Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023

Η Cosco στοιβάζει αυτοκίνητα και σκουπίδια δίπλα στα αρχαία τείχη του Πειραιά!

Αντιδρούν η Αρχαιολογική Υπηρεσία και οι κάτοικοι της Πειραϊκής για την καραμπινάτη παρανομία

Συντάκτης: Newsroom

Σε ένα απέραντο χώρο αποθήκευσης τράνζιτ αυτοκινήτων και εναπόθεσης των σκουπιδιών από τα κρουαζιερόπλοια, έχει μετατρέψει η Cosco το λιμάνι του Πειραιά δίπλα από τα αρχαία τείχη της πόλης.

Αυτό διαπίστωσε η Αρχαιολογική Υπηρεσία μετά από καταγγελία πολιτών και του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής για τη λειτουργία παράνομου «αυτοκινητάδικου» δίπλα στο Κονώνειο τείχος, στο Παλατάκι.

Τα αυτοκίνητα παραμένουν ακόμη κατά μήκος του Κονώνειου τείχους σε απόσταση μέχρι και μόλις δύο μέτρων από το μνημείο που εκτείνεται σε μήκος 590 μέτρων.

Ο ΟΛΠ τον οποίο διαχειρίζεται η κινεζική εταιρεία Cosco, τοποθέτησε εκατοντάδες αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων,  χωρίς να ζητήσει έγκριση από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Πειραϊκής, «τόσο τα αυτοκίνητα που εκφορτώνονται, μεταφορτώνονται και αναμένονται όσο και οι κάδοι απορριμμάτων που είναι τοποθετημένοι στο χώρο πλησίον του τείχους, ρυπαίνουν, υποβαθμίζουν και ενέχουν κινδύνους  βλάβης για το μνημείο».

COSCO

Μετά την καταγγελία έγινε αυτοψία στον χώρο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων η οποία διαπίστωσε την παρανομία.

Για το λόγο αυτό η διευθύντρια της Εφορείας Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη έστειλε επιστολή προς την ΟΛΠ-COSCO, καλώντας την να συμμορφωθεί με την αρχαιολογική νομοθεσία, κρούοντας τον κίνδυνο για τις νομικές συνέπειες των παραβάσεων.

Στην επιστολή της η διευθύντρια της Εφορείας αναφέρει:

«Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής (καταγγελίας που μας εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του «Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής» και της αυτοψίας που διενεργήθηκε στον χώρο από εκπρόσωπο της ΕΦΑΠΝ σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Στη Χερσαία Λιμενική Ζώνη του ΟΛΠ Α.Ε., στην νότια πλευρά του λιμένα, στη Ζώνη του Επιβατικού Λιμένα – Τομέας Ι, στη λεγόμενη Περιοχή Κρουαζιέρας Κεντρικού Λιμένα, πλησίον του Β’ Επιβατικού Σταθμού «Θεμιστοκλής»- «Κανέλλος», έμπροσθεν της Πύλης Ε12, Β-ΒΑ του μνημείου «Παλατάκι» και του τμήματος του Οχυρωματικού Περιβόλου (Κονωνείου τείχους) που διατηρείται ορατό εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης και εκτός της περίφραξης με συρματόπλεγμα κατά μήκος της τελωνειακής γραμμής ISPS, βρίσκονται σταθμευμένα δεκάδες επιβατικά κυρίως αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΟΛΠ που ήταν παρόντες στην αυτοψία, ο χώρος χρησιμοποιείται προσωρινά ως χώρος φορτοεκφόρτωσης αυτοκινήτων και τα αυτοκίνητα πρόκειται να μεταφερθούν μέσα στο επόμενο 20ήμερο.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι τα σταθμευμένα αυτοκίνητα βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και ορατή επαφή με το Κονώνειο τείχος, σε απόσταση από 2 μ. περίπου έως λίγες δεκάδες μέτρα, ενώ για τη χρήση αυτή του χώρου δεν έχει δοθεί σχετική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ κατά παράβαση της Αρχαιολογικής Νομοθεσίας (σχετ. 1,2,4,5).

Η περιοχή αυτή του λιμένα βρίσκεται εντός της κηρυγμένης και οριοθετημένης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής του Δήμου Πειραιά (σχετ. 4,5).

