«Σεισμό» προκάλεσε η έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα που καταρρίπτει τα ψέματα του Μητσοτάκη 

9 στους 10 που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ πέθαναν

Must Read

Ταραχή στην κυβέρνηση προκάλεσε η έρευνα του Λοιμωξιολόγου και Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα, η οποία αποκαλύπτει την μεγάλη θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Ήταν 1η Δεκεμβρίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με θράσος και άγνοια που προκάλεσε την οργή των επιστημόνων, υποστήριξε με έντονο ύφος από το βήμα της Βουλής, ότι όσοι ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λαμβάνουν την ίδια φροντίδα με εκείνους που παραμένουν πρόχειρα διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες. Σε μια προσπάθειά του να αντικρούσει τις σφοδρές επιθέσεις που δέχτηκε εξαιτίας της επίμονης άρνησής του να ενισχύσει το ΕΣΥ με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκτεθειμένος.

Χθες, μετά την επιστημονική δημοσίευση των Τσιόδρα-Λύτρα που αναφέρει ότι διασωληνωμένοι βρέθηκαν εκτός ΜΕΘ, κατέληξαν σε ποσοστό 88%, ο πρωθυπουργός έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης η οποία τον χαρακτηρίζει ψεύτη και υπεύθυνο για διακίνηση fake news.

Οι τρεις παράγοντες

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η θνητότητα λόγω κορωνοϊου, όπως μας δίδαξε το 2ο και 3ο κύμα, σχετίζεται με τρία στοιχεία: Τη βαρύτητα στο ΕΣΥ από αύξηση των διασωληνωμένων, τον αριθμό αυτών που μένουν εκτός ΜΕΘ αλλά και την περιφέρεια που νοσηλεύεται κάποιος. Στοιχεία τα οποία ενώ η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά, υποστήριζε ότι το μοναδικό όπλο στην πανδημία είναι… το εμβόλιο! Κάπως έτσι φτάσαμε στην χθεσινή εθνική τραγωδία με 130 νεκρούς.

Σύμφωνα με τη μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα, μελετήθηκαν στοιχεία από τη νοσηλεία 6.282 ατόμων που διασωληνώθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 6 Μαϊου 2021, τις περιόδους δηλαδή που βρίσκονταν σε έξαρση τα δύο κύματα της πανδημίας.

Από τους 6.282 ασθενείς που διασωληνώθηκαν οι 3988 πέθαναν (63,5%). Η πλειοψηφία των ασθενών (5971 από τους 6282) πέρασαν μέρος ή το σύνολο της νοσηλείας τους σε ΜΕΘ. Από εκείνους που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ (311), οι 275 (88,4%) κατέληξαν σε σύγκριση με 3.713 (62,2%) που κατέληξαν μέσα σε ΜΕΘ.

Η διαπίστωση που προκύπτει από τη μελέτη, είναι ότι υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ της θνησιμότητας και του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη μελέτη, σε νοσοκομεία εκτός Αττικής παρατηρήθηκε αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα. (σ.σ. Μην ξεχνάμε τις διαρκείς καταγγελίες νοσοκομειακών στην επαρχία για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, με γιατρούς χωρίς ειδικότητα να αναλαμβάνουν την φροντίδα των ασθενών στις ΜΕΘ).

Από τους 3.988 θανάτους που καταγράφηκαν, 947 αποδίδονταν στο υψηλό φορτίο των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό, 133 στο ότι βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ, και 656 στο ότι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός εκτός Αττικής. Δηλαδή 1.535 άνθρωποι συνολικά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των παραπάνω παραγόντων.

Η έρευνα των Τσιόδρα-Λύτρα αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύθει το ΕΣΥ με δομές και προσωπικό, κάτι το οποίο η κυβέρνηση όχι απλά δεν έκανε, αλλά ταυτόχρονα μειώνει την κρατική χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας κατά 820 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος…

Η κυβέρνηση, σε πρώτη φάση, μέσω του Γιάννη Οικονόμου αντί να δώσει εξηγήσεις, εστίασε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου βρίσκεται σε πανικό για το πως θα «μαζέψει» τα ασυμμάζευτα….

Δείτε επίσης: Θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να διωχθεί για fake news;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This