17/1/2022

H κυβέρνηση δεν έχει ιδέα για το πόσοι διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Σύσταση στους εμβολιασμένους για συχνά (self ή rapid) τεστ εν όψει των γιορτών

Μια ακόμη απαράδεκτη παραδοχή από την κυβέρνηση, δια στόματος Μίνας Γκάγκα, ακούστηκε στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να αναφέρει πως δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τους διασωληνωμένους που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, συμπληρώνοντας, μάλιστα, πως «ο αριθμός τους αλλάζει συνεχώς».

Στην προσπάθειά της δε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ανέφερε πως υπάρχουν νεοδιαμορφωμένες μονάδες, όπως στο ΑΧΕΠΑ, οι οποίες είναι καλά εξοπλισμένες και στελεχωμένες, αλλά δεν είναι καταγεγραμμένες σαν ΜΕΘ. Όπως είπε, ο αριθμός των ασθενών σε αυτές, φαίνεται σαν να είναι εκτός ΜΕΘ, χωρίς να είναι. Παραδέχτηκε, πάντως, πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό σε άλλα νοσοκομεία, με διασωληνωμένους ασθενείς να παραμένουν σε απλούς θαλάμους, λέγοντας πως ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ αλλάζει «κάθε δύο ώρες».

«Το σύστημα στα νοσοκομεία θα συνεχίζει να πιέζεται για λίγες ημέρες. Στη Βόρεια Ελλάδα οι άνθρωποι υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Υπάρχει συνεργασία και από τον ιδιωτικό τομέα και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Έχουμε και το πρώτο κρούσμα της Όμικρον. Πιθανότατα θα δούμε και άλλα. Ο ασθενής με την Όμικρον είναι πολύ καλά, σε παρακολούθηση, αλλά στο σπίτι. Να περιορίσουμε τις επαφές μας. Για την Όμικρον υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι το εμβόλιο καλύπτει», ανέφερε, επίσης, η Μίνα Γκάγκα.

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως τα self και τα rapid tests σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, θα αποτελέσουν «ένα σημαντικό όπλο για τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα ενόψει των εορτών», συμπληρώνοντας πως «ο συστηματικός έλεγχος πριν τις συναθροίσεις, σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους μας». Σημείωσε δε πως λόγω των self tests που θα μοιραστούν δωρεάν στον πληθυσμό θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, κάτι το οποίο δεν πρέπει να μας ανησυχήσει.

«Με τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και με τα ενεργά κρούσματα ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για τον καθένα μας. Διεξάγουμε 2 εκατομμύρια τεστ την εβδομάδα σχεδόν. Το ποσοστό θετικότητας έμεινε στο 1,74%. Γρεβενά, Έβρος, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς τα μεγαλύτερα ποσοστά. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν και ξεπέρασαν τους 700. Το σημαντικό νέο της ημέρας αφορά την πρώτη ανίχνευση της Όμικρον στη χώρα μας. Η διασπορά με την παραλλαγή Δέλτα είναι εδώ παντού και πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα. Στα Τρίκαλα, παρά την ύφεση στα νέα κρούσματα, παρατηρούμε σταδιακή αύξηση της ηλικίας των νέων κρουσμάτων. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι είχαμε αύξηση (κρουσμάτων) στην ηλικιακή ομάδα 50-70 ετών, όπου μόλις 1 στους 4 της ομάδας έχει προσέλθει για αναμνηστική δόση. Αντίθετα στους άνω των 75 που έχουν κάνει περισσότερο την τρίτη δόση, τα κρούσματα είναι λιγότερα», είπε η κα Παπαευαγγέλου.