Θλιβερές εικόνες δίπλα στο ιερό μνημείο

Επιπλέον σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή σύμφωνα με το «Αρχικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και τη Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) – ΣΤΑΔΙΟ Α΄ και ΣΤΑΔΙΟ Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) Α.Ε.» και τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (MASTERPLAN) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς επιτρέπονται δραστηριότητες σχετικές με τον λιμενισμό και την εξυπηρέτηση πλοίων, καθώς και τον τουρισμό και την αναψυχή.

Πιο συγκεκριμένα επιτρέπονται οι κύριες χρήσεις λιμενικής ζώνης επιβατικής-τουριστικής δραστηριότητας, τερματικού σταθμού εξυπηρέτησης επιβατών, τουρισμού – αναψυχής, καθώς και πολιτιστικές χρήσεις. Ακόμα επισημαίνεται ότι με την υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/53958/36754/996/412/24.5.2019 Υ.Α. (ΑΔΑ: 789Φ4653Π4-81Η) και την υπ’αρ. πρωτ. 253649/14.9.2021 (ΑΔΑ 6ΧΜΔ4653Π4-ΖΙΝ) Απόφαση έχουν εγκριθεί αντίστοιχα και υπό όρους το «Αρχικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και τη Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) – ΣΤΑΔΙΟ Α΄ και ΣΤΑΔΙΟ Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) Α.Ε.» και η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (MASTERPLAN) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (σχετ. 6,7). Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με την Αρχαιολογική Νομοθεσία, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης άμεσης ή έμμεσης βλάβης στο αρχαίο μνημείο, είναι απαραίτητο να συμμορφωθείτε άμεσα με τους όρους των ανωτέρω Αποφάσεων και την προβλεπόμενη από την Νομοθεσία διαδικασία για τη χρήση του χώρου.

Στο ίδιο πλαίσιο καλείσθε να απομακρύνετε άμεσα και τους μεγάλους μαύρους κάδους απορριμμάτων που επίσης έχουν τοποθετηθεί σε άμεση γειτνίαση και σχεδόν σε επαφή με το Κονώνειο τείχος, στην ίδια περιοχή, χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ κατά παράβαση της Αρχαιολογικής Νομοθεσίας.

Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η μη τήρηση της ανωτέρω διαδικασίας και των όρων των Αποφάσεων για τη χρήση του χώρου αποτελεί παράβαση της Αρχαιολογικής Νομοθεσίας και επισείει τις νόμιμες συνέπειες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μοναστήρι στην Αττική κρυβόταν ο δράστης ανθρωποκτονίας στο Γκάζι

Σε Ιερά Μονή της Αττικής είχε βρει «καταφύγιο» ο 29χρονος, ο οποίος τον Σεπτέμβριο...

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 1, 17, 19,...

Ποινική δίωξη σε 5 αστυνομικούς για το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στον Έβρο – Οι...

Δούλευαν ακόμη και στις άδειες τους για να καλύπτουν το κύκλωμα - Πώς έφτασαν στα ίχνη τους

Κατέγραψαν σε βίντεο τη στιγμή που ο κεραυνός σκοτώνει τον 26χρονο στη Ρόδο –...

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Ρόδου μετά τον τραγικό θάνατο του 26χρονου Βρετανού...

Απέλυσαν 250 επαγγελματίες οπλίτες μια ημέρα πριν την προκήρυξη των εκλογών!

Πρόβλημα στελέχωσης μονάδων καταγγέλλουν στρατιωτικοί μετά την απομάκρυνση των οπλιτών

Νηπιαγωγός στην Κρήτη πήγε στον οδοντίατρο και κατέληξε στην Εντατική!

Μια επίσκεψη ρουτίνας τον οδοντίατρο είχε μια απρόοπτη εξέλιξη για 40χρονη νηπιαγωγό στην Κρήτη,...

Δίκη για Μάτι: Αξιωματικός της Πυροσβεστικής κατήγγειλε παραλείψεις και προσπάθεια εκφοβισμού

«Είμαι εδώ στο δικαστήριο να καταθέσω διότι χάθηκαν 104 άνθρωποι. Θα μπορούσε να είχε...

Έγκλημα στα Τέμπη: Οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες δεν κατάφεραν να «διαβάσουν» το καταγραφικό της μοιραίας...

Άκαρπες αποδείχτηκαν οι προσπάθειες των Ιταλών εμπειρογνωμόνων να αντλήσουν στοιχεία από το καταγραφικό της...

