21/1/2022

ΠΟΥ: Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Συναγερμός και στην Ελλάδα, με τις απόψεις των επιστημόνων για το νέο στέλεχος του ιού να διίστανται

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή Όμικρον, οδηγώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να παίρνουν έκτακτα μέτρα και να οχυρώνονται. Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη νέα δραστικά μέτρα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, με τις χώρες της νότιας Αφρικής να μπαίνουν σε καθεστώς «παγκόσμιας καραντίνας».

Το νέο στέλεχος Όμικρον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το χαρακτήρισε «ανησυχητική παραλλαγή», ωστόσο παραδέχτηκε ότι ακόμη δεν είναι σαφές αν αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική ή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Μάλιστα τόνισε ότι ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστο αν είναι ανθεκτικό στα εμβόλια, αν εντοπίζεται με τα υπάρχοντα διαγνωστικά τεστ, αλλά και τι βαθμό νοσηρότητας και θνητότητας προκαλεί.

Ιδιαίτερα θορυβημένες για τη μετάλλαξη Όμικρον είναι και οι ελληνικές Αρχές, καθώς η χώρα μας βρίσκεται εδώ και καιρό στο έλεος της πανδημίας, έχοντας καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, αυξημένο αριθμό θανάτων αλλά και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που βρίσκεται στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης. Ετσι, η έλευση μιας νέας παραλλαγής, η οποία είναι πιθανόν να είναι πιο μεταδοτική και να έχει μεγαλύτερο βαθμό νοσηρότητας, είναι λογικό να ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση και την επιστημονική επιτροπή της χώρας.

Επαναλαμβάνεται η ιστορία με τη μετάλλαξη Δέλτα

Για επανάληψη όσων έγιναν με τη μετάλλαξη Δέλτα σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Όμικρον έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι θα είναι πιο μεταδοτική, θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις.

«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δύο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά, αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δεν σκοτώνουν κόσμο. Άρα, πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, είναι ότι θα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε.

«Δεν χρειάζεται πανικός, μεταλλάξεις περιμέναμε, το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί να δούμε και άλλες» είπε σήμερα, αναφορικά με την παραλλαγή Όμικρον, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και πρόσθεσε: «Είναι μια μετάλλαξη που προσπαθούμε να δούμε αν είναι πολύ μεταδοτική, περισσότερο από τη Δέλτα, και πώς την καλύπτουν τα εμβόλια. Αν την καλύπτουν, θα είναι μια μετάλλαξη όπως οι άλλες που διαχειριζόμαστε. Θα έχουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αυτές τις ημέρες και θα περάσουμε στη διαχείριση».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος τόνισε πως η έλευση της νέας παραλλαγής ήρθε να μας θυμίσει πως η μάχη απέναντι στην πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως θεωρεί απίθανο το σενάριο να μην μπορούν τα υπάρχοντα εμβόλια να περιορίσουν την συγκεκριμένη παραλλαγή. Όσον αφορά την ανησυχία που έχει επικρατήσει στην παγκόσμια κοινότητα, ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε: «Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ προσεκτική. Δυνητικά μπορεί να μας απειλεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό ακόμα. Αν αποδειχθεί ότι είναι αθώα μετάλλαξη, απλά θα έχουμε πάρει παραπάνω μέτρα. Αλλά, στην αντίθετη περίπτωση, δεν θα θέλουν να βρεθούν, με το στέλεχος να έχει πλημμυρίσει τις χώρες τους και μετά να αποδειχθεί ότι είναι επιβαρυντικό. Τα ως τώρα δεδομένα, όμως, δεν είναι τόσο ανησυχητικά, νομίζω».

Κούραση και μυαλγίες τα κύρια συμπτώματα

Στο μεταξύ, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στην παραλλαγή Όμικρον, επικαλούμενος χθεσινές δηλώσεις της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Νότιας Αφρικής, η οποία μίλησε στο Sputnik. Σύμφωνα με αυτές, τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν μία δύο ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες, και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Κανείς από τους νοσήσαντες δεν έχει χάσει την όσφρηση ή τη γεύση του, ενώ λίγοι είχαν χαμηλό πυρετό.

Σε αντίθετη τροχιά φαίνεται πως κινείται η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία ανέφερε πως ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία, ωστόσο ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο για το αν η νέα παραλλαγή θα είναι ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια, όσο όμως και για το ζήτημα της μεταδοτικότητας.

«Όταν πολυπληθή κράτη είναι ανεμβολίαστα, εμφανίζονται μεταλλάξεις», τόνισε από τη δική του πλευρά στο Open ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και συνέχισε: «Ίσως κάποιο άτομο στην Μποτσουάνα που είχε AIDS να μολύνθηκε και να δημιουργήθηκε η μετάλλαξη Όμικρον. Υπάρχει ανησυχία ότι θα επικρατήσει σιγά σιγά. Δεν έχουμε ακόμη δεδομένο ότι διαφεύγει των εμβολίων. Πρέπει να δούμε αν καλύπτεται από μονοκλωνικά και χάπια που έχουμε».

Μέτρα από την κυβέρνηση εντός της εβδομάδας

pistopoitiko emvoliasmou noshshs

Η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία, ο αριθμός των θανάτων που έχει σταθεροποιηθεί σε ανησυχητικά υψηλούς αριθμούς, αλλά και η μεγάλη διασπορά του ιού στη κοινότητα φαίνεται πως οδηγούν την κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Σε κάθε τόνο η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει δύο πράγματα: πως δεν πρόκειται να πάει σε ένα νέο καθολικό ή τοπικό lockdown, αλλά και πως πριν από την ανακοίνωση των όποιων νέων μέτρων, θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν τα ήδη υφιστάμενα.

