Θάνος Δημόπουλος: «Ένα lockdown σε αυτή τη φάση θα ήταν μία επίπονη διαδικασία»

«Μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να έχουμε ένα ουσιαστικό έλεγχο της πανδημίας»

Must Read

Στις δύο ιδιαίτερα σημαντικές δημοσιεύσεις αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον έκανε αναφορά, μιλώντας σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ.

Όπως εξήγησε, η πρώτη δημοσίευση αναφέρει πως τα άτομα που έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και ιδιαίτερα όσοι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση με mRNA εμβόλιο έχουν υψηλά αντισώματα έναντι του στελέχους της Όμικρον. Η δεύτερη δημοσίευση αφορά στην ανάλυση δεδομένων από τη Νότια Αφρική σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος, όπου διαπιστώθηκε ότι η ηλικία των ασθενών ήταν μικρότερη, όπως μικρότερη ήταν και η βαρύτητα της νόσου, η προσβολή των πνευμόνων, η νοσηρότητα και η θνητότητα.

«Με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε νομίζω ότι η τρίτη δόση είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά, όσον αφορά την πιθανότητα νόσησης. Δεν μιλάμε για μόλυνση, αλλά για νόσηση. Υπάρχουν ακόμα δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία που δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα, αλλά είναι ανάλογα με εκείνα που ανέφερα» τόνισε.

«Μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να έχουμε ένα ουσιαστικό έλεγχο της πανδημίας»

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, στη Νότια Αφρική υπάροχυν φαινόμενα αποκλιμάκωσης σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων, καθώς τα μεταλλαγμένα στελέχη που επικρατούν δίνουν πλεονέκτημα στον ιό να επιβιώσει κι αυτό συνεπάγεται με ηπιότερη νόσηση.

«Μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να έχουμε ένα ουσιαστικό έλεγχο της πανδημίας. Αυτό προϋποθέτει ότι αυτοί που έχουν μολυνθεί κι έχουν νοσήσει ή έχουν έρθει σε επαφή με το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον να έχουν προστασία από το στέλεχος Δέλτα, καθώς εξακολουθούμε να έχουμε το στέλεχος Δέλτα στην Ελλάδα», είπε και συμπλήρωσε: «Σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων μέχρι την 26η Δεκεμβρίου το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον ήταν στο 35% με 40%. Για να ελεγχθεί η πανδημία θα πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη της Αφρικής, τα οποία έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

«Ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία το lockdown αυτή την περίοδο»

«Και εδώ και στην Ευρώπη βλέπουμε την προσπάθεια που καταβάλουν οι κυβερνήσεις να καθυστερήσουν με κάποια μέτρα την ταχύτητα επικράτησης της Όμικρον. Αυτό δεν νομίζω να αποφευχθεί. Μπορούμε να επιβραδύνουμε την κατάσταση με στόχο να προετοιμαστεί ή να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ. Επομένως, δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο μέτρο που να αποτρέψει πλήρως την επικράτηση του στελέχους Όμικρον», είπε ο κ. Δημόπουλος σχετικά με τα νέα μέτρα που πλήττουν κυρίως την εστίαση.

Ο πρύτανης ΕΚΠΑ έκανε λόγο και για ενδεχόμενο lockdown αυτή την περίοδο, ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν επίπονη διαδικασία. «Το θέμα είναι το εξής: ένα γενικευμένο lockdown σε αυτή τη φάση πιστεύω θα ήταν μία διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη. Νομίζω ότι τα στοιχειώδη μέτρα, τα οποία γνωρίζουμε, είναι αυτά που θα φέρουν μία σχετική επιβράδυνση στο ρυθμό επικράτησης της Όμικρον» έκανε σαφές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This