26/1/2022

Στην έρημο Τακλαμακάν η Κίνα κάνει πρόβα χτυπήματος στις ΗΠΑ!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Ασκήσεις πυραυλικού χτυπήματος σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα, μέσα στην έρημο!

Φωτογραφίες που λήφθηκαν από την εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar στις 7 Νοεμβρίου 2021, για λογαριασμό του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι η Κίνα έχει κατασκευάσει μια ακριβή μακέτα του καταστρώματος ενός αεροπλανοφόρου κλάσης Ford σε ένα πεδίο δοκιμών πυραύλων στην έρημο Taklamakan στη δυτική επαρχία Xinjiang.

Επίσης εντοπίστηκαν εξαιρετικά λεπτομερή αντίγραφα δύο αντιτορπιλικών κατηγορίας Arleigh-Burke των ΗΠΑ και τουλάχιστον δύο ακόμη στόχων σε σχήμα πλατφόρμας απογείωσης, καθώς και ένας στόχος σαν πλοίο μήκους εβδομήντα πέντε μέτρων τοποθετημένος σε ράγες πλάτους έξι μέτρων. Προφανώς για να προσομοιωθεί και η κίνηση του πλοίου κατά τη διάρκεια του χτυπήματος!

Μπορείτε να δείτε τις δορυφορικές εικόνες συνδυασμένες σε αυτό το γράφημα που δημοσιεύει το Reuters.

81656A58 FBF9 4FD2 8854 5EA85EDAFE9D
Μέρος από το αποκαλυπτικό γράφημα του Reuters

Αυτές οι προσπάθειες είναι βέβαιο ότι συνιστούν πρόβα Παγκοσμίου πολέμου, ενώ το εύρος δοκιμών μπορεί να προσφέρει πιο ρεαλιστικούς στόχους στρατιωτικών ασκήσεων για το αυξανόμενο αμερικανικό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων της Κίνας. Αυτά τα όπλα, αποτελούν τα αμερικανικά αντίμετρα κατά της Κίνας,  από τότε που το Πεκίνο παρουσίασε για πρώτη φορά τον πύραυλο DF-21D «carrier killer» το 2009. .

Το Κινέζικο DF-21D, το οποίο είναι τοποθετημένο σε κινητό εκτοξευτή που καθιστά δυσκολότερο το προληπτικό χτύπημα, ενώ έχει μέγιστη εμβέλεια που υπερβαίνει τα 900 μίλια. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να απειλήσει αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πολύ πέρα ​​από το εύρος επίθεσης των πολεμικών αεροσκαφών του.

Έκτοτε, η Κίνα έχει αποκαλύψει αρκετούς ακόμη πυραύλους τύπου ASBM: τον DF-26B που μπορεί να έχει βεληνεκές έως και 2.500 μίλια – που σημαίνει ότι θα μπορούσε να βυθίσει πλοία στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουάμ – και αρκετούς πυραύλους ASBM μικρότερου βεληνεκούς που φαινομενικά προορίζονται για εξαγωγή (M20B, CM-401, BP-12B). Η Κίνα φέρεται να σχεδιάζει να αναπτύξει ASBM στα στρατηγικά βομβαρδιστικά H-6 και  καταδρομικά πυραύλων τύπου 055.

Οι μακέτες στην έρημο Τακλαμακάν δεν είναι οι πρώτοι στόχοι προσομοίωσης αμερικανικών στόχων. Παρόμοιες αποκαλύψεις είχαν γίνει και το 2006 αλλά και το 2013. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η Κίνα ετοιμαζόταν από νωρίς για μία ενδεχόμενη σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι νέες μακέτες είναι πολύ πιο λεπτομερείς αναπαραστάσεις των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Στην έρημο είναι ορατές οι κατασκευές προσομοίωσης για χτυπήματα πυραύλων, αλλά δεν είναι ορατοί κρατήρες πρόσκρουσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τοποθεσία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη.

Γιατί η Κίνα δοκιμάζει πυραύλους κατά αμερικανικών πλοίων σε μια έρημο

Παρά την τρομερή ταχύτητα και την εμβέλειά τους, οι πύραυλοι ASBM της Κίνας δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν σε μάχη και υπάρχει συζήτηση σχετικά με το πόσο αξιόπιστοι θα αποδεικνύονταν στο χτύπημα κινούμενων στόχων χρησιμοποιώντας συστήματα καθοδήγησης υπέρυθρων ή ραντάρ.

Τα πλοία και τα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ διατηρούν συνήθως υψηλές ταχύτητες 30 κόμβων και μόλις ειδοποιηθούν για εκτόξευση πυραύλου (η στιγμή της εκτόξευσης μπορεί πιθανότατα να ανιχνευθεί από το διάστημα) θα επιδιώξουν να αλλάξουν πορεία και να βγουν από το πεδίο βολής που μπορεί να σαρώσει το σύστημα στόχευσης του κινεζικού πυραύλου. Έτσι, για να είναι αποτελεσματική η στόχευση πρέπει ο πύραυλος είτε να σαρώσει μια αρκετά ευρεία περιοχή και να μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ επιθυμητών και ανεπιθύμητων στόχων ή / και θα πρέπει να λάβει προσαρμογές στόχευσης στο μέσο της πορείας από άλλα μέσα επιτήρησης που παρακολουθούν το αμερικανικό σκάφος – στόχο, όπως ένα υποβρύχιο, ένα drone, ή αεροπλάνο θαλάσσιας περιπολίας της Κίνας.

