e-ΕΦΚΑ: Ελεύθερη η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης λήγει στις 31/01/2022

Must Read

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες, στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν για το 2022.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/01/2022 και η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση, και ισχύει για όλο το έτος. Όπως διευκρινίζεται από τον ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση-δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν για το 2022 στην κατηγορία που είχαν ενταχθεί το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των σχετικών διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου 4670/2020, οι μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.

Με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών αποσυνδέθηκαν από το ύψος του εισοδήματός τους, όπως είχε θεσπίσει ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016, ωστόσο το ύψος τους αυξήθηκε σημαντικά. Πλέον, η κατώτατη εισφορά ξεκινά από τα 220 ευρώ μηνιαίως για την 1η κλάση και φτάνει έως τα 576 ευρώ για την 6η και τελευταία.

Επισημαίνεται ότι, στη συγκεκριμένη δήλωση για το 2022, δεν θα περιλαμβάνεται η δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία. Για την πρόσβαση στην εν λόγω υπηρεσία, ο χρήστης εισέρχεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» > Εισφορές Μη Μισθωτών > «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» > «Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This