Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Το νέο στέλεχος μας υπενθυμίζει ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό»

«Θα ήταν άδικο και επιφανειακό το γενικευμένο lockdown»

Must Read

Αναφορά στην νέα μετάλλαξη Όμικρον και στον λόγο που ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο και επιφανειακό έκανε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας.

«Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ προσεκτική. Δυνητικά μπορεί να μας απειλεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό ακόμα. Αν αποδειχθεί ότι είναι αθώα μετάλλαξη, απλά θα έχουμε πάρει παραπάνω μέτρα. Αλλά στην αντίθετη περίπτωση δεν θα θέλαμε να βρεθούν με το στέλεχος να έχει πλημμυρίσει τις χώρες τους και μετά να αποδειχθεί ότι είναι επιβαρυντικό. Τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικά, νομίζω», είπε αρχικά.

Μάλιστα, εξήγησε πως έχει επικρατήσει παγκοσμίως η μετάλλαξη Δέλτα, γιατί έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να μεταδίδεται. «Δεν έχουμε δει το νέο στέλεχος σε περιβάλλον που υπάρχει πολύ το στέλεχος Δέλτα. Κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο στέλεχος δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή του με τα εμβόλιο. Το θεωρώ πολύ δύσκολο η νέα μετάλλαξη να είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια. Μπορεί να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητά τους, όπως η μετάλλαξη Δέλτα» τόνισε.

«Θα ήταν άδικο ένα γενικευμένο lockdown»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο καθηγητής απάντησε πως δεν το ξέρει, ωστόσο, το χαρακτήρισε άδικο.

«Κάθε μέτρο που περιορίζει την κινητικότητα των ανεμβολίαστων είναι θετικό. Απλά είναι ένα μικρό μέτρο συγκριτικά με το πρόβλημα που έχουμε. Ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο για πολλούς άλλους», είπε και συμπλήρωσε: «Θα ήταν άδικο και επιφανειακό το γενικευμένο lockdown, γιατί ελάχιστοι εμβολιασμένοι βρίσκονται σε ΜΕΘ και πολύ λιγότεροι πεθαίνουν. Ο λόγος που νοσούν οι εμβολιασμένοι είναι γιατί έχουμε υψηλό ιικό φορτίο λόγω πολλών ανεμβολίαστων στην κοινότητα. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να βρεθούν σε περιβάλλον με ανεμβολίαστους, Θα είχαμε αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό αν είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 90%» εξήγησε.

Βέβαια, σημείωσε πως σίγουρα το νέο στέλεχος βοηθάει στη συνειδητοποίηση ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. «Υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται και συνεχίζει να δίνει πολλά κρούσματα. Βλέπουμε ότι ένα νέο στέλεχος μπορεί να χειροτερέψει τα δεδομένα, μπορεί και όχι. Βλέπουμε ότι η ανάγκη για τα μέτρα παραμένει υπαρκτή. Όπως εξελίσσονται τα δεδομένα δεν θα αποφύγουμε τα μέτρα» τόνισε και κατέληξε: «Δεν είναι δύσκολο για κάποιον που έχει κάνει και τις δύο δόσεις να κάνει και τηναναμνηστική, έχει πειστεί. Δεν υπάρχει λόγος να το αναβάλλει».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This