19/1/2022

Ο απολογισμός αποτυχίας της επιτροπής Ελλάδα 21

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη*                                          

Τις τελευταίες εβδομάδες πολυάριθμα δημοσιεύματα ασχολήθηκαν με ότι  ήταν από καιρό  γνωστό, την αποτυχία δηλαδή του εορτασμού του 1821, που είχε επισήμως ανατεθεί από την Κυβέρνηση στην κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου.   Στο σημείωμα  αυτό θα επικεντρωθώ  στο περιεχόμενο του τελευταίου (προς το παρόν) σχετικού  άρθρου της κυριακάτικης «δημοκρατίας» (της 12.12.2021, σ. 05β/21), που φέρει την υπογραφή του κ. Μανώλη Κοττάκη.

Πως δικαιολογείται το ενδιαφέρον της ΤΙΜΗΣΤΟ 21

Σπεύδω να υπογραμμίσω την εύλογη ύπαρξη  ενδιαφέροντός μας για  τα αποτελέσματα της Επιτροπής Ελλάδα 21, δεδομένου ότι  η δική μας Επιτροπή ΤΙΜΗΣΤΟ 21 δημιουργήθηκε πριν από ενάμισι περίπου χρόνο,  ως αντίδραση στα απανωτά ατοπήματα της επίσημης Επιτροπής Ελλάδα 21: εξύβριση ηρώων του 1821, πρόθεση πρόσκλησης του Ερντογάν να συνεορτάσει μαζί μας την ιερή μας επέτειο, καθώς και σωρείας εθμομηδενιστικών απόψεων από  προσκεκλημένους της εν λόγω Επιτροπής, όπως  ότι η «Επανάσταση ήταν έργο μιας περιθωριακής ελίτ», ότι «οι σκλάβοι Έλληνες περνούσαν πολύ καλά κάτω από τον τουρκικό ζυγό», ότι «πάσχουμε από προγονοπληξία», ότι «Εθνος και κράτος έχουν βίο 200 ετών», ότι «οι Νεοέλληνες ουδεμία σχέση έχουμε με τους αρχαίους Έλληνες», ότι «πρέπει να ξαναγραφεί η ιστορία μας» κλπ., κλπ., κλπ.Θα πρέπει, συνεπώς, να είναι ξεκάθαρο ότι ουδεμία  πρόθεση θα είχαμε να αναλύσουμε ή και να προβούμε σε οποιασδήποτε μορφής κριτική των επιλογών της προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 21,  αν η δική μας Επιτροπή ΤΙΜΗΣΤΟ 21 δεν είχε  λειτουργήσει (δυστυχώς, αναγκαστικά) παράλληλα προς αυτήν.

Είναι συνεπώς   καθήκον μας:

-Να αναδείξουμε τα βασικά σημεία του απολογισμού της Επιτροπής Ελλάδα 21, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής, όπως αυτά καταγράφονται από τη βελούδινη πένα του κ. Μανώλη Κοττάκη, αφήνοντας την εξαγωγή των σχετικών συμπερασμάτων σε όσους μας παρακολουθούν. Θα πρέπει  βέβαια, να υπογραμμιστεί το πόσο σημαντικό είναι το θέμα, που εδώ συζητιέται,  καθώς η διαπιστωμένη  αποτυχία της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου  έχει αφήσει την πατρίδα μας χωρίς τον επίσημο  εορτασμό που  άξιζε στους ήρωες της.  Και πως, αλήθεια, να αποφύγουμε στο σημείο αυτό το ερώτημα τού κατά πόσον  μπόρεσε  η ΤΙΜΗΣΤΟ 21  να καλύψει αυτό το κενό; Χωρίς καμιά στήριξη από πουθενά, αλλά με εθελοντική εργασία και με  72000 υποστηρικτές, που φαίνεται να «ζήλεψε» το  ΦΒ και γι αυτό έκλεισε τον αρχικό  λογαριασμό μας.