Δεν μετράμε αντισώματα για να κάνουμε τρίτη δόση

«Η κινητικότητα θα γίνει μεγαλύτερη τα Χριστούγεννα και πρέπει να θωρακιστούμε με τρίτη δόση. Δεν μετράμε τα αντισώματά μας για να αποφασίσουμε να κάνουμε τρίτη δόση. Απλά κλείνουμε το ραντεβού μας και πάμε. Σημαντική και η πρώτη δόση. Εμβολιαζόμαστε για την προστασία μας. Ακόμα περισσότερο σήμερα με την παραλλαγή Όμικρον. Υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ εμβολιαστικής κάλυψης, διασποράς του ιού και θνητότητας. Οι δέκα πρώτες περιφέρειες σε θετικότητα είναι και οι δέκα τελευταίες σε εμβολιαστική κάλυψη. Πρέπει να βοηθήσουμε τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί να τους πείσουμε. Self test σε όλους τους πολίτες είναι σημαντικό όπλο για τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα ενόψει των εορτών. Έτσι θα συμβάλλει ο καθένας προσωπικά στη μείωση της διασποράς. Είδαμε το όφελος στα σχολεία. Τώρα το μέτρο αυτό επεκτείνεται εθελοντικά, οριζόντια σε όλο τον πληθυσμό. Δίνουμε τη δυνατότητα σε ασυμπτωματικούς να μάθουν και να απομονωθούν. Έκκληση σε όλους να συμβάλλουν», συμπλήρωσε η ίδια.

«Παροτρύνουμε τους πολίτες, όταν πάνε να συμμετάσχουν σε κοινωνική εκδήλωση να κάνουν τεστ, είναι κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη. Σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους. Τρία τα σημαντικά όπλα. Εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, για να μην βοηθήσουμε τη διασπορά. Ταυτόχρονα εμβολιασμένοι και να κάνουμε συχνή χρήση του testing για να μην μεταδώσουμε άθελά μας στους αγαπημένους μας. Κάνουμε χρήση και της μάσκας», κατέληξε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας

Με τη σειρά του, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης: ανέφερε ότι «η πίεση στο σύστημα Υγείας της χώρας είναι αυξημένη, αλλά με τάσεις σταθεροποίησης. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι ενισχυμένος. Στέλεχος Όμικρον. Η επιδημία της νόσου στην Αφρική έχει τρία κύματα. Δημιουργήθηκε το τρίτο κύμα που κυριάρχησε το στέλεχος Δέλτα. Πέρασε σε ύφεση από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι πριν δύο εβδομάδες. Πλέον παρουσιάζει εκθετικής αύξησης. Ο αριθμός των νοσηλειών έχει αυξηθεί. Ο αριθμός θανάτων ανέβηκε 50%. Η Όμικρον είναι εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος. Στη νοσηρότητα δεν βλέπουμε σημαντική διαφορά. Η νοσηρότητα ακολουθεί μια με δύο εβδομάδες τις διαγνώσεις».

Δεν έχει συζητηθεί υποχρεωτικότητα εμβολιασμών σε άλλες ομάδες

«Δεν έχει συζητηθεί υποχρεωτικότητα εμβολιασμών σε άλλες ομάδες. Αυτοί που κυρίως αρρωσταίνουν και καταλήγουν είναι οι άνω των 60. Είναι και οι ανοσοκατεσταλμένοι, αλλά εκείνοι έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση. Ο λόγος που έγινε είναι για την ασφάλεια των ίδιων», σχολίασε η κα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Οι συνάδελφοι που έφυγαν, έφυγαν με τη σύμφωνη γνώμη τη δική τους και των διευθυντών τους. Οι ΜΕΘ στην Αθήνα είναι καλά στελεχωμένες και αντίστοιχα έχουν και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν λείπουν αυτοί οι άνθρωποι. Πέντε άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Οι μονάδες οι καινούργιες λειτουργούν πολύ καλά. Τα μονοκλωνικά έχουν ήδη ξεκινήσει με κριτήρια, δεν είχαμε πολλές αιτήσεις μέχρι τώρα. Μέχρι χθες είχαν εγκριθεί για 21 ασθενείς. Θυμίζω είναι για ασθενείς σε αρχικά στάδια με σοβαρά προβλήματα», σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε (διπλή) ερώτηση αναφορικά με το πόσοι γιατροί έχουν πάει στη Βόρεια Ελλάδα και πόσες είναι οι μέχρι στιγμής αιτήσεις για χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Απ’ ό,τι φαίνεται η θετικοποίηση του rapid συνδυάζεται με την μεταδοτικότητα. Οι ώρες που χρειάζεται για να θετικοποιηθεί είναι λίγες. Υπάρχουν ασθενείς που δεν θα θετικοποιήσουν ούτε το PCR. Δεν πρέπει να μας τρομάζει. Θεωρώ σχεδόν απίθανο να μετέδιδε. Ο ασθενής είχε το νου του, έκανε κάθε μέρα rapid. Παράδειγμα προς μίμηση η συμπεριφορά του ξέρει ότι έρχεται από ένα τόπο που έχει έξαρση, έκανε κάθε μέρα τεστ και προσπαθεί για να μην το μεταδώσει», ήταν η απάντηση των ειδικών σε ερώτηση που αφορούσε στον «ασθενή μηδέν» της Όμικρον στην Ελλάδα.

