Η κακοκαιρία «Κάρμελ» σαρώνει την χώρα – Που υπάρχουν προβλήματα και πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων

Must Read

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» σαρώνει τη χώρα με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα ήδη πολλές περιοχές να έχουν ντυθεί στα λευκά.

Από τα χιόνια έχουν καλυφθεί τα χωριά της Εύβοιας Κουρκουλοί, Αμέλαντες, Κερασιά και Δρυμώνας με τους αντιδήμαρχους του Τσαπουρνιώτη, Γιώργο Σταμούλο και Αργύρη Λιάσκο να βρίσκονται από τα ξημερώματα του Σαββάτου επί ποδός.

«Διακοπή ρεύματος αυτή την ώρα σε Κήρινθο, Μαντούδι, Προκόπι, Πήλι, Βλαχιά και Δαφνούσα καθώς έχει πέσει κολόνα μέσης τάσης στη θέση Παλιουριά», είπε ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Σύμφωνα με το forecastweather αυτή τη στιγμή έχει χιονοθύελλα σε Πήλιο, Καρπενήσι, Αγόριανη, Σέττα Ευβοίας, Βίλια και Στενή Ευβοίας ενώ χιονίζει σε αρκετές περιοχές κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Μάλιστα, αναγνώστης του newsbreak.gr απέστειλε βίντεο από το Καρπενήσι, το οποίο ντύθηκε ήδη στα «λευκά» από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Λόγω τη χιονόπτωσης υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στο τέρμα της οδού Φυλής στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου καθώς και στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Την ίδια ώρα, χιονισμένο είναι το τοπίο και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Μικροί και μεγάλοι βγήκαν στους δρόμους για να απολαύσουν το χιόνι, παρά το γεγονός ότι το κρύο είναι τσουχτερό.

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» έφερε χιόνια και στην Πάρνηθα και κατ’ επέκταση διακοπή κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στο ρεύμα προς το καζίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Λόγω τη χιονόπτωσης υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στο τέρμα της οδού Φυλής στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου καθώ και στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Σύμφωνα με την Τροχαία λόγω χιονόπτωσης-παγετού η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

α) Ε.Ο Αράχωβας-Επταλόφου απο 1 Χ.Θ έως 16 Χ.Θ και από τη διασταύρωση Σκαμνού 14 Χ.Θ έως το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
β) στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Στενής-Στροπονών Ευβοίας
γ) Ε.Ο. Καρπενησίου-Φούρνας-Καρδίτσας από 12 Χ.Θ θέση Βράχος έως θέση Ζαχαράκι
δ) Ε.Ο. Καρπενησίου-Κρικέλλου-Δομνίστας από 12 Χ.Θ έως 25 Χ.Θ
ε) Ε.Ο. Καρπενησίου-Προυσσού-Αγρινίου από 35 Χ.Θ έως 45 Χ.Θ

Χιόνια και στην Μαγνησία

Στα λευκά έχει «ντυθεί» ένα μεγάλο μέρος της ορεινής Μαγνησίας και του ορεινού όγκου του Πηλίου, αφού το κύμα κακοκαιρίας πλήττει την περιοχή με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις έντονες ριπές ανέμου στα ορεινά και τις βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και τα παραθαλάσσια της περιοχής.

Στα Χάνια του Πηλίου η χιονόπτωση συνεχίζεται από χθες το βράδυ αδιάκοπα, ενώ τα θερμόμετρα δείχνουν -6 βαθμούς. Η χιονόπτωση ξεκινά πάνω από την Πορταριά, αλλά η χιονόστρωση αρχίζει από την Αλυκόπετρα και πάνω μέχρι και το Καράβωμα, στον δρόμο Βόλου – Ζαγοράς μέσω Χανίων,ενώ παράλληλα καθ’ όλο το 24ωρο, αποχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν το οδόστρωμα και αλατιέρες ριχνουν συνεχώς αλάτι για να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό. Στο χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, στις Αγριόλευκες η χιονόπτωση είναι εντονότερη, το χιόνι πλούσιο, αλλά οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές για λόγους ασφαλείας,αφού οι άνεμοι είναι θυελλώδεις.

«Η η κακοκαιρία πλήττει ηπιότερα τη Μαγνησία με παροδικές χιονοπτώσεις στο Πήλιο, κυρίως το ανατολικό, χιονόπτωση σημειώθηκε και στον Σταυρό Πτελεού αλλά έχουμε σε ετοιμότητα, εφ’ όσον χρειαστεί στη συνέχεια, δεκάδες αποχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί. Μηχανήματα έχουμε και σε όλα τα ακραία σημεία της Μαγνησίας, από το Πουρί και την Ανάβρα ως το Κεραμίδι» είπε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη

Παράλληλα, τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στα Γεράνεια Όρη.

Χιόνια και στην Φθιώτιδα

Η «Κάρμελ» βρίσκεται σε εξέλιξη και στα χωριά του Δομοκού. Σύμφωνα με το lamiareport λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα πυκνή χιονόπτωση άρχισε να καλύπτει το οδόστρωμα από τα δίδυμα πρατήρια και πάνω.