-Δεδομένου ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε την απήχηση που είχαν οι πολυάριθμες και πολυσύνθετες δικές μας προσπάθειες, για την επίτευξη εορτασμού με πατριωτική πνοή, αλλά και με αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, θα ήμασταν ευτυχείς να έχουμε τις απόψεις όλων σας, ύστερα από σύντομη σύγκριση των δραστηριοτήτων της Επιτροπής Ελλάδα 21 και της Επιτροπής ΤΙΜΗΣΤΟ 21. Ο δικός μας απολογισμός, που θα είναι διαδικτυακός, ορίστηκε για τις 8 και 9 Ιανουαρίου του 2022 και ώρα 5 μμ  (ως τότε θα επανέλθουμε, φυσικά, με το λινκ των δραστηριοτήτων μας και κάθε απαραίτητη πληροφορία). Μέσα από τον  απολογισμό μας, και τη συζήτηση  με υποστηρικτές μας, θα  προσπαθήσουμε να έχουμε συμπεράσματα, όσο γίνεται πιο ουσιαστικά και εποικοδομητικά, για τον Τύπο. Όπως ελπίζουμε να φανεί, η Επιτροπή ΤΙΜΗΣΤΟ 21, σε αντίθεση με την Επιτροπή Ελλάδα 21, κατέστρωσε  από την πρώτη στιγμή ένα ορθολογικό πρόγραμμα με σαφείς κατευθυντήριες γραμμές, σαφείς στόχους και αναζήτηση απαντήσεων σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Στο πρόγραμμα αυτό, στη συνέχεια, εντάχθηκε το σύνολο των   εκατοντάδων δραστηριοτήτων μας. Εξυπακούεται ότι σε καμία φάση του προγράμματός μας, δεν τέθηκε  πρόβλημα ή επιδίωξη του πως θα γινόμασταν γνωστοί, εμείς προσωπικώς, από τους   συμπατριώτες μας στην Ελλάδα.  Αντιθέτως μέλημά μας ήταν το πως θα διαχέονταν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα η απόδοση  τιμών προς τους ήρωες μας και το πως θα υλοποιούνταν καλύτερα  οι κεντρικοί στόχοι που θέσαμε στην ΤΙΜΗΣΤΟ 21 για τον εορτασμό της επετείου.

-Το σημαντικότερο, ίσως, θέμα αυτού του  άρθρου του κ. Μανώλη Κοττάκη, είναι  το  ερώτημα που πλανάται σε ολόκληρο το κείμενο και που όμως παραμένει αναπάντητο, παρότι το έχουμε θέσει και εμείς πολλές φορές στο παρελθόν: «το αν, δηλαδή, η επισήμως πια αναγνωρισμένη αποτυχία της Επιτροπής Ελλάδα 21, υπήρξε τυχαίο ή, αντιθέτως, προγραμματισμένο/επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». Η απάντηση, σε αυτή την απορία, αν κάποτε υπάρξει, θα είναι πολλαπλώς αποκαλυπτική για πολλά και διάφορα, που προς το παρόν καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου.

Οπωσδήποτε, ο απολογισμός  του έργου  της Επιτροπής Ελλάδα 21 στο Μέγαρο Μουσικής, εμφανίζει  πολύπλευρο ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από τη συνέχεια.

Επισήμανση σημείων του απολογισμού της Επιτροπής Ελλάδα 21 (ελεύθερη απόδοση) με βάση  το άρθρο του κ. Μανώλη Κοττάκη:

*Η Κυβέρνηση δεν στήριξε την Επιτροπή Ελλάδα 21. Αντιθέτως, στράφηκε εναντίον της. Το ίδιο και η Π.τ.Δ.

*Τα ατοπήματα της Επιτροπής Ελλάδα 21 διαπιστώθηκαν από την αρχή.

*Η Επιτροπή ξεκίνησε το έργο της μέσα σε καθεστώς γενικής αμφισβήτησης.

*Η πρόεδρος (της Επιτροπής Ελλάδα 21) βρέθηκε στο στόχαστρο και εξαιτίας δηλώσεων των συνεργατών της, αλλά και της διάθεσης άλλων κέντρων να οργανώσουν παράλληλες εκδηλώσεις με αυτές της επίσημης Επιτροπής «Ελλάδα 21»

*Χορηγοί της Επιτροπής Ελλάδα 21: συστημικές τράπεζες, Σκλαβενίτης, και ο σύζυγος της προέδρου κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου.

*Η Αγγελοπούλου κατάλαβε πολύ γρήγορα το κλίμα που είχε δημιουργηθεί εναντίον της και άλλαξε ρότα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της μείωσε δραματικά το εγχείρημα, αρνούμενη να παράσχει την παραμικρή βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό και το γεγονός ότι ανώτατοι θεσμοί, έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να δημιουργήσουν προσκόμματα στο έργο της επιτροπής δεν την πτόησε. Στο  τέλος έκανε αυτό που ήθελε και αυτό που έπρεπε. Γύρισε την Ελλάδα τρεις φορές. Πήγε σε 78 πόλεις. Τη γνώρισε καλύτερα αλλά και οι Έλληνες γνώρισαν την ίδια την Αγγελοπούλου καλύτερα.

*Λίγο με τα νομίσματα, λίγο με τα ντοκιμαντέρ, λίγο με τα podcasts, λίγο με την επαφή που έπιασε με τον ξεχασμένο Έλληνα, λίγο με τις καραγκούνικες φορεσιές, το εγχείρημα ήρθε στα ίσα του και άρχισε να αποκτά δυναμική και προοπτική. Τουλάχιστον 10000 Έλληνες και Ελληνίδες που γνώρισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κατά τις επισκέψεις της έχουν λάβει επιστολή γραμμένη από την ίδια, με λεπτομέρειες από τις συνομιλίες τους.

