«Κόκκινο πανί» οι παρελάσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ενώ όλα επιτρέπονται (γήπεδα, μπαρ, μπουζούκια), οι εορτές για το 1821 και το 1940 βρίσκονται συστηματικά στο στόχαστρο

Must Read

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση της τελευταίας στιγμής, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή αντίδραση, στοχοποιήθηκαν για ακόμα μια φορά οι παρελάσεις.

  • του Βασίλη Γαλούπη

Αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι στα σχεδόν 2,5 χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, «κανονική» παρέλαση έχει γίνει μόνο μια φορά, την 28η Οκτωβρίου 2019. Έκτοτε οι παρελάσεις για τις εθνικές επετείους μετατράπηκαν σε ένα είδος «υψίστου δημοσίου κινδύνου» που με κάθε τρόπο κι αφορμή… ακρωτηριάζονται. Γιατί άραγε;

Η προχθεσινή απόφαση ακύρωσης των μαθητικών παρελάσεων σε δύο εθνικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, όπως η Ανατολική Μακεδονία και κυρίως, η Θράκη, αποτελεί ακόμα μια υπενθύμιση ότι οι τιμητικές εκδηλώσεις σε εθνικές επετείους δεν είναι επιθυμητές.

Έτσι προχθες, με υπογραφή του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και κατόπιν επιστημονικών εισηγήσεων, ακυρώθηκε το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά τη συμμετοχή της μαθητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων. «Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid», όπως αναφέρεται και «για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης». Λίγο αργότερα το ίδιο ανακοίνωσε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με τη ματαίωση των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων σε όλη την Περιφέρεια.

Οι αποφάσεις επικαλούνται ξεκάθαρα υγειονομικούς λόγους και δεν πρέπει, φυσικά, να συγχέονται με την ακύρωση της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, λόγω του εθνικού πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, που κηδεύτηκε χθες.

Πράγματι, η επιδημιολογική εικόνα στη βόρεια Ελλάδα και γενικότερα στη χώρα μας δεν είναι καλή τις τελευταίες εβδομάδες. Το Σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να δέχεται και πάλι πιέσεις. Όχι όμως επειδή αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, αλλά διότι η κυβέρνηση έχει μειώσει δραματικά από το καλοκαίρι και μετά τον αριθμό των ΜΕΘ για Covid, ενώ έδωσε από τον Ιούνιο παραπλανητικό σήμα ότι η πανδημία έχει σχεδόν τελειώσει.

Σε όλα «ναι», εκτός…

Ας δούμε όμως σε ποιο τάιμινγκ ακυρώνονται, ως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, οι παρελάσεις. Τι συμβαίνει, δηλαδή, ταυτόχρονα, στην καθημερινότητά μας σε όλες τις άλλες δραστηριότητες.

Οι μαθητικές παρελάσεις σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία ματαιώθηκαν την ίδια στιγμή που:

  • Αποφασίζεται από την κυβέρνηση η χωρητικότητα των ποδοσφαιρικών γηπέδων να αυξηθεί στο 90%, έτσι ώστε να είναι κατάμεστα από 30-40.000 εμβολιασμένους πολίτες, που φωνάζουν και μεταδίδουν αερολύματα διαρκώς.
  • Οι μετακινήσεις ανεμβολίαστων κι εμβολιασμένων με ΜΜΜ γίνονται μαζικά πια, λόγω και της επιστροφής του Δακτυλίου.
  • Οι πάσης φύσεως διαδηλώσεις στο κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκης είναι καθημερινές από τον Σεπτέμβριο, με τα επίπεδα συγχρωτισμού αυξημένα και την τήρηση μέτρων προστασίας ανύπαρκτα.
  • Μπαρ, ταβέρνες και καφετέριες γεμίζουν ασφυκτικά από εμβολιασμένους στους εσωτερικούς χώρους και από ανεμβολίαστους στους εξωτερικούς, ενώ επιτρέπονται ακόμα και οι χοροί ορθίων, ανεξαρτήτως αν μια περιοχή είναι στο «κόκκινο».
  • Επιτρέπεται πλέον η παρουσία σε όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συχνά υψηλού συγχρωτισμού, ακόμα και με ένα απλό rapid test.

