Τα πήρε όλα ο Μαντωνανάκης!

Πώς θα λάβει περίπου 700 εκατ. ευρώ από κράτος και τράπεζες - Κερασάκι στην τούρτα επιχορήγηση για επένδυση που δεν έγινε

Must Read

Τα κλειδιά των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών κινδυνεύουμε να παραδώσουμε το επόμενο διάστημα στον Παντελή Μαντωνανάκη, μαζί με τα κλειδιά του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την αγωγή που κέρδισε πρωτόδικα ο επιχειρηματίας πριν από λίγο καιρό, με την οποία ζητούσε από στελέχη τραπεζών 65.000.000 ευρώ για τη μη εισαγωγή της εταιρίας του στο Χρηματιστήριο, τώρα μία ακόμη πρωτόδικη απόφαση τον δικαιώνει.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε καταχρηστική την καταγγελία των δανείων του, ύψους πάνω από 300.000.000 ευρώ, από τις τράπεζες το 2019, επειδή εκείνο το διάστημα ο ίδιος ήταν σε διαπραγματεύσεις με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) για την υπόθεση του ξενοδοχείου Grand Resort Lagonissi.

Με βάση τη νέα αυτή απόφαση, ο επιχειρηματίας ενδέχεται τώρα να διεκδικήσει ακόμη μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες (;;;) εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες (!). Δηλαδή, αντί να πληρώσει τις τράπεζες, στο τέλος θα τον πληρώσουν!

Ο Παντελής Μαντωνανάκης

Η ιστορία, που θα μπορούσε να ήταν κωμωδία, εάν δεν ήταν τραγωδία, για τα κρατικά ταμεία και τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, περιλαμβάνει ακόμη περισσότερες εκατοντάδες εκατομμύρια. Η εταιρία του Παντελή Μαντωνανάκη, Αττικός Ήλιος, η οποία ανέλαβε την επένδυση στο Λαγονήσι, πριν από περίπου 20 χρόνια, έχει ήδη κερδίσει περίπου 630.000.000 ευρώ σε διεκδικήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, μέσα από οκτώ αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου, για διαφυγόντα κέρδη από την επένδυσή της. Μάλιστα, για κάθε χρόνο που το Ελληνικό Δημόσιο δεν καταβάλει τα χρήματα, ο κ. Μαντωνανάκης θα έχει να λαμβάνει άλλα 15.000.000 ευρώ σε τόκους.

Αυτό, με μία απλή πρόσθεση, φέρνει τον κ. Μαντωνανάκη σε θέση να αναμένει πως θα λάβει, ως τώρα μόνο, συνολικά περίπου 700.000.000 ευρώ, από κράτος και τράπεζες. Και το τρομακτικό είναι πως έπεται συνέχεια

Και η συνέχεια αυτή έχει ήδη εκκινήσει με κυβερνητικές ευλογίες (!). Φαίνεται πως τα στελέχη της κυβέρνησης θεώρησαν ότι περίπου 700.000.000 ευρώ δεν είναι αρκετά για να βιοποριστεί ο κ. Μαντωνανάκης. Έτσι, τον περασμένο Οκτώβριο οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, δηλαδή ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προκειμένου ο επιχειρηματίας να λάβει την πρώτη δόση επιχορήγησης επένδυσης, ύψους 4.212.293,38 ευρώ, για επένδυση του 2003 στο Λαγονήσι που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Στην ΚΥΑ, μάλιστα, κρινόταν πως η συγκεκριμένη επένδυση δεν ολοκληρώθηκε με ευθύνη της ΕΤΑΔ, γεγονός που φέρνει το ίδιο το κράτος σε ακόμη πιο δυσμενή θέση έναντι του Παντελή Μαντωνανάκη, καθώς η εναγόμενη ΕΤΑΔ έχει προσφύγει στα δικαστήρια για να ανατρέψει τις οκτώ αποφάσεις του διαιτητικού δικαστηρίου. Προφανώς, η κυβέρνηση αποφάσισε από μόνη της πως οι προσφυγές της ΕΤΑΔ δεν έχουν σημασία, καθώς σίγουρα φταίει η ΕΤΑΔ (!)

Κι επειδή η Αττικός Ήλιος δεν είχε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, είχε προηγηθεί το καλοκαίρι και ειδική διάταξη, ώστε να μπορέσει ο υπουργός Οικονομικών να υπογράψει την εκταμίευση του ποσού της επιχορήγησης, ως ειδική περίπτωση.

Φυσικά, ο κ. Μαντωνανάκης, σε εξώδικη απάντηση που έστειλε σε μέσο ενημέρωσης, ισχυρίστηκε πως η διάταξη δεν ψηφίστηκε ειδικά για εκείνον, αλλά για όποιον Έλληνα πολίτη θέλει να έχει την τιμή να του υπογράψει αυτή την εξαίρεση ο υπουργός Οικονομικών (!) Αλίμονο!

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This