Απονομή τιμητικής πλακέτας από την κυρία Αγγελοπούλου στο σύζυγό της

-Κατά την εκδήλωση του απολογισμού της Επιτροπής Ελλάδα 21 η κυρία Αγγελοπούλου τίμησε τον σύζυγό της με τιμητική πλακέτα επειδή η Ελληνική Δημοκρατία, που όφειλε να αναλάβει προ πολλού αυτή την πρωτοβουλία, δεν το έπραξε.

-Κάποιος έπρεπε, λοιπόν, να του πει «ευχαριστώ» για όσα έχει προσφέρει στην πατρίδα του. Και επειδή δεν του το είπε κανείς- ο πρωθυπουργός έπρεπε να το κάνει- αποφάσισε να το κάνει η σύζυγός του.

*Πρ πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Επικεφαλής της ΤΙΜΗΣΤΟ 21

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Self test: Από σήμερα η διάθεση στα φαρμακεία

Αφορά σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

«Καμπανάκι» από Καπραβέλο: «Αφόρητη η πίεση στα νοσοκομεία από τη συνύπαρξη Δέλτα και Όμικρον»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία έκρουσε χθες...

Θετικός στον κορωνοϊό ο Άρης Πορτοσάλτε

Ο γνωστός δημοσιογράφος ήταν τριπλά εμβολιασμένος

Πολικό κύμα κακοκαιρίας: Χιόνια και στην Αττική – Παγωνιά σε όλη την Ελλάδα

Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα αγγίξει τους -20 βαθμούς

Δείτε που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 157 σημεία σε όλη την επικράτεια θα βρίσκονται σήμερα οι Κινητές Μονάδες Υγείας...

Έτρεχε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο έγκυος με νεκρό έμβρυο, αλλά η κυβέρνηση τα βλέπει όλα καλά στην Υγεία!

Μια ασύλληπτη περιπέτεια έζησε 41χρονη έγκυος στην Κοζάνη, όταν διαπίστωσε ότι το έμβρυο ήταν...

Γαμπρός στο φέρετρο ο Τζώρτζης Μονογυιός

Με το κοστούμι που φορούσε στον γάμο του οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι στην τελευταία...

Αγωνία για 85χρονο ψαρά στην Αίγινα

Κανένα σημάδι ζωής για τον 85χρονο ψαρά που αγνοείται από το μεσημέρι στην Αίγινα.Ο...

Βιασμός 24χρονης: Συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης στο Σύνταγμα την Παρασκευή, με σύνθημα «Αδελφή μου, εγώ σε πιστεύω»

Μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για τον ομαδικό βιασμό της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα από γνωστά...

Στο ίδιο σημείο που ξεψύχησε ο Τζώρτζης είχε σκοτωθεί μια γυναίκα πριν λίγους μήνες

Μπορεί το τροχαίο που οδήγησε τον Τζώρτζη Μονογυιό να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της δημοσιότητας,...

Τα κρούσματα κορωνοϊού έκλεισαν τη Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά στη Σητεία

Κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά στη Σητεία. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν τόσο...

Άγιο Όρος: Κοντεύουν τους 40 οι μοναχοί-αρνητές του κορωνοϊού που πέθαναν από τη φονική νόσο!

Σοκάρουν οι δηλώσεις του Γέροντα Βαρθολομαίου, Ηγούμενου της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, καθώς...

Νέο σοκ με 106 νεκρούς κατά το τελευταίο 24ωρο!

Σύμφωνα με την -απρόσμενα καθυστερημένη- ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου, κατά...

ΕΟΔΥ: Τεχνικό πρόβλημα μας άφησε (προσωρινά) χωρίς νέα κρούσματα!

Μία ώρα έχει περάσει από το σύνηθες ραντεβού μας με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ...

Έβρος: Πετροπόλεμος και χημικά σε νέα επεισόδια έξω από το ΚΥΤ Φυλακίου

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα έξω από το Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου στον Έβρο, όπου...

Ηρωίδα η Γεωργία! Δεν λυγίζει από τις απειλές των καθαρμάτων και μιλάει δημόσια

Δημόσια βγαίνει να καταγγείλει τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια των πλουσιόπαιδων που όπως...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξέσπασε σε λυγμούς η σύζυγος του Τζώρτζη Μονογυιού – «Αφήστε με να πάω στην κηδεία του» 

Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται η σύζυγός του...

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Ηρωίδα η Γεωργία! Δεν λυγίζει από τις απειλές των καθαρμάτων και μιλάει δημόσια

Δημόσια βγαίνει να καταγγείλει τον εφιάλτη που έζησε στα...

Εξελίξεις! Βρέθηκαν ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα στον οργανισμό της Γεωργίας

Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης αναμένονται από ώρα σε ώρα - Τι βρέθηκε στον οργανισμό της 24χρονης που βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια

Κύκλωμα μαστροπείας με Rich Kids: Ο βιασμός στο δωμάτιο 602 και το «ψάρεμα» ανυποψίαστων κοριτσιών

Προσεγγίζουν σε καφέ και στα social media γυναίκες, τις οποίες ναρκώνουν και τις «πασάρουν» σε πλουσιόπαιδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