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση στο ακόλουθο link:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σφοδρές αντιδράσεις για την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο Παίδων Πεντέλης

Καταγγελίες για παρεμπόδιση της πρόσβασης ασθενών και «έκρηξη» οργής στο twitter - «Δεν έχω ιδέα για τα ΜΑΤ», είπε η Μίνα Γκάγκα!

Μαύρη μπογιά και αγκυλωτός σταυρός στα γραφεία του ΚΚΕ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

Τον βανδαλισμό των κομματικών του γραφείων στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή...

Τζώρτζης Μονογυιός: Νέα στοιχεία για το δυστύχημα

Στη Μύκονο αύριο η κηδεία

Πανδημία μέτρα: Χαλάρωση περιορισμών με το… σταγονόμετρο;

Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Ξαφνικός θάνατος για 37χρονο οδηγό νταλίκας μπροστά στα μάτια του 10χρονου παιδιού του!

Μια ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε χθες βράδυ επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος της...

Περιορισμοί και για τους κάτω των 60 που δεν μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση!

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί πολίτες κάτω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν κάνει τις...

Self-test για σχολεία: Πώς θα γίνουν αυτή την εβδομάδα

Ξεκινά σήμερα η δεύτερη εβδομάδα επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες μετά τις...

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Καθοδόν…. χιόνια και βροχές

Ποιες περιοχές θα έχουν τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες

Δείτε που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 151 σημεία σε όλη την επικράτεια θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Μονάδες Υγείας...

Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: Πρεμιέρα για τα πρόστιμα

Πώς θα βεβαιώνονται και ποιοι εξαιρούνται

Φρίκη στην Τούμπα: Βρήκαν νεκρές δύο αδελφές μέσα στο διαμέρισμά τους!

Δύο ηλικιωμένες τις οποίες αναζήτησε ο 32χρονος ανιψιός τους, τις βρήκε νεκρές το απόγευμα...

Τα social media στο πλευρό της 24χρονης που δηλώνει αποφασισμένη να το πάει μέχρι τέλους

Ένας 27χρονος ο πρώτος εμπλεκόμενος συλληφθείς, ο οποίος κατόπιν απολογίας του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Υβριστικά συνθήματα κατά του Πρωθυπουργού σε συγκέντρωση οπαδών του Ολυμπιακού

Στο κέντρο του Πειραιά συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες οπαδοί του Ολυμπιακού για να διαμαρτυρηθούν για το...

Έβρος: «Ελλάς Ελλάς ή Ταν ή επί Τας» φώναξαν οι κάτοικοι, διαμαρτυρόμενοι για το ΚΥΤ στο Φυλάκιο

«Βράζει» ο Έβρος για το νέο ΚΥΤ, με πλήθος κατοίκων να πραγματοποιεί σήμερα νέα...

Χωρίς self test αυτή τη Δευτέρα οι μαθητές στις σχολικές τάξεις

Μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και ήδη...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Μιράντα Αθανασίου: «Το παιδί μας δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός» λέει η πρώην σύντροφος του Μονογυιού

Σε κατάσταση σοκ η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία με τον οποίο έχει μια κόρη 3,5 ετών

Οργή στο διαδίκτυο από ανάρτηση της Σίσσυς Χρηστίδου για τον βιασμό στην Θεσσαλονίκη

Οργισμένες αντιδράσεις στο Twitter έχει προκαλέσει η ανάρτηση της...

Ράκος στο νοσοκομείο η Αθηνά Κοντοπάνου – Ο γάμος με τον Τζώρτζη Μονογυιό το 2020

Το πιο σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα στο ζευγάρι...

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Προ των πυλών νέο «κύμα» ψύχους με πολικές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια!

Προ των πυλών βρίσκεται νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