Οι πρώτες αναφορές για κινεζικές δοκιμές εναντίον στόχου Προσομοίωσης αμερικανικού  αεροπλανοφόρου δημοσιεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2013 από τους Want China Times. Δορυφορικές φωτογραφίες στο δημοσίευμα έδειχναν δύο κρατήρες σε ακτίνα 200 μέτρων. Μόλις έξι χρόνια αργότερα, η Κίνα έκανε δοκιμαστική εκτόξευση DF-21D και DF-26B σε κινούμενους θαλάσσιους στόχους κοντά στα νησιά Paracel.

Η προφανής επιστροφή της Κίνας στις επίγειες δοκιμές ASBM πιθανότατα έχει σκοπό να κρατήσει μυστικά τα αποτελέσματα τους και κυρίως την αποτελεσματικότητα των οπλικών της συστημάτων. Πράγμα που δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν πάλι οι ασκήσεις γινόντουσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Με άλλα λόγια, η Κίνα δεν ήθελε ο στρατός των ΗΠΑ να συλλέγει δεδομένα από τις δοκιμές πυραύλων, που θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Οι επίγειες δοκιμές μπορεί επίσης να αποδειχθούν λιγότερο δαπανηρές ή υλικοτεχνικά απλούστερες στην προετοιμασία, και ο στόχος που κινείται σε σιδηροδρομικές γραμμές μπορεί να επιτρέψει στις κινεζικές δυνάμεις να εξασκούνται επανειλημμένα στο χτύπημα ενός κινούμενου στόχου. Εν τω μεταξύ, μια πιο λεπτομερής απόδοση του σχήματος του καταστρώματος ενός αεροπλανοφόρου κατηγορίας Ford και της κατασκευής ομοιώματος  αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke μπορεί επίσης να δοκιμάσει την ικανότητα του Συστήματος καθοδήγησης των κινεζικών πυραύλων να αναγνωρίσει και να χτυπήσει ανάλογους στόχους.

Από την άλλη πλευρά, το περιβάλλον της ερήμου θα δημιουργήσει διαφορετικές συνθήκες  διάκρισης τόσο για τα κινεζικά ραντάρ όσο και για τα ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ καθοδήγησης υπέρυθρων από ό,τι οι πραγματικές συνθήκες στη θάλασσα, επομένως δεν είναι ένα απολύτως ικανοποιητικό υποκατάστατο.

A9337A80 B444 41C6 B5E9 1E8D95F30413
Τα πανίσχυρα πυραυλικά συστήματα της Κίνας

Επιπλέον, ενώ η ακρίβεια έναντι των κινούμενων στόχων μπορεί να είναι απαραίτητη για να είναι αποτελεσματικά τα κινεζικά ASBM, δεν είναι από μόνη της επαρκής. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πυραυλικά ASBM είναι πολύ ορατά τόσο στα ραντάρ όσο και στους υπέρυθρους αισθητήρες, και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αναπτύξει αντίμετρα κατά αυτής της απειλής για πάνω από μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των αντιβαλλιστικών πυραύλων αναχαίτισης SM-3, καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για τη διακοπή καθοδήγησης των πυραύλων.

Σε μια σύγκρουση, οι δυνάμεις των ΗΠΑ σίγουρα θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δημιουργήσουν παρεμβολές ή να καταστρέψουν τους δεσμούς επικοινωνίας των πυραύλων τόσο με ηλεκτρονικό πόλεμο όσο και με αεροπορικές ή άλλες επιθέσεις.

Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα γίνεται λιγότερο πειστικό καθώς η Κίνα έχει μεθοδικά επεκτείνει και έχει βελτιώσει τις ικανότητές της θαλάσσιας επιτήρησης με ραντάρ που αναπτύσσονται σε ένα δίκτυο τεχνητών νησιών, πρόσθετους δορυφόρους που εκτοξεύονται στο διάστημα και νέους τύπους ρομποτικών υποβρυχίων κατασκοπείας, drones παρακολούθησης και αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η στρατιωτική κλιμάκωση Κίνας – ΗΠΑ αποτελεί μία υπαρκτή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Η μόνη ελπίδα για την ανθρωπότητα, είναι αυτή η κλιμάκωση να μείνει στα επίπεδα ενός νέου ψυχρού πολέμου, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες με την Σοβιετική Ένωση. Και τότε, τα σενάρια πολέμου ήταν στο τραπέζι, ευτυχώς όμως στο τέλος πάντα πρυτανεύει η λογική.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκης Αρναούτογλου: «Έρχεται νέα κακοκαιρία το Σάββατο, μικρότερη σε ένταση από την “Ελπίδα”»

Μπορεί η χώρα να προσπαθεί να μαζέψει τα «κομμάτια» της μετά από την επέλαση...

Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού για την κακοκαιρία: «Οι Δήμοι έχουν αναλάβει ένα βάρος που δεν τους αναλογεί»

Αναφορά στην κακοκαιρία Ελπίδα και στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε στους κατοίκους της Αττικής...

Έτσι διασώθηκε ο Πυροσβέστης που είχε εγκλωβιστεί στο Αθαμάνιο Άρτας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η επιχείρηση διάσωσης του 46χρονου Πυροσβέστη Λεωνίδα Μαγκλάρα, ο...

Οργή στην κοινωνία για την δημοσκόπηση του Alpha!

Οργή και προβληματισμό έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η δημοσκόπηση του Alpha αναφορικά με...

Προσοχή: Τι θα γίνει αύριο (Πέμπτη) με τις τράπεζες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών καλεί τους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις...

Βασιλακόπουλος: «Αν τα 100 ευρώ κόβονταν από το μισθό ή τη σύνταξη θα εμβολιάζονταν όλοι»

«Δυναμική» επιστροφή στη επικαιρότητα έκανε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος είδε κι...

Τεράστια ταλαιπωρία για τους κατοίκους στην Ηλιούπολη: Τρίτη ημέρα χωρίς ρεύμα και με αποκλεισμένα σπίτια

«Είμαστε από τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα χωρίς ρεύμα, έχω μιλήσει με τους αρμόδιους και ακόμα περιμένω» εξηγεί αγανακτισμένος κάτοικος

Δημοσκόπηση Abacus: Μεγάλη η δυσαρέσκεια για την ταλαιπωρία και τους εγκλωβισμούς στην Αττική Οδό

Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες την ταλαιπωρία στην Αττική Οδό και τις ενέργειες της κυβέρνησης

Ξεκίνησαν για το μαιευτήριο, εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό και της έσπασαν τα νερά στο αυτοκίνητο!

Απίστευτες ιστορίες ταλαιπωρίας βίωσαν οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό. Ανάμεσά τους και...

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στις κύριες γραμμές Μέσης Τάσης

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των ζημιών στις κύριες γραμμές Μέσης Τάσης σε όλες τις περιοχές,...

Έκρηξη στη Συγγρού: Ποιές είναι οι εκτιμήσεις της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής

«Μύριζε πολύ έντονα υγραέριο και είδα ότι υπάρχει ένας μεγάλος κρατήρας»

Επιχείρησαν να βάλουν τα αυτοκίνητά τους στην Αττική Οδό για να «τσεπώσουν» τα δυο χιλιάρικα!

Υπάρχουν και οι επιτήδειοι, που σε κάθε κρίσιμη κατάσταση προσπαθούν να επωφεληθούν. Έτσι συνέβη...

Τραγικό: Γλίστρησε στον πάγο και σκοτώθηκε 77χρονος στα Μελίσσια, πηγαίνοντας στο φαρμακείο!

Δυστυχώς η κακοκαιρία αφήνει πίσω της και νεκρό, που όλοι απευχόμασταν. Πρόκειται για 77χρονο...

Καταγγελία κατοίκου στο Μαρούσι: «Κάλεσα στον Δήμο για εκχιονιστικό και μου είπαν ότι σήμερα είναι αργία»

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε κάτοικος στο Μαρούσι, που όπως αναφέρει κάλεσε στον...

Τεράστιες καταστροφές σε θερμοκήπια της Ρόδου από την σφοδρή χιονόπτωση!

Η επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίδα δεν είχε βαρύτατες συνέπειες μόνο στην Αττική, αλλά και...

Πτώμα σε προχωρημένη σήψη ξέβρασαν τα κύματα

Πτώμα άντρα σε προχωρημένη σήψη, ξέβρασαν σήμερα το απόγευμα τα κύματα στην Κρήτη και...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Άξιος» ο μισθός του Γιάννη Πρετεντέρη

Όταν λέει κανείς ότι κάποιος αξίζει τα λεφτά που...

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» ο Γιάννης Σερβετάς – Το πρόβλημα υγείας του

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» θα βρίσκεται σήμερα ο Γιάννης Σερβετάς,...

Τελειωμένη η Κυβέρνηση!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεφτιλίζει τους Έλληνες και έπειτα τους χαρτζιλικώνει 

Εικόνες χάους: Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο στη Συγγρού – Ακούστηκε μέχρι το Καλαμάκι!

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο 78χρονος - Κλειστή η Λεωφόρος Συγγρού και στα δύο ρεύματα

Επικό «δικό σας το υπόλοιπο» στον αέρα του ΣΚΑΪ!

«Όμορφα είναι έξω εδώ, ρίχνει πολύ χιονάκι, άντε όμως...

Απίστευτη δήλωση βουλευτού της ΝΔ: Πρόστιμο σε οδηγούς στην Αττική Οδό!

Δια στόματος της βουλευτού Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