Ασφαλής ο εμβολιασμός των εγκύων – Αύξηση κρουσμάτων μέχρι και 500% σε κάποιες περιοχές

Καλό το χάπι της Merck, αλλά «δεν μπορεί να συγκριθεί με το εμβόλιο...»

Must Read

Για αύξηση κρουσμάτων μέχρι και 500% σε κάποιες περιοχές της χώρας έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία, με συνυπάρχοντα νοσήματα.

Ειδικότερα, η κα Μίνα Γκάγκα ανέφερε τα εξής: «Έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Σε πολλές περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει το 500%. Έχουμε θανάτους. Οι περισσότεροι θάνατοι είναι μεγάλοι σε ηλικία με συνυπάρχοντα νοσήματα. Χθες όμως ο νεαρότερος ήταν 36 χρονών και προχθές 27. Έχουμε επίσης εγκύους. Κάνω έκκληση στις εγκυμονούσες, έστω μετά το πρώτο τρίμηνο να εμβολιαστούν. Για την ασφάλεια μητέρας και παιδιού.

»Εξακολουθούμε να έχουμε αρκετά άτομα στις ΜΕΘ. Στοιχείο για το πού είμαστε σε ό,τι έχει να κάνει με κλίνες. Δεν υπάρχει κανείς σε ράντζο. Υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά σε κλίνες χειρουργείων. Έχουμε πολύ περισσότερες κλίνες απ’ όσες ξεκινήσαμε. Μπορούμε να μετατρέψουμε κλίνες. Αλλά αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι με άλλα προβλήματα θα μείνουν εκτός ΜΕΘ. Τα νούμερα στις ΜΕΘ, στην 3η ΥΠΕ ήταν 71 τα κρεβάτια ΜΕΘ σήμερα είναι 124. Στην 4η ΥΠΕ τα κρεβάτια ήταν 70 σήμερα 135.

»Σαν πολιτεία κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια για να μειωθεί αυτό το κύμα που οδηγεί σε πολλά κρούσματα σε πολλές νοσηλείες. Φοράμε τις μάσκες, κάνουμε τεστ συχνά, δεν συγχρωτιζόμαστε, εμβολιαζόμαστε».

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε τα ακόλουθα: «Αυξήθηκαν κατά 60% τα κρούσματα από το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των τεστ έχει παραμείνει σταθερός, το ποσοστό θετικότητας έχει διπλασιαστεί από το 1,1% στο 1,96%. Διπλασιάστηκε και ο δείκτης θετικότητας και των self tests. Σημαντικά αυξητικές τάσεις και σε Πελοπόννησο, Κρήτη, νησιά. Τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 35.000. Η πίεση σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα είναι σημαντική. Ο κυλιόμενος μέσος όρος φτάνει τις 300 εισαγωγές την ημέρα. Σήμερα έχουμε 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξήθηκαν διασωληνωμένοι, αλλά και νέοι θάνατοι. Φαίνεται ότι υπερτερούν οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, πλέον παρατηρείται μετάδοση και στους εργασιακούς χώρους. Στους μαθητές δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό.

»Ένα μήνα μετά την έναρξη των πανεπιστημίων και ενώ το επιδημιολογικό φορτίο επιβαρύνεται δεν παρατηρείται αύξηση στους νέους 18 – 24 ετών. Αυτό σημαίνει ότι στην εκπαίδευση, με τα τεστ και την τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει σημαντική διασπορά. Τα σχολεία αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας, στις επιβαρυμένες περιοχές έχουμε και εκεί. Σήμερα μόνο 8 τμήματα παραμένουν κλειστά επί συνόλου πάνω από 8.000.

»Τα συχνά τεστ των ασυμπτωματικών βοηθούν. Αισιόδοξο είναι το μήνυμα από το emvolio.gov.gr παρατηρείται μικρή, αλλά σταθερή αύξηση στα ραντεβού τις τελευταίες 10 ημέρες. Χάσαμε την ευκαιρία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές να αυξήσουμε τον εμβολιασμό. Θα αναφερθώ στην ιδιαίτερη σημασία της τρίτης δόσης. Να ξεκαθαριστεί ότι αν και παρατηρείται βαθμιαία μείωση της προστασίας σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητείται η προστασία του εμβολίου. Η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

»Αξίζει να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός των εγκύων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός, απαραίτητος. Η Μαιευτική Εταιρεία υποστηρίζει τον εμβολιασμό όπως και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Καλούμε όλους να μην ολιγωρήσουν και να προσέλθουν για την τρίτη δόση. Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα κάνει κρίσιμο το να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας».

Με τη σειρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι «η ενημέρωση που μας έρχεται από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία με ποσοστά εμβολιασμού 35% και 20% μάς θυμίζουν δραματικές στιγμές από προηγούμενες φάσεις της πανδημίας. Αντί να καταλήξουν 50 στους 100 ηλικιωμένους στο νοσοκομείο, με τον εμβολιασμό θα καταλήξουν δύο. Παρακαλώ εμβολιαστείτε».

Το χάπι της Merck και άλλες θεραπείες

«Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν. Είναι νωρίς για να πούμε ότι ευθύνονται οι εορτασμοί. Σίγουρα φταίει ο καιρός και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων. Σχετικά με το χάπι της Merck και για άλλες θεραπείες που θα πάρουμε στα χέρια μας, το πιο σημαντικό όπλο εξακολουθεί να παραμένει η πρωτογενής πρόληψη. Το εμβόλιο. Θα έχεις ένα φάρμακο, αλλά θα είσαι άρρωστος. Δεν μπορεί να συγκριθεί με το εμβόλιο. Πολύ πιο ασφαλές να προλάβουμε από το να θεραπεύσουμε. Δεν υπάρχει παραγωγή τέτοια -των χαπιών- για να αντιμετωπίσει τα κρούσματα που έχουμε», ήταν το σχόλιο των ειδικών αναφορικά με τα χάπια της Merck και τους πιθανούς λόγους διασποράς που οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Καταλήγοντας, η κα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε ερωτήσεις των διαπιστευμένων δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού, αλλά και ειδικά από τους φιλάθλους στα γήπεδα: «Δεν είμαι του ποδοσφαίρου ίσως να μην είμαι η καταλληλότερη να απαντήσει. Αν κάποιοι δεν φοράνε τη μάσκα, μπορεί να μην έχει θεατές την επόμενη φορά, οπότε και οι διπλανοί του θα του πουν τι κάνεις εκεί; Δεν έχουμε 11 εκατ. αστυνομικούς. Ήταν και ο πρωθυπουργός σαφής, ότι δεν θέλει να πάρει οριζόντια μέτρα. Πέρσι στη Θεσσαλονίκη εν μέσω lockdown τα κρούσματα ανέβαιναν, κάτι που σημαίνει ότι δεν τα εφάρμοζαν οι πολίτες. Πρέπει ο καθένας να τηρήσει τα μέτρα για την ασφάλεια όλων. Είναι δικό μας θέμα να είμαστε προσεκτικοί».

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This