Ωστόσο, ο παράγοντας που αλλάζει αυτή την εξίσωση είναι η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία προκαλεί διάχυτη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας, όταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου, θα υπάρχει ασφαλέστερη εικόνα για την επίδραση των μέτρων, αλλά και δεδομένα για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα νέα μέτρα που προκρίνει η κυβέρνηση και τα οποία θα ζητήσει από την επιτροπή να κρίνει είναι:

  • Μπλόκο ανεμβολίαστων από χώρους εστίασης.
  • Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, αφού 27 από τις 54 περιφερειακές ενότητες παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων.
  • Η χρήση διπλής μάσκας σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ είναι μία από τις προτάσεις, καθώς μπορεί να τηρηθεί περισσότερο τον χειμώνα με το κρύο.
  • Αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού τηλεργασίας, καθώς παρατηρείται συνωστισμός και στους χώρους εργασίας.
  • Επίσης, ακούγεται ότι αν τον Δεκέμβριο καταγραφούν δραματικά επιδημιολογικά δεδομένα, εξετάζεται να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης.

Αντιδράσεις επιστημόνων για τις καθυστερήσεις και τη διστακτικότητα

Η πολιτική στασιμότητας που διατηρεί η κυβέρνηση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν σε καθημερινή βάση τον κώδωνα του κινδύνου. Σε χθεσινή του παρέμβαση, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για αργή αποκλιμάκωση και 4.500 – 5.500 κρούσματα έως την Πρωτοχρονιά. Σημείωσε, μάλιστα, πως πιθανόν να φτάσουμε τους 25.000 θανάτους.

«Αν πάρουμε αυστηρά μέτρα, θα πέσουν τα κρούσματα» τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος. Εκτίμησε, επίσης, πως «η τρίτη δόση άργησε να γίνει. Η Πολιτεία διστάζει να πάρει αυστηρά μέτρα και οι θάνατοι θα αυξηθούν. Έπρεπε να είχαν επιβάλει υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, τέλος, έθεσε το ζήτημα της επιστροφής της χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τονίζοντας την ανάγκη να βγουν στους δρόμους οι εμβολιαστικές μονάδες και να χορηγούν δόσεις για να ανεβάσουμε τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΕΟΔΥ για την υποομάδα της μετάλλαξης Όμικρον που «μπήκε» στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ έδωσε λεπτομέρειες για τη νέα υποομάδα (ΒΑ.2 ή 21L) της μετάλλαξης Όμικρον...

Ξαφνικός θάνατος 66χρονου στο Ηράκλειο: Τον βρήκαν νεκρό η σύζυγός του και ο γιος τους

Μετά από αναζήτηση ωρών από την οικογένειά του, ένας 66χρονος βρέθηκε νεκρός στα Σταυράκια...

Θρίλερ στο Διακοφτό: Πυροσβέστες ψάχνουν εγκλωβισμένους σε φλεγόμενο σπίτι

Δραματική η κατάσταση - Αγωνιούν οι συγγενείς

Απίστευτο βίντεο: Λύκος βολτάρει ανάμεσα σε σπίτια στο Δίστομο!

Ψάχνει για τροφή και όπως φαίνεται έχει αποκοπεί από την αγέλη

«Το μόνο που θέλω είναι να βρω το δίκιο μου»… Η Γεωργία Μπίκα καταθέτει ξανά

Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του δικηγόρου Θεόφιλου Αλεξόπουλου, τον οποίο κατήγγειλε ότι της επιτέθηκε φραστικά

«Ξεφούσκωσαν» κύκλωμα με αναβολικά

Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, γυμναστές και αθλητές εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης αναβολικών, που δρούσε στην...

«Βιομηχανία που τζιράρει τεράστια ποσά»! Σοκάρει η πρόεδρος των Εκδιδόμενων Προσώπων Ελλάδας

Σε μια ζοφερή πραγματικότητα προσγειώνει όσους ανακάλυψαν τώρα τα πριβέ πάρτι της high society...

Η κυβέρνηση «μειώνει» την ανεργία με όπλο την… ΕΛ.ΣΤΑΤ.!

Επιτομή του θράσους και της χυδαιότητας αποτελούν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί περί δήθεν μείωσης της...

Μετάλλαξη Όμικρον: Το αντιφατικό κλίμα της κυβέρνησης και τα αφηγήματα που καταρρίπτονται

Πάνε... πίσω τα υπεραισιόδοξα σενάρια για την άρση μέτρων - Για τα «μάτια του κόσμου» οι αλλαγές στις γονικές άδειες

Δείτε που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 154 σημεία σε όλη την επικράτεια θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Μονάδες Υγείας...

Διαλύουν το ΕΣΥ! Σε εξέλιξη το σχέδιο για κλείσιμο νοσοκομείων

«Ψαλίδισαν» τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Κατσαούνης: Ο αγρότης του Survivor κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικη

Χειροπέδες στον Κατσαούνη λίγο πριν μπει στο «Survivor»

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Γαμπρός στο φέρετρο ο Τζώρτζης Μονογυιός

Με το κοστούμι που φορούσε στον γάμο του οδηγήθηκε...

Στο… σφυρί τα γραφεία του Αλέξη Κούγια

Λίγα 24ωρα μετά τη σοβαρή καταδίκη του Αλέξη Κούγια...

«Πάγωσαν» οι τηλεθεατές με την εμφάνιση του Γιάννη Καλλιάνου στον Νίκο Ευαγγελάτο

Στο γραφείο του βουλευτή της ΝΔ και μετεωρολόγου Γιάννη...

Τα πιεστικά μηνύματα που έστελνε ο Μάνος Παπαδόπουλος σε κοπέλες για να πάνε στα πάρτι 

Στο φως βγαίνουν νέες καταγγελίες για την υπόθεση βιασμού...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