Μετά τις 20 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με Pfizer

«Ο εμβολιασμός,, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Must Read

Ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών τέθηκε στο επίκεντρο της αποψινής ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 από το Υπουργείο Υγείας, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, να υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τις συγκεκριμένες ηλικίες δεν αναμένεται στη χώρα μας νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου.

«Η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες», είπε η κα Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στον εν λόγω εμβολιασμό, συμπληρώνοντας ότι «το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το νωρίτερο… Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία», είπε, συμπληρώνοντας ότι το επόμενο διάστημα η επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για τη χορήγηση εμβολίων σε παιδιά 5-11 ετών.

Αναφερόμενη δε στην παραλλαγή Όμικρον, η εμφάνιση της οποίας τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ολόκληρο τον πλανήτη, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε πως «χρειάζεται ψυχραιμία για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτική είναι, αν και αναμένεται η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη. Επίσης απασχολεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους και επαναλοιμώξεις, ωστόσο εκτιμάται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλλον μικρό».

«Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού. Επομένως ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας», είπε αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα ή μη των εμβολίων απέναντι στην «Όμικρον».

Δυνατότητα για εμβολιασμό και τις Κυριακές

Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί το 40%, ενώ 25,4% έχουν προγραμματίσει τρίτη δόση, τονίζοντας πως το Δεκέμβριο θα μπορούν να εμβολιάζονται καθημερινά πάνω από 100.000 άτομα. «Από τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που ξεκίνησαν να λειτουργούν το Σεπτέμβριο, έχουν προστεθεί άλλα 800 και σύντομα θα είμαστε στα 2.300 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα επεκταθεί και το ωράριό τους, για όλο και περισσότερο εμβολιασμούς», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε δε ότι το Δεκέμβριο θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού και τις Κυριακές, ενώ, όσον αφορά στις αργίες για τους εμβολιασμούς, αυτές θα είναι η 25η και η 26η Δεκεμβρίου, καθώς και η Πρωτοχρονιά.

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This