώρα μας

Τραγωδία στην Ηλεία: Άφησε την τελευταία της πνοή 13χρονη, που είχε υψηλό πυρετό

Αδυνατεί να συλλάβει ανθρώπου νους την τραγωδία που σημειώθηκε...

Προκαλεί το πανελλήνιο ο Κώστας Χατζηδάκης με ελεεινά βίντεο στο TikTok

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξελίσσεται σε μία από τις πλέον...
spot_img

NEWSROOM