Κι όλα αυτά από την ίδια κυβέρνηση και τις επιστημονικές επιτροπές της, που μέσα στην τουριστική περίοδο του κατακαλόκαιρου υποβάθμισαν διά πανηγυρισμών την αξία της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με συνέπεια να αυξηθούν άμεσα τα κρούσματα, με ελλιπέστατους ελέγχους σε πλοία και μαγαζιά, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου «έτρεξαν» να πάρουν πίσω το μίνι lockdown της Θεσσαλονίκης, έπειτα από «εξέγερση» των καταστηματαρχών.

Μέσα σε ένα σκηνικό γεμάτο από κυβερνητικά… «Ναι», το «Όχι» ακούστηκε πάλι μόνο για τις παρελάσεις. Άνευ μιας πειστικής εξήγησης, που να συνάδει ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο με όλες τις άλλες αποφάσεις για την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Όσον αφορά τη διασπορά του ιού και τα επιλεκτικά κυβερνητικά μέτρα για τους εμβολιασμένους, να σημειωθεί πως το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε από τις 27 Ιουλίου ότι «οι πλήρως εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό, άρα θα πρέπει να φοράνε κι αυτοί μάσκες». Η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Βαλένσκι δήλωσε ότι «οι έρευνές μας έχουν βρει πως η ποσότητα του ιού που υπάρχει σε εμβολιασμένα άτομα με το στέλεχος Delta είναι παρόμοια με τα επίπεδα που βρέθηκαν σε μη εμβολιασμένα».

Σε σχετική μελέτη του οργανισμού, που πρωτοδημοσιεύτηκε από την «Washington Post», εξηγούνταν ότι τα επίπεδα του ιού σε περιπτώσεις εμβολιασμένων που μολύνονται από τον ιό μπορούν να είναι το ίδιο υψηλά όσο και σε μη εμβολιασμένα άτομα, ακόμα κι όταν οι εμβολιασμένοι αρρωσταίνουν ελαφρά.

Η αξία των επετειακών εκδηλώσεων και των παρελάσεων για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού είναι αυτονόητη. Και μόνο το γεγονός ότι η τελευταία παρέλαση της 25ης Μαρτίου έφτασε σε επίπεδα τηλεθέασης Euro 2004, δείχνει πολλά.

Να σημειωθεί ότι στη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου δεν επετράπη η παρουσία κόσμου λόγω κορωνοϊού, με συνέπεια τα νούμερα τηλεθέασης της ΕΡΤ1 να εκτοξευθούν στο 60% των τηλεθεατών που ήθελαν να δουν έστω κι από μακριά τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία.

«Χειρόφρενο» και φτωχές εκδηλώσεις στις εθνικές μας εορτές

25η Μαρτίου 2020

Με την πανδημία να είναι πλέον στο επίκεντρο, το «αύριο» να είναι άγνωστο για όλους, την παγκόσμια οικονομία να τραβάει χειρόφρενο και τα εθνικά lockdowns να κυριαρχούν, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την ακύρωση των παρελάσεων για την 25η Μαρτίου 2020.

Στις 11 Μαρτίου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση που περιελάμβανε τη σχετική διάταξη: «Άρθρο 20, ματαίωση παρελάσεων: Για την αποφυγή του κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού, ματαιώνονται οι στρατιωτικές παρελάσεις και οι παρελάσεις της σπουδάζουσας και μαθητιώσας νεολαίας για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821, καθώς και οι παρελάσεις στις τοπικές επετείους απελευθέρωσης πόλεων έως και τις 12/04/2020».

Η επέτειος τιμήθηκε σε μια άδεια Αθήνα, μόνο με κατάθεση στεφάνων από τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Άγνωστο Στρατιώτη. Το «παρών» έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων προς τιμήν των ηρώων της Επανάστασης, πάνω από την πλατεία Συντάγματος πέταξαν 4 μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000/-5 της ΠΑ και 6 ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού. Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας κατατέθηκαν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπίες των τοπικών Αρχών.

