ΔΙΣ: Έκτακτη συνεδρίαση για τα υποχρεωτικά τεστ εισόδου στους ναούς

Έντονα ενοχλημένοι οι ιεράρχες που δεν ενημερώθηκαν

Must Read

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό Covid-19 μπορούν να εισέρχονται από σήμερα εντός των ιερών ναών οι πιστοί, ενώ ανήλικοι από τεσσάρων έως δεκαεπτά ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει το συγκεκριμένο μέτρο και αναμένεται με αγωνία η απόφαση της ΔΙΣ που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης. Κύριο θέμα της συνεδρίασης είναι τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός για την είσοδο των πιστών στους ιερούς ναούς.

Οι αποφάσεις της Πολιτείας έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και θυμό όχι μόνο στον κλήρο αλλά και στους πιστούς. Μάλιστα, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαίωσαν στη «δημοκρατία» ότι ο Αρχιεπίσκοπος και συνοδικοί μητροπολίτες είναι αρκετά ενοχλημένοι που ο πρωθυπουργός δεν τους ενημέρωσε γι’ αυτές τις ανακοινώσεις, ως όφειλε, και τις παρακολούθησαν από την τηλεόραση.

Αντίστοιχα, θεωρούν άκομψο και προσβλητικό ότι επικαλέστηκε σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου η οποία δήθεν έδινε αυτήν την οδηγία. Η εγκύκλιος της ΔΙΣ, όμως, απλώς παρότρυνε τους πιστούς να κάνουν τεστ και να εμβολιαστούν, ώστε να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο και δεν υποχρέωνε κατ’ ουδένα τρόπο.

Η ΔΙΣ συνεδριάζει σήμερα το πρωί στις 11 μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ ιεράρχες μιλώντας στη «δημοκρατία» κάνουν λόγο για ένα μέτρο το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε κατά προσέγγιση. Συγκεκριμένα, εξηγούν ότι ακόμη κι αν υπάρχει η καλή πρόθεση και η διάθεση να το δεχτούν, πρακτικά δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Για παράδειγμα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό δεν μπορούν να υποχρεώσουν τους επιτρόπους -οι οποίοι βρίσκονται στους ναούς εθελοντικά- να αναλάβουν τον ρόλο του ελεγκτή. Αναρωτιούνται, αντίστοιχα, ποιος θα βρίσκεται στους κοιμητηριακούς ναούς κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας και να ζητεί ή να απαιτεί από τους πενθούντες τη βεβαίωση του αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.

Στενοί συνεργάτες των δύο πλευρών, πάντως, προσπαθούν εδώ και μέρες να γεφυρώσουν το χάσμα που προκάλεσαν οι εν λόγω ανακοινώσεις. Άλλωστε, το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά έχουν ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθιστά σαφές ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Αναμένεται, λοιπόν, να δούμε ποιες αποφάσεις θα λάβει σήμερα η Εκκλησία, που, όπως όλα δείχνουν, θα ρίξει το μπαλάκι στους πιστούς και στην Πολιτεία. Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποφανθεί ότι δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το μέτρο, συνεπώς θα επικαλεστεί την ελεύθερη βούληση των πιστών για την προσέλευση και τη διακριτική ευχέρεια της Πολιτείας για τους ελέγχους.

Μητροπολίτες, μιλώντας στη «δημοκρατία» χρεώνουν την απόφαση της κυβέρνησης σε ιερείς της συμπρωτεύουσας, που, όπως λένε, κατά την εορτή του Αγίου Δημητρίου δεν τήρησαν επακριβώς τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμα:

Ενοχλημένη η Εκκλησία με τον κορωνοέλεγχο των πιστών – Ιεράρχες μιλούν για πολιτικές σκοπιμότητες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This