Όπως είπε στο LamiaReport o Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας τα μηχανήματα της Περιφέρειας ειναι στους δρόμους από τα μεσάνυχτα και καθαρίζουν το οδόστρωμα. Αυτή τη στιγμή η κυκλοφορία γίνεται κανονικά χωρίς αλυσίδες σε όλους τους παραπάνω οδικούς άξονες που χιονίζει.

Χιόνια έπεσαν επίσης και στα ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων, όπως το Καλαμάκι, η Δίβρη, το Ελευθεροχώρι, η Παύλιανη, το Δέλφινο, η Καστανιά, ο Πύργος και άλλα.

Η κακοκαιρία και στην Λάρισα

«Στα λευκά» βρίσκονται το πρωί του Σαββάτου ορεινές περιοχές της Λάρισας σύμφωνα με το larissanet. Ενδεικτικά στο Λιβάδι Ελασσόνας καταγράφηκε χιονόπτωση τη νύχτα. Η θερμοκρασία νωρίτερα το πρωί ήταν στους -2 βαθμούς, ενώ οι δρόμοι παραμένουν καθαροί.

Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με το meteo, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Σταμάτα, Δροσιά ο υδράργυρος άγγιξε τον 1 βαθμό, ενώ το μεσημέρι φαίνεται να μην ξεπερνάει τους 2 βαθμούς και την Κυριακή ολόκληρη την μέρα η θερμοκρασία φαίνεται να κυμαίνεται από – 1 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχα σε περιοχές των Βορείων προαστίων, το Σάββατο η θερμοκρασία φαίνεται να κυμαίνεται από 2 έως 3 βαθμούς, το ίδιο και την Κυριακή. Στο κέντρο της Αθήνας ο υδράργυρος το Σάββατο και την Κυριακή φαίνεται να αγγίζει τους 7 βαθμούς, με πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία αισθητή στο ανθρώπινο σώμα.

Μάλιστα, οι προγνωστικοί χάρτες βροχής και χιονιού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr παρουσιάζουν τις περιοχές που προβλέπετε να επηρεαστούν από φαινόμενα κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά βάση ασθενείς αν και θα σημειώνονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές, αλλά στην Στερεά Ελλάδα και τα ορεινά της Πελ/νήσου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Μεγάλα ύψη υετού (βροχής και χιονιού) αναμένονται στην Εύβοια, στην Αν. Βοιωτία, τα βόρεια τμήματα της Αττικής και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα σημειωθούν στις παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και τοπικά θα παράγουν ψιλό χαλάζι.

Ειδικότερα για την Αττική, οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται πάνω από τα 300μ υψόμετρο περίπου στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθεί βροχόπτωση. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως περιμετρικά των ορεινών όγκων και στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα Βόρεια Προάστια θα σημειώνεται χιονόπτωση ή χιονόνερο έως τα 300μ υψόμετρο, με χιονόστρωση πάνω από τα 400-500μ υψόμετρο.


Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος κάνει λόγο για τα βασικά χαρακτηριστικά της «Κάρμελ». «Οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά χαμηλές και θα έχει αρκετό κρύο. Περιμένουμε και χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, ενώ νοτιότερα όπως για παράδειγμα στην Κρήτη και στα νησιά θα έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις και τα χιόνια στην Κρήτη θα περιορίζονται πάνω από τα 900-1.000 μέτρα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας θα είναι οι βοριάδες, που τοπικά θα φτάσουν τα 8 μποφόρ το Σάββατο» είπε.

«Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση στο σύνολο της χώρας ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα»

Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, επιβεβαίωσε ότι η κακοκαιρία «Κάρμελ» μας επιφυλάσσει χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια το Σάββατο ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα όπως λέει θα δημιουργηθούν στην Αττικο- Βοιωτία δηλαδή στα ορεινά της Αττικής και προς τη Βοιωτία, τα ορεινά και ημιορεινά Εύβοιας, την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, και τα ορεινά της Κρήτης που θα δεχθούν το μεγαλύτερο όγκο χιονιού.

«Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση στο σύνολο της χώρας ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα» είπε και συμπλήρωσε: «Αναμένουμε και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Αττικής, ενδεχομένως αύριο να έχουμε χιονοπτώσεις και στα βόρεια προάστια».

Όσον αφορά στην πτώση της θερμοκρασίας, ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει ότι στην Αττική δεν φαίνεται να ξεπερνάμε τους 7 – 8 βαθμούς το μέγιστο στο κέντρο της πόλης και τους 3-5 στα βόρεια προάστια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βασίλης Μπισμπίκης: Η κοινή φωτογραφία με τη Δέσποινα Βανδή μετά την περιπέτεια υγείας του

Σώος και αβλαβής φαίνεται να είναι ο Βασίλης Μπισμπίκης μετά την περιπέτεια υγείας που είχε η οποία τον οδήγησε...

More Articles Like This