28η Οκτωβρίου 2020

Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 2020, αφού, λόγω Covid, δεν πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις. Υπήρξαν διελεύσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και ελλιμενισμός μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε λιμάνια της χώρας, που ωστόσο έγινε χωρίς δυνατότητα επιβίβασης επισκεπτών.

Οι δοξολογίες και οι καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν με περιορισμένο αριθμό ατόμων, ενώ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Λίγο αργότερα, τα sites πλημμύριζαν από φωτογραφίες που έδειχναν τους Θεσσαλονικείς να κατακλύζουν τα εστιατόρια και τις καφετέριες της πόλης. Ωστόσο, θεωρήθηκε… επικίνδυνος μόνο ο συνωστισμός των παρελάσεων.

Αν κάτι έμεινε από αυτή την επέτειο, ήταν το συγκλονιστικό μήνυμα του πιλότου F-16 κατά τη διάρκεια της πτήσης του: «Ελληνίδες, Έλληνες, από την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο, να θυμάστε: Το πιο λακωνικό και ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας Ιστορίας αποτελείται από δύο συλλαβές – ΟΧΙ. Ενα μήνυμα που θυμίζει σε όλους ότι η δημοκρατία και η ελευθερία είναι ιδεώδη ακατάλυτα, που θα θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες ελληνικές ψυχές. Ψυχές τολμηρές πέρα από τις δυνάμεις τους, ριψοκίνδυνες εν γνώσει τους και αισιόδοξες στις δυσκολίες. Χρόνια πολλά, Ελλάδα».

25η Μαρτίου 2021

Οι συμβολισμοί για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία, πολλοί. Αυτή τη φορά παρελάσεις έγιναν. Όχι, όμως, με κοινό, αφού ο κόσμος αποκλείστηκε μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογιών, οι οποίες θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, ενώ οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων».

Ετσι, η επέτειος εορτάστηκε σιωπηλά και από τηλεοράσεως με μια κατά τα άλλα μεγαλειώδη παρέλαση, που όμως κανένας δεν είδε από κοντά. Μάλιστα, λόγω και της παρουσίας ξένων ηγετών, η Αθήνα ήταν «φρούριο» καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, με επιτήρηση από αέρος με ελικόπτερα και drones, αλλά και με τις ομάδες της ΕΚΑΜ σε ετοιμότητα, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα προσέγγισης των πολιτών.

28η Οκτωβρίου 2021

Ήδη, από την Τρίτη, οι Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας απαγόρευσαν τις μαθητικές παρελάσεις.

Κι όμως, στις 22 Οκτωβρίου, το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωνε ότι «αναφορικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, και επειδή διακινούνται ανυπόστατες φήμες περί μη διεξαγωγής των μαθητικών παρελάσεων, επισημαίνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο όσα προβλέπονται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου 2021. Επομένως, οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά».

Οι εξελίξεις διαψεύδουν το ίδιο το υπουργείο, με συνέπεια κι αυτή τη φορά οι παρελάσεις να μη διεξάγονται κανονικά και όπως επιβάλλει η ιστορική μνήμη. Όπως είναι γνωστό, από τους πρώτους μήνες της πανδημίας οι κρατικές και οι υγειονομικές Αρχές έχουν απόλυτη γνώση του επιδημιολογικού φορτίου, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την εκδήλωση όποιας έξαρσης, λόγω του ελέγχου στα λύματα. Τα μαντάτα φτάνουν πολύ πριν φτάσουν τα επίσημα κρούσματα. Πώς γίνεται, λοιπόν, στις 22 Οκτωβρίου το ΥΠΕΣ να διαβεβαιώνει για τις μαθητικές παρελάσεις, αλλά χθες να αρχίζουν οι ακυρώσεις η μια μετά την άλλη; 

Να σημειωθεί, τέλος, ότι την ώρα της παρέλασης οι θεατές πρέπει να φορούν μάσκα. Κάτι που, όμως, θα μπορούσε να γίνει και στις προηγούμενες παρελάσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This