Ο Λασκαρίδης σκοπεύει να δωρίσει ένα ακόμη πλοίο στο Πολεμικό Ναυτικό

Ένα μεγάλο πλοίο πολλαπλών χρήσεων πρόκειται να δωρίσει στο Πολεμικό Ναυτικό ο  Πάνος Λασκαρίδης,...

Μάνα άφησε τα ανήλικα παιδιά της μόνα στο σπίτι και πήγε για διήμερο με...

Κάτω από άθλιες συνθήκες ζούσαν τρία παιδάκια μόλις 5, 7 και 9 ετών, το...

Έβρος: Αποκαλυπτικές συνομιλίες των συνοριοφυλάκων με τους Τούρκους διακινητές – Η «βαλίτσα» και το...

Οι κοριοί της ΕΛ.ΑΣ. φέρνουν στο φως πολύ ενδιαφέρονται στοιχεία για τις παράνομες δοσοληψίες των κατηγορουμένων με τους δουλεμπόρους...

Ο γιος του Φρέντι Μπελέρη συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Με τον Πέτρο Μπελέρη, γιο του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Διονυσίου Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος...

Ποικίλα προβλήματα από τις καταιγίδες – Διακοπές ρεύματος σε Νίκαια, Νέα Σμύρνη και περιοχές...

Λίγο πριν εκπνεύσει ο Μάιος, ο καιρός παραμένει άστατος, με πολλές περιοχές της χώρας...

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν χορηγήσαμε κεταμίνη στη Τζωρτζίνα»

Η σειρά των γιατρών του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, όπου είχε μεταφερθεί η Τζωρτζίνα τον...

Γιατί ακυρώθηκε η ελληνική άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» στο Αιγαίο;

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας  διαρρέουν ότι έγινε για χάρη των ελληνοτουρκικών σχέσεων!

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πακιστανοί απειλούν ότι θα κόψουν κεφάλια με φόντο τουρίστες, στην καρδιά της Αθήνας!

Έχοντας πίσω τους την Ακρόπολη και κάποιους τουρίστες, μια παρέα Πακιστανών ανήρτησε ένα βίντεο στο TikTok, στο οποίο προβαίνει σε άσεμνες χειρονομίες και απειλεί...

Δέσποινα Παπαδοπούλου: «Σπάει» τη σιωπή της μετά από χρόνια, η σύζυγος του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Τα τελευταία λόγια του άντρα της στην Εντατική, ο «θετός» εγγονός της και η φιλία της με γνωστή τραγουδίστρια

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

Εκατομμυριούχος η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη στη Βαρβάκειο – «Έφαγε» όλη την περιουσία στην κόκα

Από πάμπλουτη οικογένεια η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη από τον σύντροφό της

Διαδικτυακό ξέσπασμα για την «έξωση» Καστανίδη: «Πολιτικός νάνος» ο Ανδρουλάκης «δεν σέβεται την επιλογή των ψηφοφόρων»!

Ενόσω αναμένεται η δήλωση του Χάρη Καστανίδη για την αιφνιδιαστική απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να του «φάει» την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία...

«Κατασκευάζεται» ένας νέος, κυνικός λαός, μηδενικής εθνικής μνήμης

Μεγάλη μέρα η σημερινή. Ημέρα μνήμης. Ημέρα αναστοχασμού. Ημέρα εθνικής ταυτότητας. Παρότι, όμως, έχει επικρατήσει δεκαετίες τώρα να ονομάζεται «αποφράς», επιτρέψτε μου να κάνω...

First Dates – H Καρίνα άφησε σύξυλο τον… Έρωτα: «Αποτυχία μεγάλη, είναι κοντός και αγύμναστος»

Τον Έρωτα, στην κυριολεξία, υποδέχθηκε στο First Dates η Ζενεβιέβ Μαζαρί, αφού αυτό είναι το πραγματικό όνομα του παίκτη που πήγε να βρει ταίρι,...

Με το πιστόλι στο χέρι ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ναι, καλά βλέπετε. Είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης που κρατάει στα χέρια του ένα όπλο, μέσα σε κλειστό χώρο, έτοιμος να ρίξει... μπαλωθιές.Είναι ο θεριακλής...

NEWSROOM

spot_img